|

Acının şokunu güreşle atlattım

Heykeli dikilen efsane güreşçi Ahmet Ayık, depremde 4 kardeşini kaybetme acısının üstesinden güreşle gelmiş. Ayık, “Bunu bana hayat öğretti” diyor

00:00 - 11/09/2006 Pazartesi
Güncelleme: 22:54 - 10/09/2006 Pazar
Yeni Şafak
Acının şokunu güreşle atlattım
Acının şokunu güreşle atlattım

Heykeli dikilen efsane güreşçi Aymet Ayık, 1939 Erzincan depreminde 4 kardeşini kaybedince kendini güreşe verdiğini söylüyor.

Başarının arkasında her zaman olumlu bir itkinin bulunmayabileceğini kaydeden Ayık, kendi hayatının buna örnek olduğunu belitriyor. 1939 Erzincan depreminde dört kardeşini kaybeden Ayık, bu yüzden büyük bir şok yaşamış. Bunun, geldiği noktada önemli bir yerinin bulunduğunu anlatan Ayık, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bir felaketin insanda yarattığı şoktan kurtulabilmesi için başka bir uğraşa konsantre olması gerektiğini o zaman öğrendim. Bu nedenle kendimi güreş sporuna verdim.”

PAYLAŞILAMAYAN ÖĞRENCİ

Ahmet Ayık, güreşte profesyonelleşmeye başlarken Türk güreşinin değerli iki ismi Yaşar Doğu ve Celal Atik tarafından paylaşılamayan bir öğrenci olmuş. İki hocayı karşı karşıya getirişini ve sonunda Yaşar Doğu'nun denetimine girişini sorduğumuz Ayık, “Yaşar Doğu, ağırlığını koydu. Bu tercihi ben yapmadım” diyerek bu tartışmada taraf olmadığını söylüyor.

Ahmet Ayık denilince Rus güreşinin unutulmaz şampiyonu Aleksander Medved'i anmamak olmaz. Medved'i sorduğumuz Ayık, “Alexander Medved sadece Rusya' nın değil dünyanın en güçlü ve efsanevi güreşçisi. Güreş hayatında benim dışımda hiçbir güreşçiye yenilmemiştir. İlk ve son mağlubiyetini benim karşımda aldı. 1965 Manchester Dünya Şempiyonası'nda Medved'i yenerek şampiyon olmuştum” diyen Ayık, Medved ile hâlâ görüştüğünü ve çok iyi dost olduklarını söylüyor.

Türk güreşini son durumunu yorumlayan Ahmet Ayık, genç güreşçileri çok iyi buluyor.

BÜYÜK SINAVA AZ KALDI

Büyük güreşçilerimizi “2006 Dünya Güreş Şampiyonasında büyük bir sınav bekliyor” diyen Ayık tespitlerini sürdürüyor: “Ardından 2008 Pekin Olimpiyatları var. Ben her iki organizasyonda da yüzümüzün güleceğine inanıyorum. Ancak, yazılı ve görsel basınımıza da bu arada büyük görev düşüyor. Güreşin en önemli sorunu alt yapı sorunudur. Ayrıca güreşçilerin istihdamı, antrenör ve eğitimi, sponsorluk vb. sorunların ivedilikle çözümlenmesi gerekiyor.” Ayık, günümüz güreşinin en başarılı ismi olarak 2 Olimpiyat, 3 Dünya, 8 Avrupa şampiyonluğu olan Hamza Yerlikaya'yı gösteriyor.


18 yıl önce