Madleen gemisindeki aktivistlerden Yasemin Acar beraat etti

20:51, 30/07/2025, Çarşamba
IHA
Madleen gemisindeki aktivistlerden Yasemin Acar beraat etti
Berlin polisi, beraat kararına sevinen Filistin yanlısı aktivistlere müdahale etti

Berlin Tiergarten Bölge Mahkemesinde görülen duruşmada savcılık, Yasemin Acar'ın Filistin'e yönelik attığı sloganlar ve bunları Instagram hesabından paylaştığı gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti. Hakim Philipp Berkholz, "İsrail silahlı kuvvetlerinin ve hükümetinin Gazze’deki eylemlerine karşı uluslararası ve heterojen bir protesto hareketinin parçası" olduğunu belirterek Yasemin Acar’ın beraatine hükmedildiğini açıkladı.

Gazze’ye yardım ulaştırmak için yola çıkan Madleen gemisindeki isimlerden biri olan Filistin destekçisi aktivist Yasemin Acar,
"Nehirden denize Filistin özgür olacak"
sloganını kullandığı suçlamasıyla Almanya’da yargılandığı davada beraat etti. Polis, mahkeme önünde beraat kararına sevinen bazı Filistin destekçilerini gözaltına aldı.
Gazze’ye yardım ulaştırmak için yola çıkan Madleen gemisindeki isimlerden biri olan Filistin yanlısı aktivist Yasemin Acar’ın, Almanya’da
"Nehirden denize Filistin özgür olacak"
sloganını kullandığı suçlamasıyla yargılandığı davada karar belli oldu.
Berlin Tiergarten Bölge Mahkemesinde görülen duruşmada savcılık, Yasemin Acar’ın Nisan-Temmuz 2024 tarihleri arasındaki eylemlerde
"Nehirden denize Filistin özgür olacak"
sloganı attığı, bunları Instagram hesabından paylaştığı gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti.

Yasemin Acar ise söz konusu sloganın adalet ve Filistinlilerin kendi geleceklerini tayin etme hakkı anlamına geldiğini belirterek, bir aktivist olarak da adaletsizliğe karşı da sesini yükseltmesi gerektiğini vurguladı. Acar, Filistin halkını savunduğunu ve bu nedenle iftiraya uğradığını da belirtti.

Hakim Philipp Berkholz, Berlin Bölge Mahkemesinin Nisan 2025’te aldığı bir karara atıf yaparak,
"Nehirden denize Filistin özgür olacak"
ifadesinin Hamas’ın bir sloganı olup olmadığının Alman içtihatı ve hukuki literatürde tartışmalı olduğunu belirtti. Hakim Berkholz karardan alıntı yaparak, sloganın
"İsrail silahlı kuvvetlerinin ve hükümetinin Gazze’deki eylemlerine karşı uluslararası ve heterojen bir protesto hareketinin parçası"
olduğunu belirtti. Berkholz, bu nedenle söz konusu sloganı kullanma suçlamasından Yasemin Acar’ın beraatine hükmedildiğini açıkladı.

Bazı suçlamalarda cezai sorumluluk görmeyen mahkeme, tutuklamaya direnme, bedensel zarara teşebbüs gibi suçlardan ise Acar’a bin 800 avro para cezası verilmesine karar verdi.


Polis’ten beraat kararına sevinenlere müdahale

Acar’ın duruşmasının öncesinde mahkeme önünde toplanan Filistin destekçileri ise karar açıklanana kadar sloganlarla ve konuşmalarda Acar’a destek verdi. Beraat kararının açıklanmasından sonra büyük sevinç yaşayan Filistin destekçileri, mahkeme binasından çıkan Acar’ı sevgi gösterileriyle karşıladı. Berlin polisi ise beraat kararına sevinen Filistin yanlısı aktivistlere müdahale ederek, bazı göstericileri gözaltına aldı. Polisin sert tutumu göstericiler tarafından protesto edildi. Yapılan konuşmaların ardından da gösteri sona erdi.


İsrail Madleen gemisine müdahale etmişti

Özgürlük Filosu Koalisyonu adlı sivil toplum kuruluşunun Gazze’ye yönelik ablukayı kırıp bölgeye yardım götürme amacıyla düzenlediği misyon çerçevesinde Madleen isimli gemi, 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı’ndan Gazze’ye doğru yola çıkmıştı.

İsrail ordusu, Madleen gemisine 9 Haziran’da müdahale etmiş ve gemideki 12 aktivisti gözaltına almıştı. Aktivistler, İsrail’e getirilmiş, 4’ü 10 Haziran sabahı ülkeden sınır dışı edilmişti. Alman vatandaşı Yasemin Acar da 12 Haziran’da Madleen gemisinde bulunan Türk aktivist Şuayb Ordu ile birlikte Almanya’ya dönmüştü.


Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler Filistinlilerin evlerine saldırdı
Dünya
Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler Filistinlilerin evlerine saldırdı
Fransa'nın Filistin'i tanıma kararı İsrail Meclis Başkanını çıldırttı: "Filistin devleti istiyorsanız Paris'te kurun"
Dünya
Fransa'nın Filistin'i tanıma kararı İsrail Meclis Başkanını çıldırttı: "Filistin devleti istiyorsanız Paris'te kurun"
İngiltere de Filistin’i tanıyacak
Dünya
İngiltere de Filistin’i tanıyacak


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026