|

Gaziantep şehitlerinin anısı Savaş Müzesi'nde yaşatılıyor

Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Savaş Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. Temmuz ayında kapılarını açan Müze Türkiye'nin 85 yıl önce yaşadığı savaşın tüm izlerini taşıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 14/08/2008 Perşembe
Güncelleme: 15:31 - 14/08/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Gaziantep şehitlerinin anısı Savaş Müzesi'nde yaşa
Gaziantep şehitlerinin anısı Savaş Müzesi'nde yaşa

Gaziantep'te "Nakipoğlu Evi" olarak bilinen tarihi Antep Evi'nin Gaziantep savunması'nda şehit olan 6.317 şehidin anısını yaşatarak milli birlik ve beraberliğimizin bir simgesi şeklinde gelecek nesillere Antep Harbi'nin nasıl kazanıldığını sesli bir anlatımla ve kronolojik panolar eşliğinde anlatıyor.


8 Şubat 1921 tarihinde "Ayıntap" olan ismi TBMM'nin gazilik ünvanı vermesiyle "Gaziantep" olarak değişen şehir, 21.500 kişilik bir orduya karşı 2920 kişiyle 10 ay 8 gün nasıl müdafaa edildiğinin sırrını işte bu "Savaş Müzesi" ile duyuruyor.


Tamamıyla gerçek olaylar ve fotoğraflarla hazırlanan panoların kronolojik anlatımıyla ve sesli olarak savaş günlerinin zor şartlarını adeta yeniden yaşatan müze; Tarihçi Adil Dai'nin (82) katkılarıyla Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can tarafından hiçbir fedakarlıktan kaçınılmadan kısa bir sürede tamamlandı.


Gaziantepliler evlerinde sakladıkları aile yadigarı savaş hatıralarını müze'de sergilenmek üzere bağışladılar. Antep Savunmasının simgelerinden "Ramazan Topu" yeniden yapıldı ve müze avlusunda sergilenmeye başlandı.


Müze'nin bulunduğu alan tamamıyla kamulaştırılarak bir meydan haline getirildi. Şehitler anısına yapılan anıt, artık resmi törenlerin icra edildiği bir yer.


Meydana bitişik yapılan binanın alt katında bir bölüm "Şehit Aileleri Derneği"ne tahsis edildi. Vatan savunmasında hayatını kaybeden şehitlerin aileleri artık burada buluşuyor ve birbirlerine destek oluyorlar.


Türkiye'nin içinde bulunduğu bu hassas dönemde, milli birliğimize ve bütünlüğümüze kastedenlere en güzel cevaplardan biri bu müzedir.


Güneydoğu Anadolu'nun güzel şehri Gaziantep'te Anadolu'nun her vilayetinde olduğu gibi yüzlerce kahramanlık destanı vardır. İşte bu müze bir ilk olarak diğer illerimize de örnek olacaktır diye düşünüyor, bu müzenin halkımıza tanıtımına gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyoruz.



16 yıl önce