Trump: İran ile savaşı ABD başlatmadı

08:17, 31/10/2026, CumartesiG: Güncelleme: 08:17, 31/10/2026, Cumartesi
IHA
Trump: İran ile savaşı ABD başlatmadı
Trump, İran’a karşı gerçekleştirdikleri saldırılarla bu ülkenin nükleer ve askeri kapasitesine darbe indirdiklerini ileri sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump, İran savaşı konusundaki sorumluluğun ülkesine ait olmadığını öne sürerek, "İran ile savaşı ABD başlatmadı. İran, 1979’dan bu yana binlerce ve binlerce insanı öldürerek Amerika’ya karşı savaş yürütüyor" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Florida eyaletinde yapılan bir ara seçim mitinginde İran savaşı konusunda açıklamalarda bulundu.

İran’a karşı gerçekleştirdikleri saldırılarla bu ülkenin nükleer ve askeri kapasitesine darbe indirdiklerini söyleyen Trump, "159 gemilik güzel bir donanmaları vardı. Şimdi hepsi denizin dibinde. Üst düzey 268 uçakları vardı. İnanabiliyor musunuz, bazıları ABD’dendi. Şimdi neredeler biliyor musunuz? İran’ın dört bir yanındaki pistlere küçük parçalar halinde saçılmış durumdalar" şeklinde konuştu.

"İran savaşına harcanan paranın 10 katını Venezuela’dan kazandık"

İran savaşının ABD’ye toplam maliyetinin 25 milyar dolar olduğu yönündeki eleştirilere tepki gösteren Trump, "Venezuela’dan bu miktarın yaklaşık 10 katını kazandık" dedi. Önemsediği tek şeyin İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek olduğunu ifade eden Trump, "Barack Hüseyin Obama’nın Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı (JCPOA), yani İran nükleer anlaşmasını ben feshettim. O, İran için nükleer silaha giden bir yoldu. Gece Yarısı Çekici Operasyonu (Operation Midnight Hammer) ile İran’ın nükleer zenginleştirme kapasitesini yerle bir ettik. O güzel uçakları hatırlıyor musunuz? Missouri’den uçmuşlardı" diye konuştu.

"Bu, İran’ın başlattığı bir savaş"

İran savaşı konusundaki sorumluluğun ABD’ye ait olmadığını öne süren Trump, "Çok önemli bir şeyi hatırlamanızı istiyorum. İran ile savaşı ABD başlatmadı. İran, 1979’dan bu yana binlerce ve binlerce insanı öldürerek Amerika’ya karşı savaş yürütüyor" dedi. İlk görev döneminde İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürüldüğünü hatırlatan Trump, "Hiç iyi bir adam değildi. Yol kenarı bombalarının babasıydı. Bizim insanlarımızdan pek çoğunu ve başka çok sayıda insanı öldürdü. Ülkenin dört bir yanında kolları, bacakları olmayan askerlerimiz var" ifadelerini kullandı. İran’ın yaptıklarının yanına kar kalmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Trump, "Bunun olmasına izin veremeyiz. Yani bu, onların yıllar önce, 1979’da başlattığı bir savaş. Orta Doğu’nun kabadayısıydılar ve çok sayıda Amerikalıyı öldürdüler" şeklinde konuştu.

"Benzin fiyatları çok yakında hızlı bir şekilde düşecek"

Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol miktarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trump, "Şu anda Hürmüz Boğazı’ndan 7 ay öncesine göre daha fazla petrol geçiyor" iddiasını dile getirdi. İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemeyi başardıklarını öne süren Trump, "Onları durdurduk. Benzin fiyatları Obama ve Biden dönemlerinden çok daha düşük seviyelere geriliyor. Üstelik çok şey başardık. Benzin fiyatları çok yakında hızlı bir şekilde düşecek" diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında 24 saatte ikinci görüşme
Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında 24 saatte ikinci görüşme
Trump'tan Pentagon Strateji Direktörü'ne tehdit: Başın dertte
Dünya
Trump'tan Pentagon Strateji Direktörü'ne tehdit: Başın dertte
Trump Vance’e İran ile müzakereleri yeniden başlatması talimatı verdiği iddiasını yalanladı
Dünya
Trump Vance’e İran ile müzakereleri yeniden başlatması talimatı verdiği iddiasını yalanladı

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026