Kadınlar bilişime yönelmeli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, bilişimde kadın istihdamının yüzde 22 ile oldukça gerilerde olduğuna dikkat çekerek, “Üniversite çağındaki genç kızlarımız, mühendislik ve bilişim ile ilgili bölümlere ne kadar çok yönlendirilirse gelecekte de o kadar var olabilirler” dedi.

Mesude Demirhan Yeni Şafak
Eminer Erdoğan (Sağdan 3), Zehra Zümrüt Selçuk (Sağdan 4) ve Berat Albayrak (Sağdan 5)

Hayatın her alanında 'biz de varız' diyen kadınların iş gücüne katılım oranı yıllar geçtikçe artsa da henüz istenilen seviyede değil. Bu duruma dikkat çeken Borsa İstanbul ve Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla iş birliğine giderek kadın-erkek eşitliği için Borsa İstanbul'da gong töreni düzenledi. Törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, teknolojinin her şeyin merkezi haline geldiğini dile getirerek, şu çağrıda bulundu: "Geleceği şekillendirmekten bahsediyorsak kadınların bilişim ve teknoloji alanında mutlaka var olması gerekiyor. Kadınların eğitim ve sağlık bilimlerindeki oranı yüzde 60'ların üzerindeyken, mimarlık ve inşaatta yüzde 32, bilişimde ise yüzde 22 civarlarında. Üniversite çağındaki genç kızlarımız, mühendislik ve bilişim ile ilgili bölümlere ne kadar çok yönlendirilirse gelecekte de o kadar var olabilirler."

ADİL ŞARTLAR SAĞLANIYOR

Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların olmadığı bir denklemin yanlış olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, salondaki yöneticiler ve iş insanlarına, genç kadınlara iş dünyasında yol açmalarını da istedi. Erdoğan, "Onları gelecek hedefleri için cesaretlendirin. Başarı hikayeleriniz eminim ki onlar için yol gösterici, öğretici olacaktır" tavsiyesinde bulundu. Kadınların muazzam bir dönüştürücü gücü olduğunu belirten Erdoğan, "Kadının ve erkeğin, adil şartlarda toplumsal hayatta yer edinebilmesi için bazı algıları da değiştirmemiz gerekiyor. Kadınların en özel zamanları olan annelik, doğum gibi süreçler, toplumsal hayatta var olmanın önünde engel olarak görülüyor. Hükümetimizin yaptığı düzenlemeler bu dengeyi kısmen sağlamıştır" şeklinde konuştu.

OMUZ OMUZA VERELİM

Törene katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, küresel rekabet içerisinde kadınların üretim yapısına katılmalarının çok önemli olduğunu belirterek, kadınların enerjilerinden maksimum yararlanmaları gerektiğini vurguladı. Albayrak, gelecek nesillere, çocuklara miras olarak bırakma hayalini kurdukları geleceğin Türkiye'sine ancak yaşlısı ve genci, kadını ve erkeği ile 82 milyon hep bir arada, omuz omuza, sırt sırta vererek ulaşabileceklerini söyledi. İş gücüne katılım açısından son 15 yılda kadınların önemli mesafe kat ettiğini aktaran Albayrak, özel sektörde yakalanan bu ivmeyi kamuda istenilen noktaya çıkaramadıklarını, istenilen yere gelmeleri gerektiğini ifade etti.

KADINLARIMIZA GÜVENİYORUZ

Kadınların çekinmeden kamuda, bakanlıklarda üst noktalara daha fazla talip olmaları gerektiğini ifade eden Bakan Berat Albayrak, kendilerini daha fazla zorlamaları gerektiğini bildirdi. Albayrak, “Türkiye’nin başarı hikayesinin büyüyerek devam etmesi için, kadınlarımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra engel tanımadan yeni hikayelerle bizlere yeni ufuklar açması çok önemli. Biz kadınlarımıza güveniyoruz, Türkiye’nin değişim ve dönüşümüne vazgeçilmez katkılar sunacaklarına sonuna kadar inanıyoruz” dedi.

  • Gelişmiş ülke için eşit rol
  • Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, toplumsal hayat içerisinde kadının “anne”, “eş”, “ev hanımı”, “gelin”, “komşu” ve “çalışan kadın” gibi birçok farklı kimliği barındırdığını söyledi. Arıcan, şunları kaydetti: “Bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, farkındalığın yaratılması, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk gibi alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları, büyük önem taşımakla beraber, gelişmiş ve müreffeh bir toplumun inşasının, kadınların eliyle olacağı inanıyorum.”
  • İş gücüne katılım hedefi yüzde 41
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 34 olduğunu belirterek, bu oranı 2023 yılına kadar yüzde 41’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Kadınların ekonomik büyümeye katkısını artırmak için iş yaşam uyumunu destekleyen uygulamaları hayata geçirmeye devam ettiklerini dile getiren Selçuk, “Evde bakım desteği, doğum izninde yapılan düzenlemeler, kreş desteği, sigorta prim destekleri, yarı zamanlı çalışma imkanı gibi kapsamı önemli ölçüde genişletilmiş uygulamalarımız söz konusu. Çalışan kadınlarımıza sunduğumuz fırsatlar sayesinde kadın girişimcilerimiz ve çalışma hayatına dahil olan kadın sayımız her geçen gün daha da artıyor” dedi.
  • Yılmadan çalışmaya devam
  • TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, siyasette, ekonomide ve sosyal hayatta kadın dengesi sağlanmadığı sürece gelişim olmayacağını söyledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün her kadının önemle anıldığı bir gün olduğunu belirten Bulut, “Ancak ekonomik ve siyasi hayatta son yıllarda yaşanan gelişmelere rağmen hâlâ hak ettiğimiz noktada olmadığımızı düşünüyorum ama bu ülkemizin sorunu değil, dünya kadınlarının sorunu. O nedenle yılmadan çalışmaya devam edeceğiz” mesajını verdi.

Ayrıcalık değil hakkını istiyor

Ticaret Bakanı Pekcan'dan kadın girişimcilere müjde