|

Gül'e İsveç'in en üst düzey nişan takıldı

İsveç'e devlet ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Kral Carl XVI. Gustaf tarafından İsveç'in yabancı devlet ve hükümet başkanlarına verilen en üst düzey nişanı olan ''Serafim Nişanı'' verildi. Cumhurbaşkanı Gül de Kral'a Türkiye'nin ''Devlet Nişanı''nı takdim etti.

Aa
00:00 - 11/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 17:27 - 11/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Gül'e İsveç'in en üst düzey nişan takıldı
Gül'e İsveç'in en üst düzey nişan takıldı

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ve Kraliçe Silvia, avludaki resmi karşılama törenin ardından Kraliyet Sarayı'na geçtiler.

Burada iki ülke heyetlerinin takdimi yapıldı. Türk heyetinde; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve bazı işadamları, Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, İstanbul 2020 Olimpiyat Adaylık Kurulu Başkanı Hasan Arat, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ve sanatçı Okay Temiz yer aldı. İsveç heyetinde de İsveç Parlamento Başkanı Per Westerberg, Başbakan Fredrik Reinfeldt ve çok sayıda bakan bulundu. Kraliyet yetkilileri, ülkeyi ziyaret eden bir yabancı devlet başkanı için ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir karşılama töreni düzenlendiğini belirtti.

-1897 tarihli mektup replikası-

Heyetlerin takdiminin ardından Gül ve eşi ile İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ve Kraliçe Silvia, Veliaht Prenses Victoria ve eşi Prens Daniel ile Prens Carl Philip ile bir araya geldiler ve aile fotoğrafı çektirdiler.

Karşılıklı hediyelerin verilmesi ardından Cumhurbaşkanı Gül'e Kral Gustaf tarafından devlet ve hükümet başkanlarına verilen en üst düzey nişan olan ''Serafim Nişanı'' takdim edildi. Cumhurbaşkanı Gül ise Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanlarına verilen ''Devlet Nişanı''nı Kral'a sundu.

Cumhurbaşkanı Gül, nişanın yanı sıra Kral'a, dönemin İsveç Kralı Oscar'ın, Sultan II. Abdülhamid'e tevdi ettiği ''Serafim Nişanı''na ilişkin 11 Temmuz 1897 tarihli mektubun el yapımı özel bir kağıda basılan replikasını da takdim etti.

Daha sonra Kral ve Kraliçe'nin, Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül onuruna verdiği öğle yemeğine geçildi. Saraydaki programlar basına kapalı gerçekleştirildi.

11 yıl önce