Levent Gültekin İran’ın ‘ABD ile görüşmeler Türkiye’de olmasın’ inadını değerlendirdi: Bunlar adam olmazlar

10:305/02/2026, Perşembe
Diğer

Gazeteci Levent Gültekin, kişisel YouTube kanalı üzerinden yayımladığı videoda, bölgede yükselen tansiyonun ortasında İran'ın Türkiye’nin arabuluculuk teklifini geri çevirmesini sert bir dille eleştirdi. İran yönetiminin tutumuna yönelik "Bunlar adam olmaz" ifadesini kullanan Gültekin, Tahran’ın kriz anında bile bölgesel rekabeti ön planda tuttuğuna dikkat çekti.

Gültekin, Türkiye’nin bölgesel bir savaşı engellemek adına yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü belirterek süreci detaylandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile yürüttüğü telefon diplomasisinin ardından Amerika'nın müzakere masasına oturmayı kabul ettiğini ifade eden Gültekin, İran Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyaretinde de ikna edildiğini söyledi. Ancak tam görüşme aşamasına gelindiğinde İran’ın rotayı Umman’a çevirdiğini belirten Gültekin, Tahran’ın "Türkiye’de olmasın, Umman’da olsun ve masada sadece biz ve Amerikalılar olsun" şartını koştuğunu aktardı.

İran’ın Türkiye’ye neden güvenmediği sorusuna yanıt arayan Gültekin, bu durumun kökeninde yatan tarihi rekabete dikkat çekti. Türkiye’nin bölgedeki gücü ve liderlik potansiyelinin İran tarafından bir tehdit olarak görüldüğünü savunan gazeteci, "Bu rekabeti bu ortamda bile sürdürecek kadar zihniyetleri bozuk ne yazık ki" ifadelerini kullandı. Gültekin, Türkiye'nin Suriye, Irak ve Libya’daki hatalara düşmeden, sorunu savaşsız çözmek için uğraştığını ancak İran’ın bu çabayı "bölgesel artistlik yapma" hırsıyla geri teptiğini iddia etti.

"Emperyalistlerin yemi oldular"

İran’ın içinde bulunduğu durumu "tepesinde akbabaların uçması" şeklinde nitelendiren Gültekin, Tahran yönetiminin kendi ülkesini "yem haline getirdiğini" savundu. Eleştirilerinin dozunu artıran Gültekin, "Zaten adam olsalardı kendi ülkelerini bu hale, bu yem haline getirmezlerdi; emperyalistlerin yemine dönüştürmezlerdi" diyerek, İran’ın stratejik hatalarının ülkeyi büyük bir felaketin eşiğine sürüklediğini öne sürdü.

#Levent Gültekin
#İran
#Türkiye
#ABD