
Emekli ve memur maaşlarına yönelik zam süreci, mart ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte yeniden hız kazandı. Yılın ilk üç ayına ilişkin verilerin netleşmesiyle zam oranlarına dair ilk hesaplamalar ortaya çıkarken, gözler şimdi kalan üç aylık verilere çevrildi.

Emekli ve memur maaş artışları için kritik süreç hızlandı. Mart enflasyonunun belli olmasıyla yılın ilk çeyreğine ilişkin zam hesapları yapılırken, kalan veriler belirleyici olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre ocak ayında enflasyon yüzde 4,84, şubat ayında yüzde 2,96 ve mart ayında yüzde 1,94 olarak gerçekleşti.
Böylece üç aylık toplam enflasyon oranı yüzde 10,04 oldu. Bu veriye göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 10,04’lük zammı hak etmiş durumda.

TEMMUZ ZAMMI İÇİN 3 VERİ KALDI
Memur ve emekliler için temmuz ayında yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon verisinin yarısı kesinleşti. Kalan nisan, mayıs ve haziran ayı verileriyle birlikte nihai zam oranı netleşecek.
Merkez Bankası’nın beklenti anketine göre 5 aylık enflasyonun yüzde 14,05’e, 6 aylık enflasyonun ise yaklaşık yüzde 16 seviyesine ulaşması öngörülüyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YENİ SENARYOLAR
Mevcut durumda 20 bin TL seviyesinde bulunan en düşük emekli maaşı, 3 aylık kesinleşen veriye göre 22 bin 8 TL’ye yükselmiş durumda.
Eğer 6 aylık enflasyon yüzde 16 civarında gerçekleşirse, en düşük emekli aylığının 23 bin 200 TL seviyesine kadar çıkabileceği hesaplanıyor.

MAAŞLARDA OLASI ARTIŞ HESAPLAMALARI
Örnek hesaplamalara göre;
*25 bin TL maaş alan bir emekli, yüzde 10,04’lük artışla 27 bin 510 TL alacak*Aynı maaş, yüzde 16’lık zam senaryosunda yaklaşık 29 bin TL’ye yükselecek
Bu hesaplamalar, kalan enflasyon verilerine göre değişiklik gösterebilecek.

MEMUR VE EMEKLİLER TEMMUZ’A ODAKLANDI
2026 yılı başında yapılan artışların ardından memur, memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri şimdi temmuz ayında yapılacak ikinci zam dönemine odaklandı.
Özellikle enflasyonun seyri, maaş artışlarının boyutunu doğrudan belirleyecek.






