|

e-Devlet şifresi nasıl alınır? e-Devlet şifre yenileme işlemleri

e-Devlet soy ağacının hizmete açılmasıyla birlikte sisteme giriş yapmak isteyen kullanıcılar şifre almanın ve yenilemenin yollarını arıyor. Yapacağınız birkaç adımla birlikte hem e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz hem de var olan şifrenizi yenileyebilirsiniz.

Yeni Şafak
09:21 - 15/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:23 - 15/02/2018 Perşembe
Diğer
e-Devlet şifre yenileme ve şifre alma işlemleri haberimizde.
e-Devlet şifre yenileme ve şifre alma işlemleri haberimizde.

e-Devlet şifresi nasıl alınır sorusunun cevabını sizler için hazırladık. Soy ağacı sorgulaması yapabilmek için e-Devlet şifresi alabilirsiniz. Eğer bir şifreniz bulunuyor ve sisteme giriş yapamıyorsanız şifrenizi yenilemeniz gerekmektedir.

e-Devlet şifresi nasıl alınır?

Herhangi bir e-Devlet şifreniz bulunmuyorsa size en yakın PTT adreslerinden bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.

e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebilir. Bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla ilgili detaylı bilgi alınabilir.

Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı kullanılıyorsa, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra şifre oluşturulabilir. Pilot il olan Bolu’da kullanılan elektronik kimlik kartı ile de Türkiye.gov.tr adresine giriş yapılabilir ve şifre oluşturulabilir.

e-Devlet şifresi nasıl yenilenir?

Eğer şifreniz var ise ve sisteme giriş yapamıyorsanız şifrenizi yenileyebilirsiniz.

Açılan sayfa üzerinden yönergeleri izleyerek e-Devlet şifrenizi yenileyebilirsiniz.

Eğer sisteme kayıtlı cep telefonu numaranız veya e-posta adresiniz yoksa şifre yenileme işlemi gerçekleşmeyecektir.
Şifrenin Unutulması, Çalınması veya Kaybedilmesi Durumunda Ne Yapılması Gerekir?

Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve Merkezlerinden şahsen yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Şifre yenileme hizmetinin detayları için 160 numaralı e-Devlet Kapısı İletişim Merkezinden destek alabilirsiniz.

Daha önce cep telefonu ve e-posta doğrulaması yapmış iseniz e-Devlet Kapısı Şifre ve Güvenlik Ayarlarım bölümünden:

- Sadece PTT şubelerinden yeni şifre zarfı alarak

- Cep telefonuma ve e-posta adresime gelecek kodları girerek

- Cep telefonuma gelecek kodu girerek

Seçeneklerinden birini işaretleyip şifre yenileme yöntemlerinden birini belirleyebilirsiniz. Giriş alanındaki şifremi unuttum seçeneği ile şifrenizi yenileyebilir, yeni şifre belirleyebilirsiniz. 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti e-Devlet Kapısı kullanıcıları ve mavi kartlı kullanıcılar bu şifre yenileme hizmetinden faydalanabilmektedir. Ancak yabancı kullanıcılar şifre yenileme hizmetinden faydalanamamaktadır.

Şifre Ücretli mi?

Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. İlk şifreden sonra herhangi bir nedenle PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir.

Şifre için herhangi bir yıllık ücret söz konusu değildir. Her bir şifre için ödenen ücret bir defaya mahsustur. Ancak, unutma ve kaybolma durumlarında online şifre yenileme hizmetinden yararlanmak yerine PTT’den yeni şifre zarfı alınıyorsa bu ücretin tekrar ödenmesi gerekmektedir.

Bu ücret, e-Devlet Kapısına gelir olarak kaydedilmemekte, işlem masrafı olarak PTT tarafından tahsil edilmektedir.

#e-Devlet
#e-Devlet şifre yenileme
#e-Devlet şifre anlama
6 yıl önce