NATO Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplandı

NATO'da Türkiye'nin talebinin ardından düzenlenen olağanüstü Suriye toplantısı sona erdi. Türkiye'nin talebi ile yapılan toplantı 1 saat 10 dakika sürdü.

Haber Merkezi AA
NATO/Arşiv

NATO'da Türkiye'nin talebinin ardından düzenlenen olağanüstü Suriye toplantısı 1 saat 10 dakika sürdü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, NATO Daimi Temsilciler düzeyinde İdlib gündemiyle bir araya gelen Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı başladı.

Toplantı çerçevesinde Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk'ün son gelişmelere ilişkin bir sunum yapması ve müttefikleri bilgilendirildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Stoltenberg, sabah saatlerinde Twitter'dan Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin işletildiğini duyurmuştu.

NATO'nun 4'üncü maddesi

  • NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.
Türkiye en son 2015'te 4'üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye'den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti.

Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz'deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetelerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.

33 ŞEHİDİMİZ VAR

Esed rejimi, İdlib'de Türk askerlerine kalleşçe bir saldırı düzenledi. Saldırıda 33 askerimiz şehit düştü, 32 askerimiz de yaralandı.

  • Türkiye, diplomatik kanallarını harekete geçirirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir görüşme gerçekleştirdi.

TÜRKİYE İSTEDİ NATO OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

  • Görüşmeden saatler sonra NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplanma kararı aldı.

NATO Antlaşması'nın 5. maddesi:

  • "Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da kendilerinden birine ya da daha fazlasına yöneltilecek silahlı bir saldırının, hepsine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa, BM Yasası'nın 51'inci Maddesi'nde tanınan bireysel ya da kollektif öz savunma hakkını kullanarak herbirinin, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile uyum içinde, silahlı güç kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak, saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflar'a yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

Şehitlerimizin intikamı böyle alınıyor: İdlib'de Esed rejimine yapılan misillemenin sıcak görüntüleri
İdlib'de askerlerimize yapılan alçak saldırı sonrası rejim hedeflerinin havadan ve karadan ateş altına alınması kararı çıktı ve belirlenen hedeflere bombardıman başladı. Şehitlerimizin intikamını almak için başlatılan misilleme harekatında Suriye rejimine ait çok sayıda tank ve topçu unsuru imha edildi.

Türkiye kapıları açtı, Suriyeliler Avrupa’ya yürüyor
Türkiye Suriyeli mültecilerin kara ya da deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerini durdurmama kararı aldığını duyurdu. Karar sonrası mülteciler sınırdan geçmeye başladı. Sınırdan geçerken görüntülenen sığınmacılar kameralara yansıdı.

FOTOĞRAF 9
İzmir’den Yunanistan’a mülteci akını
İzmir'in Dikili ilçesinde bir araya gelen 160 mülteci, Yunanistan'a geçiş yapmak için sahilde toplandı.

FOTOĞRAF 10
Bakan Akar ve komutanlar sınırdaki Komuta Merkezi'nde: Harekat talimatlarını bizzat verdi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile geldikleri Suriye sınırının sıfır noktasında, İdlib'deki rejim hedeflerine yönelik kara ve hava destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen harekatı yerinde sevk ve idare ediyor.

FOTOĞRAF 60
Kapıların açıldığını duyan göçmenler sınıra akın etmeye başladı
Sınır kapılarının açıldığı iddiaları üzerine Edirne'de yurt dışına çıkmak isteyen mülteciler Yunanistan sınırına akın etmeye başladı. İdlib'de rejim güçlerinin hain saldırısının ardından sınır kapılarının açıldığı iddiaları üzerine yüzlerce mülteci Edirne'ye akın etti. Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçen mültecilerin sayısının sürekli arttığı görüldü.


Rusya'dan İdlib açıklaması: Rus uçakları saldırı düzenlemedi

Alçak saldırı sonrası iş dünyasından destek mesajı: Devletimizin emrindeyiz

Hareketlilik başladı: İzmir’den Yunanistan’a mülteci akını

Hatay Valisi Doğan: Yaralı askerlerimizin hayati tehlikesi bulunmuyor

Kapılar açıldı, mülteciler Ayvacık kıyılarına gelmeye başladı

New York ile New Jersey'deki camilerde eller Mehmetçiğe dua için kalktı

İdlib'deki alçak saldırı dünya basınında: Türkiye NATO'nun 5. maddesini işletme hakkına sahip

Hulusi Akar yaralı Mehmetçikleri ziyaret etti

BM Genel Sekreteri Guterres: İdlib'de derhal ateşkes ilan edilmeli

Fuat Oktay'dan saldırı açıklaması: Bedelini ağır ödeyecekler

Komutanlar Hatay sınırında: Kara ve hava harekatını Bakan Akar bizzat yönetiyor

MHP lideri Bahçeli: Düşman görüldüğü yerde ezilmelidir

Acımız çok büyük: Mehmetçiğin İdlib'de üsse çevirdiği iki bina Rusya’nın desteklediği rejim güçleri tarafından alçakça vuruldu

ABD Dışişleri: NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız

Destici ve Karamollaoğlu İdlib'deki şehit askerlerimiz için başsağlığı diledi

İstanbul Rus Konsolosluğu önünde protesto: Katil Rusya, katil Putin!

NATO'dan İdlib açıklaması: Rusya'ya saldırılara son ver çağrısı

Bakanlardan şehit askerlerimiz için başsağlığı mesajı

AK Parti Sözcüsü Çelik: Suriye'den gelen göçü durduramıyoruz

Avrupa Parlamentosu Raportörü Sanchez'den İdlib açıklaması: Türk askerleri için çok üzgünüm

AK Parti Sözcüsü Çelik: Bu kalleşliğin hesabını en ağır şekilde verecekler

İdlib'de son dakika Türkiye belirlenen Suriye hedeflerini havadan ve karadan vuruyor

Bahçeli, İdlib'den gelen şehit haberleri üzerine partisinin genel merkezine gitti

İdlib'de askerlerimize alçak saldırı Hatay Valisi Doğan: 33 Mehmetçiğimiz şehit oldu

Erdoğan ve Akşener telefonda görüştü: Akşener Ankara'ya dönüyor