|

Milas'taki orman yangını söndürüldü

Cihan
00:00 - 16/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 16:15 - 16/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Milas'taki orman yangını söndürüldü
Milas'taki orman yangını söndürüldü

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Meşelik köyü Kuyucak mevkisinde dün öğlen saatlerinde çıkarak, rüzgârın etkisiyle kısa sürede Güvercinlik beldesine kadar ilerleyen orman yangını tamamen söndürüldü. Güvercinlik'teki 800 hektarlık Halep çamı ormanının 95 hektarı zarar görürken toplam 150 hektar Halep ve kızılçam ormanı kül oldu.



Muğla genelinde 5-15 Temmuz 2007 arasında ikisi Bodrum'da olmak üzere 33 yangında 476. 8 hektar orman alanı yandı. Geçen yıl aynı tarihler arasında çıkan 13 orman yangınında 1. 8 hektarlık ormanlık alan yanmıştı. Ayrıca Muğla genelinde geçen yıl 216 yangın çıkmış ve bin 82 hektarlık orman alanı kül olmuştu.



Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, dün saat 12. 00 sıralarında çıkan yangını saat 20. 00 sıralarında kontrol altına aldıklarını, soğutma çalışmalarıyla sabah saatlerinde tamamen söndürüldüğünü belirtti.



Yangının çıkış sebebi hakkında henüz herhangi bir bilgi olmadığını belirten Aydın, emniyet güçlerinin araştırmalarının devam ettiğini, yangının büyük ölçüde insan kaynaklı olduğunu tahmin ettiğini söyledi.




Orman Bölge Müdürü Aydın, Muğla'daki orman yangınlarının genellikle haziran ile eylül aylarında saat 10. 00 ile 16. 00 arasında insan hareketinin en fazla olduğu zamanlarda çıktığını tespit ettiklerini vurguladı. Geçen yıla oranla bu yıl daha çok yangın çıktığına işaret eden Aydın, yangınları Muğla'daki ormanların blok halinde bulunması, havanın kurak ve neminin düşük olması, şiddetli rüzgâr ve insanların bilinçsiz davranmasına bağladı.



İbrahim Aydın, yanan ormanlık alanların 2B yapılması veya imara açılmasının sözkonusu olmadığını ileri sürerek, "Ormanlık alanlar ve imar yerleri belli. Kesinlikle iddia ediyorum ki yanan yerler ne 2B kapsamında olacak ne de imara açılacak. Dışarıda söylenenlere itibar edilmesin. Yakın zamanda yanan yerleri temizleyeceğiz. Ekim ayında ilk yağmurlarla birlikte tohumlama ve fidan dikimi yaparak yeşillendireceğiz. " dedi.



Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'nün kendilerine gerekli desteği verdiğini anlatan Aydın, Türkiye'de bulunan üç amfibik uçak, helikopterler ve orman işçilerinin şu anda Muğla'da olduğunu söyledi.


17 yıl önce