|

70 yıllık hayal gerçeğe dönüşüyor: İlk reaktör 2023'te çalışacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu NGS inşaatının atom çekirdeği üzerinde yükseldiğini açıkladı. Albayrak, Twitter hesabından “70 yıllık stratejik nükleer hayalimiz gerçeğe dönüşüyor. Bugünleri atlatacağız. Büyük ve Güçlü Türkiye idealine emin adımlarla yürüyeceğiz” diye yazdı.

Haber Merkezi
04:00 - 9/04/2020 Perşembe
Güncelleme: 23:24 - 8/04/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Akkuyu NGS inşaatı
Akkuyu NGS inşaatı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 70 yıllık stratejik nükleer hayalinin gerçeğe dönüştüğünü ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatının atom çekirdeği üzerinde yükseldiğini bildirdi. Twitter hesabından, Akkuyu NGS’nin inşaat çalışmalarına ilişkin paylaşımda bulunan Albayrak, büyük hayallerin, tamamlanacak hikâyelerin ve millete verilen sözlerin olduğuna işaret etti. Albayrak, “70 yıllık stratejik nükleer hayalimiz gerçeğe dönüşüyor. Akkuyu NGS inşaatı atom çekirdeği üzerinde yükseliyor. Bugünleri atlatacağız. Büyük ve güçlü Türkiye idealine emin adımlarla yürüyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

İLK REAKTÖR 2023’TE ÇALIŞACAK

Bakan Albayrak’ın 70 yıllık hayal olarak nitelendirdiği Akkuyu NGS, Türkiye-Rusya ortaklığıyla inşa ediliyor. Projede, Rus tasarımı 3+ nesil VVER reaktörleriyle donatılmış dört güç ünitesinin yapılması öngörülüyor. Nisan 2018’te temeli atılan NGS güç ünitelerinin her biri 1200 MW kapasiteye sahip olacak. Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butskikh, geçen ay düzenlenen bilgilendirme toplantısında santralin birinci güç ünitesinin 2023’te devreye alınacağını söyledi.

İlk çalışma 1962’de


  • Türkiye’nin nükleer güç çalışmaları dünyayla aynı dönemde yeşermiş ancak diğer birçok konuda olduğu gibi uzun yıllar bir gelişme kaydedilememiş. 1955 yılında toplanan 1.Cenevre Konferansı’ndan sonra, Türkiye’de 1956 yılında Başbakanlığa bağlı bir “Atom Enerjisi Komisyonu” kuruldu. Türkiye 1957’de Birleşmiş Milletler’in bir kuruluşu olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA)’nın üyesi oldu. Türkiye’de ilk nükleer çalışmalar ise 1962’de İstanbul’da Küçükçekmece Gölü kıyısında kurulan 1 MW’lık TR-1 reaktörüyle başladı.
#Akkuyu NGS inşaatı
#Reaktör
#Berat Albayrak
4 yıl önce