|
Şam"da iktidar savaşı

Dünyada iktidar savaşının sonu yoktur. Ancak hiçbir iktidar sınırsız değildir. İktidar durduğu yerde durmaz, ya iyice gider ömrünü uzatır, ya da kötüye gider ömrünü kısaltır. Bir iktidarda, hizmette yarışanlar güzellikleri, rant peşinde koşanlar haksızlıkları büyütürler. Uzun ömürlü olmak isteyen her iktidar, doğrulukları çoğaltmak, yanlışlıkları azaltmak zorundadır. Barışın destekçisi olmayan iktidar, savaşın teşvikçisi olur.

*

Barışın sürekli olmadığı bir dünyada, kültürel doku ve ekonomik yapıda gelişme olmaz. Çünkü barış toprağa düşen bir buğday tanesine benzer. Her buğday tanesi yedi başak verir. Her bir başakta yüz buğday tanesi vardır. Bunun için, geçmişte bilgiyi bilgeliğe dönüştüren her iktidar, savaştan önce barışın yanında yer almış ve barışı desteklemiştir.

*

İktidar savaşı denilince, akla gelen kentlerin başında Şam yer alır. İktidar olmak için Şam Medine ile savaşır. Şam''ın iktidar savaşı, Habil ve Kabil ile başlayan güç çatışmalarının en acı halkalarından biri olur. İktidar olmak için, insanları öldürmeye doymayanların savaşı, Şam''da devam ediyor. İktidarın adaletle değil, savaşla korunduğunu inananlar, dünyaya yağmur gibi ölüm yağdırıyorlar.

*

İktidar olmak ile adil olmak, su ve toprak gibi birbirinden ayrılmaz. İktidar toprak ise, adalet sudur. Su nasıl toprağın verimliliğini artırırsa, adalet ve iktidarın etkinliğini artırır. Tarihin her döneminde, iktidarların en önemli hazineleri, adil yönetimleri olmuştur. Adalet kültürel dokunun ve ekonomik yapının temelidir. Adaletin olduğu yerde, barış, güvenlik ve bolluk vardır.

*

İktidar savaşları, adalet arayanlardan daha çok, güç arayanların sayısını çoğaltır. İktidar olmak bir araç olmaktan çıkar, bir amaca dönüşür. Ne pahasına olursa olsun iktidar olmak isteyenlerin elinde, insan hayatı önemini yitirir ve insan öldürmek bir ideolojiye dönüşür. Tarihin her döneminde iktidar savaşları, kimyasal ve nükleer silahlar gibi, bütün insanlığa en büyük zararı vermişlerdir.

*

Her iktidar insanlar için vardır, insanlar tarafından insanlar için oluşturulur. En başarılı ve en güçlü iktidar, en adil ve en az savaşan iktidardır. Dünyanın hangi ülkesinde iktidar olurlarsa olsunlar, yöneticiler öldürmeye değil, yaşatmaya odaklanmalıdırlar.

*

İktidar olmak demek öldürmeye muktedir olmaktan daha çok, yaşatmaya muktedir olmak demektir.

*

İktidarlarını ayakta tutmak için, bir insanı öldürenler, bütün insanlığı öldürürler.

*

Bir iktidar savaş taciri değil, barış taciri olmalıdır.

*

Güçlü iktidar güce dayanmayan iktidardır.

11 yıl önce
Şam"da iktidar savaşı
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir