ABD yeni cephe açıyor: Avrupa ve Orta Doğu’ya gönderdiği askeri yardımların bir kısmının adresini değiştirdi

20:01, 15/09/2026, Salı
AA
ABD yeni cephe açıyor: Avrupa ve Orta Doğu’ya gönderdiği askeri yardımların bir kısmının adresini değiştirdi
Yabancı askeri finansman, alıcı ülkelerin Amerikan savunma firmalarından silah ve askeri teçhizat satın almalarına imkan tanıyor.

ABD yönetimi, Kongre'ye sunduğu bildirimle Slovakya, Kuzey Makedonya, Tunus ve Irak’a ayrılan 52 milyon dolarlık dış askeri finansmanın Panama, Peru, Ekvador ve Kolombiya’da bulunan Trump yönetimine yakın sağcı hükümetlere aktarılacağını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı, söz konusu kaynakların uyuşturucuyla mücadele, Panama Kanalı’nın güvenliği ve bölgedeki rakip aktörlerin nüfuz kurmasını engellemek amacıyla kullanılacağını açıkladı.

ABD yönetimi, Avrupa ve Orta Doğu’ya gönderdiği askeri yardımların bir bölümünü Latin Amerika'daki Donald Trump yönetimine yakın hükümetlere gönderme kararı aldı.

Donald Trump yönetiminin Kongre'ye bugün yaptığı bildirimde, Slovakya, Kuzey Makedonya, Tunus ve Irak’a ayrılan 52 milyon dolarlık dış askeri finansmanın Panama, Peru, Ekvador ve Kolombiya’ya aktarılacağı belirtildi.

Trump yönetiminin bu adımı, ABD medyasında, Latin Amerika'da Trump'a yakınlığıyla öne çıkan sağcı yönetimlere verilen askeri desteğin artırılması olarak yorumlandı.

Dışişleri Bakanlığı, Kongre'ye yaptığı bildirimde, söz konusu fonların "uyuşturucu terörizmiyle mücadele etmek ve Panama Kanalı’nın güvenliğini sağlamaya devam etmek" için kullanılacağını belirterek, Batı Yarımküre’nin tarihsel olarak ABD’nin askeri yardım programlarında ihmal edildiğini ekledi.

Bakanlık, Latin Amerika’daki varlığını giderek artırmaya çalışan Çin’e yönelik üstü kapalı bir gönderme yaparak, "Bu fonlar, düşmanların yarımküremizde stratejik dayanaklar kurmasını engelleyecektir." ifadesine yer verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio geçen hafta Kolombiya, Ekvador ve Peru’yu ziyaret ederek, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı göçle mücadeleye ağırlık vermeleri karşılığında bu ülkelere yapılacak yardımları artırma sözü vermişti.

Yabancı askeri finansman, alıcı ülkelerin Amerikan savunma firmalarından silah ve askeri teçhizat satın almalarına imkan tanıyor.


Pentagon'dan çarpıcı rapor: İran savaşının faturası ABD'ye ağır oldu
Dünya
Pentagon'dan çarpıcı rapor: İran savaşının faturası ABD'ye ağır oldu
İran’dan Trump’a rest: Şartlarımız karşılanana kadar görüşme yok
Dünya
İran’dan Trump’a rest: Şartlarımız karşılanana kadar görüşme yok
İran Hürmüz Boğazı’nda petrol tankerinin mayına çarptığını iddia etmişti: CENTCOM yalanladı
Dünya
İran Hürmüz Boğazı’nda petrol tankerinin mayına çarptığını iddia etmişti: CENTCOM yalanladı
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026