|

Taksiciler Odası'ndan UBER'in rakibine tepki çeken ziyaret

UBER’e yönelik açılan davanın dünkü duruşması öncesinde taksicilerin tepkisini çeken bir ziyaret gerçekleşti. UBER’in faaliyetlerinin yasaklanmasını isteyen İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, 4 kişilik bir heyetle UBER’in en büyük rakibi olan Careem’in davetlisi olarak Dubai’ye gitti. 3 gün süren ziyaretin tüm masraflarını ise Careem karşıladı. Dubai’de yapılan toplantılarda taksicilerin Careem sistemine girmesine yönelik görüşmelerin yapıldığı öğrenildi. Dubai ziyaretini doğrulayan Başkan Aksu iddialara ise sert sözlerle cevap verdi.

Kenan Biter
10:37 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 17:04 - 11/12/2018 Salı
Yeni Şafak
UBER'le aynı şekilde taşımacılık modelini uygulayan Careem'in bin aracına ceza işlemi uygulanmıştı.
UBER'le aynı şekilde taşımacılık modelini uygulayan Careem'in bin aracına ceza işlemi uygulanmıştı.

Taksiciler ile internet üzerinden yolcu taşıma uygulaması UBER arasında yaşanan kavga geçtiğimiz mart ayında mahkemeye taşınmış taksicilerden gelen tepkiler üzerine devreye bakanlığın da girmesiyle taşıma yönetmeliğinde yapılan değişiklikle UBER ve benzeri uygulamalar için ağır yaptırımlar getirilmişti.

Yeni düzenlemeyle taşıtlarını akıllı telefonlar için geliştirilen uygulama üzerinden taksicilik faaliyetleri için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası, 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali gerçekleştirdikleri tespit edilirse yetki belgelerinin iptal edilmesi, aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları halinde ise meslekten men cezası verilmesi kararlaştırıldı.


  • Bu karar sonrası başta İstanbul olmak üzere çok sayıda şehirde aracını ve belgesini UBER için kullanan ve bu hizmeti alan binlerce kişiye de farklı prosedürler çerçevesinde ceza yağdı.

Davadan tedbir kararı çıkmadı

Gelinen noktada UBER araçlarına ceza işlemi devam ederken davanın yeni duruşması da dün gerçekleştirildi. Mahkeme UBER’e yönelik son duruşmamada da tedbir kararı vermeyerek davayı ileri bir tarihe erteledi

Ancak tüm bu gelişmelerden sonra ve davadan da bir
hafta önce taksicilerin tepkisini çekecek bir ziyaret gerçekleşti.

Başkan ve 4 kişilik heyet Dubai'ye gitti

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, Başkan Vekili, Oda Müdürü ve Denetleme Kurulu Başkanın da yer aldığı 4 kişilik bir heyetle UBER'in en büyük rakibi Careem'in davetlisi olarak 2-5 Kasım tarihleri arasında Dubai'ye gitti. Bilet ve konaklama gibi tüm masrafların Dubai merkezli şirket tarafından üstlenildiği toplantıda Careem'in taksicilere vereceği hizmetin konuşulup mutabık kalındığı öne sürüldü.

Taksicilere Careem ziyareti mesajı

Dubai seyahatine ilişkin İstanbul Taksiciler Birliği tüm üyelerine bu ziyareti deşifre eden bir mesaj gönderdi. 'Böyle ihanet görülmedi' ifadeleri ile başlanan mesajda 'UBER'i bitireceğim diyen Oda başkanı ve yönetimi mesleği global hırsızlara satmak için Dubai'de'' denildi. Mesajı alan yüzlerce taksici yapılan görüşmeye tepki gösterdi.


"Taksicilere hizmet vermek için görüştüler"

Konuyla ilgili yenisafak.com'a konuşan İstanbul Taksiciler Birliği Başkanı İrfan Öztürk ise İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun ilk olarak toplantıyı inkar ettiğini gelen tepkiler üzerine daha sonra böyle bir toplantının yapıldığını doğruladığını belirtti.

Careem denen bu uygulamanın taksicilere hizmet vermesi için görüşme yapıldığını öne süren Öztürk, Başkan Eyüp Aksu'nun Dubai merkezli şirkete odanın parası olmadığı yönünde açıklamalarda bulunduğunu iddia ederek "
Türkiye'deki bir esnaf odasının iç işlerini Dubai'de bir şirkete
anlatıyor olması çok acı bir durum
." dedi.

On binlerce taksicinin müşteri datası tehlikede

Bu sistemlerin taksicilerin güvencesi olan taksi duraklarını bitireceğine de vurgu yapan Öztürk, Türkiye'de korsan taşımacılık yaptığı için binden fazla aracına ceza kesilen Careem'le yapılacak bir iş birliğinde on binlerce taksicinin müşteri datalarının hepsinin uluslararası bir şirketin eline geçeceğini ve olası bir yol ayrımında taksicilik mesleğinin de geleceğinin tehlikeye girebileceğini söyledi.

Eski Başkan Uğur: Akıl alır gibi degil

UBER’e yönelik davayı açan isim olarak da bilinen İstanbul Taksiciler Odası eski Başkanı Yahya Uğur da yapılan ziyarete tepki gösterdi. UBER’den kurtulmak için mücadele edilirken en büyük rakibi olan Careem ile böyle bir görüşmenin yapılmasının akıl alır gibi olmadığını ifade eden Uğur, taksicilerin alın teriyle kimsenin oynamaya hakkı olmadığını belirtti.

Görüşmeyi doğruladı

Konunun gündeme gelmesi üzerine bir açıklama yapan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu da Üsküdar'da düzenlenen taksici buluşmasında görüşmeyi doğruladı. 4 kişilik bir heyetle tüm masrafların Careem tarafından karşılanması şartıyla Dubai'ye gittiklerini söyleyen Aksu, burada söz konusu uygulamanın aplikasyonunu incelediklerini, taksilerin çalışma seklini ve operasyon merkezini yerinde gördüklerini belirtti.

'Para alan, sözleşme yapan şerefsizdir'

Taksici esnafının kendilerine bir teşekkür borcu olduğunu çünkü UBER gibi korsan taşımacılık yapan Careem'in bu sektörden çekilmesini sağladıklarını söyleyen Aksu sözlerini şöyle sürdürdü; ''Aksi takdirde bu firma ile de davalık olacaktık. Bu firma artık sadece taksilere hizmet veriyor. Taksici arkadaşlarımıza yollanan mesaja gelince yazılanları ispatlamayan namerttir. Firmadan para alan, sözleşme yapan, taksici esnafını satan da namussuz şerefsizdir'' dedi.

'İsteyen taksici Careem'e kayıt yaptırabilir'

Konuşmasında Careem'in korsan araç sahipleriyle çalışmasını sağlayan yazılımı kapattırdıklarını ve sadece artık taksilere hizmet verdiğini de kaydeden Aksu, isteyen taksicinin ise bu uygulamaya gidip kaybolabileceğini ve kendileriyle çalışabileceğini söyledi. Careem'le sözleşme yapmadıklarını da vurgulayan Aksu, kendilerine taksiciler orada hediyelerinizi verin isteyen taksici esnafının bu sisteme dahil olabileceğini de söylediklerini belirtti.


'Birini seçmek zorundasınız'

İstanbul'da korsan taşımacılık yapmayan 5 yazılım firması bulunduğunu, bunlardan ilkinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait İTaksi uygulaması iken diğerlerinin ise BiTaksi, 7/24 Taksi, aTaksi, AtakTaksi ve son olarak artık Careem'in de bu listeye girdiğini söyleyen Aksu, "Bunların biriyle çalışmak zorundayız. Artık teknoloji ilerledi. Kesinlikle yolcu sokakta Taksi beklemiyor, akıllı telefonlardan taksi çağırıyor. Bizim için de artık zaruri ihtiyaç haline dönüştü. O yüzden birine geçerek aracınıza bu sistemi takmak zorundasınız'' diye konuştu.

Her yolcudan 1 lira 75 kuruş alıyor

Careem'in çalışma sisteminden de bahseden Aksu, yolculuk ne kadar tutarsa tutsun 1 lira 75 kuruş taksiciden komisyon alındığını bu rakamı ise 20-30 TL'de indirilmesi yönünde firma yöneticileriyle konuştuklarını aktardı.

Temmuz ayında askıya aldı, yasal zemini bekliyor

UBER’le aynı çalışma modeline sahip Careem, yaşanan tartışmalar ve kesilen cezalar sonrasında geçtiğimiz Temmuz ayında 9+1 VIP taşımacılık hizmetini yasal zemin oluşuncaya kadar askıya aldığını açıklamıştı.

  • UBER ise yasal düzenlemelere ve kesilen cezalara rağmen faaliyetlerine devam ediyor.

1 milyondan fazla sürücüye sahip

100'den fazla şehirde faaliyet gösteren Careem, toplamda bir milyondan fazla sürücüye sahip. Şirketin yatırımcıları arasında Japon e-ticaret devi Rakuten ile Alman otomobil üreticisi Daimler de yer alıyor.


UBER 2.5 milyar doları gözden çıkardı

Uber'in, Orta Doğu'daki en güçlü rakibi Careem'i satın almak istediği bir süredir biliniyor. Careem ile görüşmelere başladığı iddia edilen Uber’in 2-2.5 milyar dolar ödemeyi de gözden çıkardığı belirtiliyor.


#Uber
#Taksi
#Careem
#Araç çağırma uygulaması
#Eyüp aksu
#İrfan Öztürk
#Yahya Uğur
#İstanbul taksiciler odası
#Dubai
#Kenan Biter
5 yıl önce