|
Açık üniversite dergiler

Ülkeler her gün, savaşsız bir dünyaya uyanmıyorlarsa, en büyük sorumluluk, kültür ve sanatın açık üniversiteleri olan düşünce ve eylem dergilerinindir. Bütün ülkeler de ekonomik, siyasal ve kültürel hayatı dönüştüren entellektüeller, kültür ve sanat dergilerinin çevresinde toplanan aydınlardır. Ülkelerin açık üniversiteleri olan dergilerin, sayıları az ancak etkileri büyüktür.

*

Kültür ve sanatın açık üniversitelerinde, düşünce ruh ise, eylem bedendir. Düşünce sanata, eylem kültüre yeni açılımlar sağlar. Ülkelerin bütün kesimlerine dönük eğitim veren üniversiteler, düşünce ekerler, eylem biçerler. Onlar kalabalıkları değil, kalabalıklar onları izlerler. Hayatın odak noktasına kendilerinden daha çok düşüncelerini yerleştirirler.

*

Anadolu insanına açık üniversiteleri olan dergilerin başında Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat ve Mavera dergileri gelir. Onlar kurucularıyla birlikte, çevrelerinde toplanan aydınlarla, devletle millet arasına inşa edilen, yabancılaşma duvarlarını yıkma sürecinin başlatıcısı oldular. Söz konusu dergiler, kendilerini sağda ya da solda değil, hem sağın, hem solun önünde konumlandırdılar.

*

Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil ve Mavera"nın kurucuları, Ankara"da batan güneşin Paris"ten doğmasını beklemediler. Onlar edebiyatsız medeniyet, medeniyetsiz edebiyat olmayacağını bildikleri için, edebiyatları medeniyetlerin şiirleri olarak gördüler. Sanatı kültüre, kültürü sanata, düşünceyi eyleme, eylemi düşünceye dönüştüren medeniyetin şiirini yakalamaya çalıştılar.

*

Düşüncenin, sanatın, kültürün ve eylemin ülkelerinden daha çok ilkeleri önemlidir. Bu açık üniversite olan dergilerde, yerel değerler kadar küresel değerler de tartışılır. Mavera"da benim yönettiğim, Akif İnan, Rasim Özdenören ve İsmet Özel"in katıldığı, "Edebiyatta Evrensellik ve Yerellik" oturumunda tartışılan konular, bugün de geçerliliklerini koruyor ve bugün yapılmış gibi günceller.

*

Edebiyat, doğru düşünmek doğruyu aramak, güzel düşünmek güzelliği aramak ve iyi düşünmek iyiliği aramaksa, edebiyatın bayrağı, doğruluğun, güzelliğin ve iyiliğin bayrağıdır. Edebiyatta yerel değerler kadar küresel değerler de tartışılır. Edebiyatla, yerel değerlere, evrensel boyutlar kazandırılır.

*

Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, açık üniversitelerin başta gelen görev ve sorumlulukları, güzellikte yarışmak, iyilikleri özendirmek ve kötülükleri önlemektir.

*

Açık üniversiteler, insanlığın evrensel değerlerini ne kadar yaşatırlarsa, o kadar uzun ömürlü olurlar.

*

Eğitim güzeldir, güzellik güçtür.

*

Güzelliğin azı çoktur.

11 yıl önce
Açık üniversite dergiler
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle