|
Kurşun atana gül atmak

Kutsal kaynaklarla bağlarını, bütünüyle koparmış, politikacıların yönettiği dünyanın, her yerinde kan ve gözyaşı gölleri oluşuyor. Pragmatist, Makyevalist ve Datwiniyen, kurallara dayanan politikacılar, iktidarlarını korumak için, kimyasal silahlarla, çocuk ya da yaşlı demeden herkesi öldürmekten çekinmiyorlar. Politikacılar için iktidar demek, öldürmeye muktedir olmak demektir.

*

Sınırların önemini yitirdiği kare dünyada, iktidarlarını silahlarla koruyan politikacıların, uzun süre iktidarda kalmaları mümkün değildir. Duvarsız dünya da iktidarlar, cephelerde silahlarla değil, seçimlerde oylarla korunur. Artık dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, hiçbir politikacı, silahla muhaliflerini susturamaz. Kare dünya kurşun atanların değil, gül atanların dünyasıdır.

*

İslam ülkeleri dünyanın orta kuşağını oluştururlar. İslam dünyasında savaş olursa, dünyada barış olmaz. İslam dünyasındaki savaşların durması için, Filistin ile İsrail''in barış görüşmelerini sürdürmeleri gerekir. İsrailli politikacılar öldürmenin, Filistinli politikacılar ölmenin kahramanlık olmadığını öğrenmelidirler. Filistin''de İsraillilerin öldürme, Filistinlilerin ölme açlığı çekmeleri, barış getirmiyor, savaşı körüklüyor.

İntihar saldırılarıyla, ölerek öldürmeler, dehşet ve ölüm saçan kimyasal silahlar gibi, İslam dünyasında, politikacıların iktidar savaşlarının, vazgeçilmez yöntemi haline geldiler. Müslüman ülkeler, dünyanın barış devletlerinden daha çok savaş devletleri oldular. Politikacıların, iktidar savaşları, İslam dünyasını, herkesin kendisini dışarı atmaya çalıştığı, bir yeryüzü cehennemine dönüştürdü.

*

Dünyanın her ülkesinde, politikacılar, insanlara dış dünyalarından, aydınlar iç dünyalarından seslenirler. Politikacıların dış iktidarları kısa ömürlüdür, gelirler giderler. Aydınların iç iktidarları, uzun ömürlüdür, gelirler gitmezler. Politikacılar ordularına dayanırlar, insanlara kurşun atarak iktidarlarını sürdürürler. Aydınların gücü, eserlerinden kaynaklanır, insanlara gül atarak iktidar olurlar.

*

İnsanlara bilgeliğe dönüşen bilgi kazandırmak, kurşun yerine gül attırmak, politikacıların değil, aydınların işidir. Bir politikacı bir dış iktidarı paylaşamaz. Ancak bin aydın bir iç iktidarı paylaşır. İktidar savaşları, dağların zirvelerinde değil, dağların eteklerinde yapılır.

*

Yunus gibi aydınlar, hem yazarlar, hem yazdırırlar, hem konuşurlar, hem konuştururlar.

*

Aydınlar düşünceleriyle, iç dünyanın iktidarı, dış dünyanın muhalifidirler.

*

Aydının kuzeylisi ya da güneylisi olmaz, dünyalısı olur.

*

Aydın cevizin kabuğundan önce içiyle ilgilenir.

11 yıl önce
Kurşun atana gül atmak
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı