AK Parti Genel Merkezi"nde Başbakan Erdoğan"ın yapacağı açıklamayı bekleyen muhabir arkadaşımızı aradım.

Saat 18.34 olmuştu ve hâlâ bir son dakika düşmemişti telefonuma ya da sosyal medyaya.

"Şu anda girişini bekliyoruz, gelmek üzere" dedi Ümit.

Sonra ekledi; "Korumalar geldi, evet Başbakan da geliyor, hemen arkasında Ahmet Davutoğlu da var..."

Yeterliydi bu bilgi.

Birkaç haftadır kesinleştiğini düşündüğüm tahmin doğru çıktı; AK Parti Genel Başkan adayı olarak son MYK toplantısında Davutoğlu"nun adı netleşmişti.

Bundan sonrası Çarşamba günü Olağanüstü Kurultay"da seçim; Erdoğan"ın Cumhurbaşkanlığı makamına geçmesi ve sonra da hükümeti kurmak için kendisini görevlendirmesi olacak.

Peş peşe yaşayacağız hepsini, yeni kabine açıklanacak, biraz da onun dalgalanmasını izleriz.

Asıl önemli olan sonrası.

Daha önce de yazdım; son 90 günü seçimin resmi takvimi olmak üzere Davutoğlu Hükümeti"nin sadece 7 ayı var.

Bu 7 ayda kendini göstermek, dengeleri korumak, fazla risk almamak zorunda. Siyasetin doğası böyle.

Bu yüzden özellikle ekonominin başındaki isimlerin kabinedeki yerlerini korumak isteyecektir; tabii buna bağlı olarak onların birlikte çalıştığı en önemli bürokratların da.

Sonuçta oy vermeyi birinci ve açık ara olarak ekonomi belirliyor; vatandaş enflasyona, devalüasyona, iş bulup bulmadığına bakıyor en önce.

MİT Müsteşarı"nın kendi yerine gelmesi ihtimali çoktandır seslendiriliyor; ben Fidan"ın yerini korumasının şu süreçte daha gerekli olduğunu düşünüyorum. Dönüştürülmeye çalışılan bir istihbaratın patronunun bu kadar çabuk değişmesi doğru olmayacaktır.

Yakın zaman önce bir revizyon geçirmiş Bakanlar Kurulu"nda kalan süre büyük bir revizyona imkan verecek gibi değil.

Bakalım yeni kabine nasıl olacak, en geç bu ayın sonunda hepimiz öğrenmiş olacağız.

Süre kısa, risk almak kolay değil. Rutini korumak bile önemli. Büyük değişiklikler için ne zaman ne imkan var ama yine de bu 7 ayda yapılacaklar çok önemli.

Davutoğlu"nun uzmanlık alanı olan dış politikada ısınma artarak sürüyor. Sınırlarımızın ötesinde IŞİD gibi bir dert başka dertleri de çağırarak geziniyor.

İç politikada Çözüm Süreci"nin aksine saçma sapan olaylar oluyor ve son günlerde kan akmaya da başladı, yine şehit de gelmeye başladı maalesef üstelik.

Ekonomide dünyaya rağmen daha dayanıklı bir yapı kurulmuş olsa da her yıl bir milyon gence iş bulmak; sürekli yatırım çekmek zorunda olan bir ekonomiyiz sonuçta.

Bu üç sorunda hem başarılı olmak zorunda yeni hükümet hem son zamanlarda çok sık tekrarlanan sanat, kültür, eğitim, felsefede dünyaya bir şey teklif edecek olgunluğa ulaşmak için gerekli adımların atılması gerekiyor.

Türkiye son yıllarda büyük adımlar attı ama sorunumuz tam da bu adımların durmaması; kurumsallaşmış bir yapıya geçebilmek.

Yıkılanların yerine inşa etmek...

TOKİ örneği bu açıdan çok çarpıcı; başlangıcında dar ve orta gelirli için büyük bir vaatti ve bunu yerine getirdi. Şimdi bu aşama geçildi ve kalanların konut sorunu, konut maliyeleri ve hatta estetiği üzerine beklentiler büyüyor.

Üç bin liraya aldığı sekizinci el otomobiliyle komşu sahil kasabasına üç çocuğuyla deniz için giden ve evden götürdüğü salça ekmekle kahvaltıyı geçiştiren aile ile her sabah kahvaltıya 60 lira veren iki çocuklu aile yan yana yüzerken anlaşılmıyor aradaki fark.

Ama büyük bir fark var; ekonomik eşitsizlikler zor görünür oldu sadece; yeterince azalmış değil hâlâ.

Şüphesiz otellerin dip dibe dizilip gasp ettiği ve müşterileri dışında kimseyi sokmadıkları sahillerde de halk plajı adı verilen terk edilmiş çölden farksız kumsallarda da benzer popüler şarkılar çalıyor.

...

Velhasıl yapılacak çok şey, yürünecek çok yol var.

Bazen yedi ay çok kısa, alınan bir iki kararla kat edilen mesafe ise çok uzundur.

Dilerim yeni hükümet bunu başarır; rutini korumak yanında bir iki de kritik ama kaderimizi olumlu etkileyecek kararlar almayı başarır bu kısa sürede.

Şimdiden memlekete ve millete hayırlı olmasını dilerim.

Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026