Doğu Batı çekişmesinde yeni gelişmeler

Mehmet Akif Soysal
Mehmet Akif SoysalYeni Şafak Gazete Yazarı
04:00, 28/06/2024, Cuma • Yeni Şafak Haber Merkezi
Doğu Batı çekişmesinde yeni gelişmeler

Çin AB'nin ikinci en büyük ticaret ortağı, AB ise Çin'in en büyük ticaret ortağıdır.

Otomotiv özelinde bakacak olursak; Çin Halk Cumhuriyetinin otomobil ithalatının çoğu lüks segmentte yer alıyor ve Porsche, Audi ve Range Rover 2023'te ilk 10 marka arasında yer almaktadır.

Çin’in AB ülkelerine otomobil ihracatı geçen yıl (2023) 10 milyar doları buldu.

Kazananlar ve kaybedenler kimler?

Bu noktada AB ülkelerinden Almanya Çin’e en büyük ihracatçı ve yatırımcı konumundayken, Çin’in AB’ye ihracatından en büyük sıkıntıyı çekenler ise orta ve giriş seviyesi modeller üreten Fransa, İspanya ve İtalya’dır.

Yani Çin’in AB’ye gümrük vergisi gibi bir karşılık vermesinde etkilenecek ülke Almanya’dır.

AB’de en büyük yatırımı hangi ülke aldı?

Diğer taraftan Çin’in AB bölgesine yaptığı yatırımlardan pay alan Macaristan, geçen yıl Çin'den Avrupa'ya gelen doğrudan yabancı yatırımların yüzde 44'ünü alarak Almanya, Fransa ve İngiltere'nin toplamından daha fazla yatırım aldı. Şimdilerde buna ek olarak büyüklüğü tam belli olmamakla beraber İspanya yatırım alma yolunda.

Çin hangi adımları atacak?

İki hafta evvel AB’nin koyduğu ek gümrük vergilerine karşılık Çin Halk Cumhuriyeti şu ana kadar henüz adım atmamakla beraber yapılan açıklamalarda ifade edilen; verilecek muhtemel yanıtta AB’den otomotiv ithalatına ek gümrük vergisi koymak yanında esasen şarap ve süt ürünleri ithalatına ek vergiler koyarak Fransa, İtalya ve İspanya’yı hedefe aldığı anlaşılıyor.

Bu adımla bahse konu ülkelerin çiftçilerinin üretimini etkileyecek, çiftçinin ürettiği tarım ürünlerinin fiyatlarını düşürecek ve bu yolla siyaseten hükümetlerini zora sokacaktır.

İşte çizdiğimiz bu manzara çerçevesinde Alman üreticilerin açıklamalarını okumak faydalı olacaktır.

BMW ve Volkswagen'in üst düzey yöneticileri ay başında, AB'nin Çinli otomobil üreticilerinin elektrikli araçlarına ithalat vergisi uygulamasına karşı uyarıda bulunarak, bunun blokun Yeşil Anlaşma planını alt üst edebileceğini ve Çin'de üretilen otomobilleri ithal eden otomobil üreticilerine zarar verebileceğini söyledi.

BMW CEO'su Oliver Zipse, Alman premium otomobil üreticisinin üç aylık sonuçlarını açıklamasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kendinizi çok hızlı bir şekilde ayağınızdan vurabilirsiniz" dedi.

BMW, Çin’e en büyük ihracatı yapan konumundayken aynı zamanda Çin yapımı Mini EV'leri ve iX3'ü Avrupa'ya ithal ediyor.

Çin, BMW'nin Avrupa'dan sonra en büyük ikinci pazarı ve ilk çeyrekteki satışların yaklaşık %32'sini oluşturuyor.

Yine Zipse analistlere yaptığı açıklamalarda, BMW ve diğer otomobil üreticilerinin sadece nihai üründe değil, bileşen ve hammadde tarafında da iki taraflı bağımlılıkları olduğunu ve AB'de Çin'den gelen bileşenleri olmayan tek bir araba bile kalmayacağını ifade etti.

BMW gibi Alman rakipleri Volkswagen ve Mercedes-Benz de büyük ölçüde Çin işinden elde ettiği gelirlere bağımlı.

Zipse’nin açıklamaları lüks ürünler üreten Alman üreticiler için anlamlı ancak şu ana kadarki istiladan en çok etkilenen ve milyonlarca hanenin gelirini oluşturan otomotiv üretiminin olduğu Fransa, İtalya ve İspanya’nın ağırlığını koyarak karbon emisyon anlaşmasına bağlı hedeflerin ötelenmesi pahasına Çin’den gelen ihracata dur demesi makuldü ve dediler. Şimdi bu mesele AB içinde karşıtlığı ve ayrışmayı körükleyecek gibi duruyor.

Geçen hafta Macron cephesinin aldığı yenilgi sonrası erken seçime gitmesi ve Frexit’in konuşulmaya başlanmasını da bu ayrışmalara bağlayabiliriz.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026