|

Cankurtaran Tüneli Artvin'in yarım asırlık hasretini bitirdi

Cankurtaran Tüneli'nin temelini atarak Artvinliler'in yarım asırlık hasretini sona erdirdiklerini belirterek, 'Ferhat'ın Şirin ile buluştuğu gibi bu tünelle Hopalılar Borçkalılarla, Artvinlilerle, Ardahanlılarla, Erzurumlularla buluşacak. Artvin'in kaderini değiştirecek tünelin temelini atıyoruz. 3 yıldan kısa bir süre sonra bu tünel bitecek ve Türkiye'nin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak' diye konuştu.

Aa
00:00 - 31/10/2010 Pazar
Güncelleme: 16:56 - 31/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Cankurtaran Tüneli Artvin'in yarım asırlık hasreti
Cankurtaran Tüneli Artvin'in yarım asırlık hasreti

Hopa-Borçka Yolu Cankurtaran Tüneli temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı bir törenle atıldı. Bakan yıldırım,Türkiye Cumhuriyeti'nde hükümetlerinden önce 69 yılda 69 tünel yapıldığını, son 5 yılda ise 91 tünel yaptıklarını söyledi. Yıldırım,'Siz 12 Eylülde milletin, adaletin, özgürlüklerin yolunu açtınız, sizin yolunuzu açmak da bizim boynumuzun borcudur' dedi. Yıldırım, Hopa-Borçka Yolu Cankurtaran Tüneli temel atma törenine katılmak üzere havayolu ile Ankara'dan Batum'a, oradan da karayolu ile Artvin'in Borçka ilçesine geldi.

Bakan Yıldırım, Borçka Barajı sahasında düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Cankurtaran Tüneli'nin temelini atarak Artvinliler'in yarım asırlık hasretini sona erdirdiklerini belirterek, 'Ferhat'ın Şirin ile buluştuğu gibi bu tünelle Hopalılar Borçkalılarla, Artvinlilerle, Ardahanlılarla, Erzurumlularla buluşacak. Artvin'in kaderini değiştirecek tünelin temelini atıyoruz. 3 yıldan kısa bir süre sonra bu tünel bitecek ve Türkiye'nin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak' diye konuştu. Rize'de yapımı planlanan Ovit Tüneli'nin Cankurtan Tüneli'nden iki kat daha uzun olacağına dikkati çeken Yıldırım, 'Dağları deleriz, Karadeniz'i Anadolu ile buluştururuz. Yeter ki sizlerin bu heyecanı, bu sevgisi, bu desteği artarak devam etsin"dedi.


5 YILDA 91 TÜNEL YAPTIK

Türkiye Cumhuriyeti'nde hükümetlerinden önce 69 yılda 69 tünel yapıldığını, son 5 yılda ise 91 tünel yaptıklarına işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti: 'Biz halka hizmeti Hak'a hizmet algılayan bir neslin evlatlarıyız. Zor olan hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır. Bu anlayışla çalışıyoruz. Bugüne kadar Artvin'e yaptıklarımız, bundan sonra da yapacaklarımızın teminatıdır. Samsun'dan Hopa'ya duble yolu yaptık, Karadeniz'in iki yakasını bir araya getirdik. Şimdi Karadeniz'i Anadolu ile buluşturuyoruz. Zigana, Ovit ve Cankurtaran tünelleri ile dağları aşıp memleketi arşın arşın kat ediyoruz."


MESELE İNSANA HİZMET OLDUĞUNDA, PARA TEFERRUATTIR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı'nın yeterli olmadığını, iki ülke arasında yeni bir sınır kapısı açacaklarını kaydederek, 'Artvin'in havaalanı yoktu. Batum Havaalanı'nı yaptık, işletmesini aldık, sonra Artvinlilerin de kullanmasını sağladık. Yeter ki siz mutlu olun' diye konuştu. Yapılacak işin 100 milyon liraya yakın olduğunu, bunun da dünyada 20 ülkenin bir yıllık geliri anlamına geldiğini ifade eden Yıldırım, 'Hiç önemli değil. Mesele insana hizmet olduğunda, para teferruattır. Hizmeti yaparken ayrımcılık yapmıyoruz. Artvin'in tercihi ne olursa olsun bizim tercihimiz hizmettir' dedi.Hükümetleri döneminde yapılan icraatları anlatan Yıldırım, daha sonra tünel inşaatını yapacak müteahhitler Bilal Çelik ve Esat Ulu'yu yanına davet ederek, inşaat süresi için pazarlık yaptı. Bakan Yıldırım, '50 yıl beklediniz. 3 yıl da uzun bir zaman sayılır. Bu müteahhitleri bir silkeleyelim. Boylarını Artvinliler bir görsün' ifadesini kullandı. Ardından süreyi vatandaşlara soran Bakan Yıldırım, tünel inşaatının tamamlanma süresini 910 günden 790 güne indirdi. Bakan Yıldırım'a Artvin Şoförler Odası Başkanı Ahmet Alparslan plaket verdi.


100 MİLYON LİRAYA MALOLACAK

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ise Cankurtaran Tüneli'nin Artvin'in Hopa ile Borçka ilçeleri arasında 5 bin 228 metre uzunluğunda çift tüplü olarak inşa edileceğini söyledi. Bağlantı yolları ile birlikte tünelin toplam uzunluğunun 7 bin 288 metre olacağını belirten Turhan, 'İhale bedeli 99 milyon 987 bin 240 lira olacak. Tünelin tamamlanmasıyla kar ve buzlanma nedeniyle özellikle kış aylarında ulaşımda büyük aksamalar yaşanan 700 rakımlı Cankurtaran Geçidi tarihe karışacak. Karadeniz'i güneye bağlayacak olan tünel ayrıca Hopa-Borçka arasındaki karayolu ulaşımını 12 kilometre daha kısaltacak. Cankurtaran Tüneli yapımı tamamlandığında Türkiye'nin en uzun tüneli olacak' diye konuştu.

Tören, Bakan Yıldırım ve diğer konukların katılımı ile yapılan temel atma ile sona erdi. Törene, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile milletvekilleri ve vatandaşlar da katıldı.


13 yıl önce