Klasikle modern Ayasofya’da buluştu

Yeni Şafak
Yasin Yıldız
04:001/04/2018, Pazar
G: 1/04/2018, Pazar
Yeni Şafak
Yeditepe Bienali, Ayasofya Müzesi’nde dualarla açıldı.
Yeditepe Bienali, Ayasofya Müzesi’nde dualarla açıldı.

Geleneksel sanatlarla çağdaş sanatları buluşturan Yeditepe Bienali, Ayasofya Müzesi’nde dualarla açıldı. Klasik Türk Sanatları alanında bir ilk olan ve 45 gün sürecek bienale, 600’ün üzerinde sanatçı 3 bine yakın eserle katılıyor. Bienalin ana teması ise Ehl-i Hiref.

Geleneksel sanatlarla çağdaş sanatları buluşturan Cumhurbaşkanlığı himayesinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları ortaklığındaki Yeditepe Bienali Ayasofya Müzesi'nde açıldı.Hafız Ramazan Demirkan'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı. Etkinliğin gerçekleştirildiği mekandan dolayı heyecanlı ve duygusal olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bugün burada Yeditepe Bienali'nin yapılmasını gerçekten çok anlamlı buluyorum" dedi. Erdoğan, "Millet olarak elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz. Ne kendimize ne de yurt dışına bu güzellikleri layıkyla tanıtabiliyoruz. Adeta müflis tüccar gibiyiz. Türkiye uzun yıllar kültür, sanat, tarih deyince kısır ve dar bir bakış açısının esiri olmuştur. Milletin değerleriyle kavgalı bu zihniyet ecdadın bize bıraktığı mirasın kıymetini bilememiştir. Tarihi camilerin bir kısmı müzeye aynen burası gibi malesef bir kısmı da ahıra çevrilmiştir. Sadece sur içinde ne yazık ki tek parti döneminde 300'ü aşkın mescid yok edilmiştir. Şimdi Atatürk Kültür Merkezi'ni Türkiye'nin bir numaralı opera binası olarak yapıyoruz. Buna da biliyorsunuz çok bağırdı o Geziciler. İstediğiniz kadar bağırın, çatlayın, patlayın, bak yıktık" diye konuştu.


MODERN BEDEVİLER

Tepeden inmeci Jakoben anlayışın bugün de bazı çevrelerde sürdüğünü belirten Erdoğan, "Kendi ideolojilerine inanmayan sanatçılara en şiddetli tepki onlardan geliyor. Çapulcularla kol kola yürümedikleri için sanatçılarımızın nelerle tehdit edildiklerini çok iyi biliyoruz. Bunlar bir türlü kötü huylarından vazgeçmiyor. Zeytin Dalı için bölgeye giden arkadaşlarımıza, orada ne işiniz var, dediler. Bunlar modern bedevilerdir" dedi.

TEMA: EHL-İ HİREF

Klasik Türk Sanatları alanında dünyada bir ilk olan ve 45 gün sürecek Yeditepe Bienali'ne, 600’ün üzerinde sanatçı 3 bine yakın eserle katılıyor. “Ehl-i Hiref” konulu bienal kapsamında “Çiçeğin Her Hali”, “Kuş Misali”, “İstanbul’a Dair”, “Kusursuz Tekrar” ve “Mekandan Taşanlar” olmak üzere beş farklı alt tema yer alıyor. Bienalin teması ‘Ehl-i Hiref’in anlamı Osmanlı’da geleneksel sanatlar teşkilatının adı. Bienal, tarihi 300 yıla yakın 30 mekanda gerçekleştirilecek.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Ayasofya