|

Yabancıya en çok toprağı CHP satmış

Uzun süredir tartışma konusu yapılan “yabancılara toprak satışı” konusunda ilginç bilgiler ortaya çıktı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rapora göre, 2006 sonu itibariyle Türkiye'de Cumhuriyet döneminde 181 milyon metrekare genişliğindeki toplam 65 bin gayrimenkul yabancılara satıldı.

00:00 - 11/01/2007 Thursday
Güncelleme: 01:28 - 11/01/2007 Thursday
Yeni Şafak
Yabancıya en çok toprağı CHP satmış
Yabancıya en çok toprağı CHP satmış

Uzun süredir kamuoyunda tartışma konusu yapılan “yabancılara toprak satışı” konusunda istatistiki bilgiler ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinin en büyük satışını 70 milyon metrekarelik alanla CHP hükümetleri yaptı. Rahşan Ecevit'in “yüzüğümü veririm, yeter ki topraklar satılmasın” dediği, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin ise her fırsatta karşı çıktığı toprak satışı konusunda liderlik yaptığı belirlenirken, “askeri yönetimler” altında bile bu satışlar gerçekleştirildi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, 18 Aralık 2006 tarihi itibariyle Türkiye'de 181 milyon metrekare genişliğindeki toplam 65 bin gayrimenkul yabancılara satıldı.

EN ÇOK CHP SATTI

AK Parti'ye yönelik sert muhalefetiyle bilinen CHP'nin en önemli eleştiri konularından birini yabancılara yapılan toprak satışı oluşturuyor. Bu konuda çeşitli soru önergeleri veren ve TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını isteyen CHP, 2006 yılı başında toprak satışını düzenleyen yeni bir kanunun iptali için de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, bu konuda açıklama sırasında yabancıların çok büyük araziler satın aldığını savunmuş, “Ülke toprakları ayağımızın altından kaymaktadır” demişti. Koç'un diğer bir iddiası da Kurtuluş Savaşı'ndan sonra 1984 yılına kadar ülke topraklarının yabancılara satışına izin verilmediğiydi. Ancak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün rakamlarına göre, durum CHP'nin iddia ettiği gibi değil. Bugüne kadar yabancılara hangi yıl ne kadar satış yapıldığını ortaya koyan veriler incelendiğinde, CHP'nin tek parti döneminde 41 milyon metrekare, iktidar olduğu çok partili dönemlerde ise 29 milyon metrekare taşınmaz malı yabancı uyruklu şahıs veya şirketlere sattığı anlaşıldı.

MHP-DSP DE SATMIŞ

Yabancılara toprak satışı konusunda 62 yıldır parmağında taşıdığı yüzüğünü vermeye hazır olduğunu söyleyen ve “Parmağımdaki yüzüğü satmaya hazırım. Yeter ki topraklar satılmasın” diyen Rahşan Ecevit ile eşinin koalisyon kurduğu MHP iktidarı döneminde de satışlar hızlı bir artış gösterdi. MHP'nin de her fırsatta kampanyalar düzenleyerek karşı çıktığı toprak satışları konusunda, rakamlar gerçeği ortaya koydu. ANASOL-D hükümeti döneminde 9 milyon 725 bin metrekare toprak yabancılara satıldı.

ASKERLER BİLE

Genel müdürlüğün ortaya koyduğu veriler, Türkiye'de üç kez yönetime el koyan “askeri yönetimler” döneminde dahi yabancılara taşınmaz satıldığını ortaya koydu. Buna göre, “askeri yönetimler” döneminde toplam 14.5 milyon metrekare alan satıldı.

Bahçeli de 'ihanet' etmiş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin il başkanlığı tarafından Bostancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, toprak satışını “vatana ihanet” olarak değerlendirmişti. Bahçeli şöyle konuşmuştu:

“Vatana ihanet tanımını niye gözden geçirmiyorsunuz? Vatan toprağını satmak ihanetse 279 bin dönümü sattılar. Buna benzer Kıbrıs, alt üst kimlik tartışması vesaire konular... Bunların acaba hangisi vatana ihanet kapsamına içerisine dahil edilebilir? İşte MHP diyor ki Cenab-ı Allah nasip eder milletimiz de teveccüh ederse oy çokluğu ile Meclis'e geldiğimizde yeter sayı olan 184 milletvekili ile Meclis'i toplar vatana ihanetten ne anlaşılması gerektiğini tartışmaya açarım. Adalet Komisyonu, Anayasa Komisyonu tartışır, dışa bağımlı olmayan aydınlar tartışır ve bir tanım ortaya konulur. Bu tanıma uyuyorsa Recep Tayyip Erdoğan gözünün yaşına bakmam, seni alaşağı ederim.”

MHP: TAHDİTLER VARDI KALDIRILDI

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, daha önce yabancılara mülk satışında tahditler bulunduğunu, bunların bir kısmının kaldırıldığını söyledi. Paçacı, MHP'nin yabancılara mülk satışının kolaylaştırılmasına tepki gösterdiğini vurguladı.




17 years ago