|
Mısır"da canlı yayında katılımcı darbe

Kültürel yapıda üniversite, ekonomik dokuda işletme ne işlev görüyorsa, demokratik yönetimlerde de, seçim aynı işlevi görür. Seçimin olmadığı yönetimlerde, gelişme olmaz. Bir ülkede seçimlerle yöneticiler değişmezse, yöneticiler seçimleri değiştirir. Mısır"da yıllarca seçim yapıldı, değişmeyen yöneticileri, seçimlerle değil, ölümlerle değişti.

* * *

Mısırlılar, tarihlerinde ilk defa, meydan ağırlıklı, bir yöntemle, dayatmacı yöneticileri, yönetimden uzaklaştırdılar. Mısır"da seçmenler, ordunun karşı koyamadığı, büyük bir kamuoyu baskısıyla yapılan bir seçimle, ilk defa bir yönetici seçtiler. Mısır"ın meydan demokrasisiyle seçilen ilk yöneticisi, katılımcı darbeyle uzaklaştırıldı. Ancak, Mısır toplumu, general yönetici değil, genel seçim ve sivil yönetici istiyor.

* * *

Açık ve sürekli yeniden yapılanan kare dünyada, temsili demokrasilerden daha çok katılımcı demokrasilere ihtiyaç vardır. Katılımcı demokrasiler, arı kovanına benzerler. Kovanlar arı biziz, bal bizdedir derler. Kovanlarda tek tek arıların oluşturduğu küçük küçük dinamiklerden, hep birlikte, çok büyük, çok güçlü ve çok etkili eşsiz bir dinamik ortaya çıkarılır.

* * *

Katılımcı demokrasilerde de, seçmenler, tek tek bilinçlenerek, seçimlerde oylarıyla, istedikleri siyasi partileri yönetime getirirler, istemedikleri siyasi partileri de, yönetimden uzaklaştırırlar. Seçmenlerin tek tek verdikleri oylar, toplandığında, ekonomik siyasal ve kültürel yapıyı değiştirecek, büyük bir sinerji oluştururlar. Katılımcı demokrasilerin gücü, tek tek verilen oyların büyüttüğü sinerjiden kaynaklanır.

* * *

Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, bütün ülkeler, seçimlerle yenilenirler. Seçimlerle yenilenmeyen ülkeler, hayatın hiçbir alanında, gelişme gösteremezler. Seçimler insanların tek tek gördükleri rüyaları, toplam olarak görmenin yolunu açarlar. Katılımcı demokrasilerde insanlar, darbelerde olduğu gibi, yöneticileri kurşun atarak değil, oy atarak değiştirirler. Demokrasilerde oy kurşundan daha etkilidir.

* * *

Şehirler gibi, demokrasilerde de bir günde inşa edilmez. Nasıl ağaçlar, her yıl budanmazlarsa, meyva vermezlerse, toplumlar da, peşpeşe gelen seçimlerle, sürekli yenilenmezlerse, gelişemezler. Katılımcı demokrasilerin gücü, temsili demokrasileri aşar. Dünyada katılımcı demokrasileri güçlendirmek, her ülkenin görevidir. Hiçbir ülkede, hiçbir güç meydanlara meydan okuyamaz.

* * *

Batı dünyası, dayatmacı yönetimleri destekleyerek, küresel ısınma gibi, bütün dünyayı tehdit eden siyasal ısınmaya yol açmaktadır.

* * *

Kare dünyada her ülke birbirine bağımlıdır.

* * *

Mısır"da savaş olursa, Avrupa"da barış olmaz.

* * *

Barışın sigortası katılımcı demokrasidir.

* * *

Demokrasi özgürlükte eşitlik demektir.

11 yıl önce
Mısır"da canlı yayında katılımcı darbe
Dink davası eşik noktada...
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü