|
Brüksel mi Şanghay mı

Dünyada bütün ülkelerin bir yandan birleşme, diğer yandan dağılma sürecine girdiği bir dönemde, Türkiye''nin yeri, her kesimde tartışılıyor. Türkiye bir NATO ülkesi olma yanında, hem OECD, hem de D8 ve KEİB üyesidir. Avrupa''ya karşı sürdürülen tek yanlı sevdayla, devlet AB''ne tam üye olmaya çalışıyor. Ancak Türkiye''nin AB''ye katılması, Paris''in anahtarlarını, Müslümanlara teslim etmek olacağı için, Fransa direniyor.

*

Küreden kareye dönüşen dünyada, ''Türkiye Avrupa''da mı, yoksa, Asya''da mı, olmalı'' sorusuna, içeride olduğu kadar dışarıda da cevap arayanıyor. Türkiye için, Brüksel''in alternatifi Şanghay mıdır? Türkiye dünyanın ilk on ülkesi arasına girebilmek için, önceliği nereye vermelidir. Türkiye Şanghay Beşlisi arasında yer alırsa, bilgi toplumu olma fırsatını yakalar mı, kaçırır mı? Cevaplandırılması gereken can alıcı soru budur.

*

Kültürel dokusu, siyasal yapısı ve ekonomik gücüyle, kare dünyada olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olan, iki Türkiye var. Biri kültürüyle Doğu, ekonomisiyle Batı özellikleri taşıyan Türkiye. İkincisi hem kültürü, hem ekonomisiyle Doğulu yapısını koruyan Türkiye. Üreten. Birinci Türkiye, hızla büyüyerek görünürlüğünü artırırken, tüketen ikinci Türkiye hızla küçülerek, görünür olmaktan çıkıyor.

*

Kare dünyanın büyük güçleri, Çin, Rusya ve Hindistan gibi, nüfus gücüne dayanan ve katma değeri düşük ürün ve hizmet üreten ülkeler değildir. Küre dünyayı dönüştüren büyük güçler, Japonya ve Almanya gibi, bilgi gücüne dayanan ve katma değeri büyük ürün ve hizmet üreten ülkelerdir. Türkiye, üreten Birinci Türkiye''nin gücünü büyütmek için, Brüksel demelidir. Ayrıcı Brüksel''de olmak yetmez, Şanghay''da da olmalıdır.

*

Kare dünyada hiçbir ülkenin ekonomisi, yalnız kendi üreticileri, yalnızca kendi tüketicileriyle ayakta kalamaz. Küre dünyada ekonomik bağımsızlık önemliydi, kare dünyada ise, ekonomik bağımlılık önemlidir. Bir ülke üretici ve tüketici olarak, dünyada ne kadar çok ülkeyle ürün ve hizmet alışverişi yaparsa, ekonomisini de o kadar büyütür. Kare dünyanın büyük ekonomileri, yerli malı değil, dünya malı üreten ekonomilerdir.

*

Türkiye''nin dünyada aranılan ürün ve hizmetler üretibilmesi için, ya Brüksel ya Şanghay değil, hem Brüksel, hem Şanghay demesini bilmesi ve öğrenmesi gerekir. Türkiye, dönüşebilmesi için, ürettiği dünya mallarıyla, dünyanın bütün şehirlerinde yerini almalıdır.

*

Kızıl elma ne Avrupa, ne Asya''dır, kare dünyada kızıl elma dünyadır. Tasarımı Avrupa''da yapılan ürünler, Asya''da üretilmeli Amerika''da pazarlanmalıdır.

*

Batı şişman, kiloludur, Doğu zayıf kilosuzdur, birincisinin kilo vermeye, ikincisinin kilo almaya ihtiyacı vardır.

*

Kare dünyada aşırı kilolulara yer yoktur.

*

Kare dünya ekonomisi takım oyunudur.

11 yıl önce
Brüksel mi Şanghay mı
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle