|

Metin Erksan konuşmalara sığmadı

Usta yönetmen Metin Erksan, vefatının 10’uncu yılında panelle anıldı. Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl 15-18 Aralık’ta 2’nci kez düzenlenen Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması kapsamında yapılan panel, usta yönetmeni anlatmaya yetmedi.

Kültür Sanat
04:00 - 9/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 03:28 - 9/11/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
​​Usta yönetmen Metin Erksan, vefatının 10’uncu yılında panelle anıldı.
​​Usta yönetmen Metin Erksan, vefatının 10’uncu yılında panelle anıldı.

Usta yönetmen Metin Erksan, vefatının 10’uncu yılında panelle anıldı. Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl 15-18 Aralık’ta 2’nci kez düzenlenen Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması kapsamında yapılan panel, usta yönetmeni anlatmaya yetmedi. Sinema yazarı Suat Köçer’in yönetimini üstlendiği panelde, ilk kamera deneyimini Erksan’ın “Susuz Yaz” filminde yaşayan ve Erksan’ın son filmi “Sensiz Yaşayamam”da da rol alan Yeşilçam’ın usta oyuncularından Hülya Koçyiğit ile usta yönetmenin bir dönem asistanlığını yapan Prof. Dr. Şükrü Sim konuşma yaptı. Metin Erksan’la ilgili kısa bir belgeselin de gösterildiği panele, Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in yanı sıra sinema dünyasından birçok oyuncu ve yazar katıldı.

Doğu’yu da çok iyi bilirdi

Usta yönetmenin sinema tutkusuna değinen Köçer, Erksan’ın ülke insanına olan sevgisi ve tarihe olan ilgisinin altını çizerek, Mustafa Kutlu ile senaryosunu yazdıkları ancak hayata geçiremedikleri “Medine Müdafaası” projesinin bu sevginin bir tezahürü olduğunu söyledi. Hülya Koçyiğit de Erksan’ın edebiyat, felsefe gibi pek çok alanda büyük donanıma sahip bir yönetmen olduğuna dikkati çekerek, sinemaya ilk adımını atmasında da Erksan’ın etkili olduğunu anlattı. Şükrü Sim ise konuşmasında kendisini yakından tanıma fırsatı bulduğu Erksan’ın düşünce ve sanat anlayışına değinerek, “Derdi olan bir insandı. Çocukluğundan ölünceye kadar bu ülke insanının hep daha iyi olması derdini çekti. Önemli bir entelektüeldi. Yönünü sadece Batı’ya dönmeyen, Doğu’yu da çok iyi bilen bir aydındı” ifadelerini kullandı.

#​Metin Erksan
#Sultanbeyli Belediyesi
#Suat Köçer
#Hülya Koçyiğit
#Prof. Dr. Şükrü Sim
1 yıl önce