Borçlu işletmeciye mahsup kalkanı

Uğur Duyan
04:00, 21/03/2026, Cumartesi
Yeni Şafak
Borçlu işletmeciye mahsup kalkanı
Arşiv.

Vergi ve SGK borçları nedeniyle finansmana erişimde zorluk yaşayan küçük işletmeler için 'Mahsup Modeli' uygulanıyor.

Yeni sistem sayesinde, onaylanan kredinin bir bölümü doğrudan kamu borçlarının tasfiyesinde kullanılabiliyor. Bakiye tutar ise işletme sermayesi olarak girişimcinin kullanımına sunuluyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, soru önergesine verdiği yanıtta küçük işletmelere yönelik 'Mahsup Modeli'nin yanı sıra 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen esnaf için de özel kredi imkânı sağlandığını belirtti. Bolat, bu kapsamda 27 bin 202 depremzede esnafa toplam 6,7 milyar TL kredi kullandırıldığını paylaştı.

Tüm düzenlemelerin amacının esnaf ve sanatkârların finansmana erişimini kolaylaştırmak olduğunu vurgulayan Bolat, kredi desteklerinin artarak süreceğini dile getirdi.

LİMİT ARTIRILDI FAİZ DÜŞÜRÜLDÜ

Bolat, esnaf ve sanatkârlara kullandırılan kredilere ilişkin şu bilgileri verdi: "Hazine sübvansiyonlu krediler 2002 yılından bu yana toplamda 752,3 milyar liraya ulaştı. 2025 yılı içinde 257 bin 709 esnaf ve sanatkâr 175,8 milyar lira kredi kullandı. Ocak ayında ise 16 bin 879 esnafa 12,6 milyar lira kredi temin edildi." 2025 yılı itibarıyla esnaf kredilerinde önemli kolaylıklar sağlandığını kaydeden Bolat, "İşletme kredisi üst limiti 1 milyon liraya, yatırım kredisi limiti ise 2,5 milyon liraya çıkarıldı. Kredi geri ödeme süresini 36 aydan 48 aya yükselttik. Güncel çalışmalarla kredi faiz oranı 5 Ocak 2026 itibarıyla yüzde 20’ye indirildi" dedi.


Küresel piyasalar artan jeopolitik riskler ve Fed'in faiz kararı sonrası negatif seyrediyor
Ekonomi
Küresel piyasalar artan jeopolitik riskler ve Fed'in faiz kararı sonrası negatif seyrediyor
Çin menşeli gıda öğütücü ve karıştırıcı bıçak ithalatına soruşturma
Ekonomi
Çin menşeli gıda öğütücü ve karıştırıcı bıçak ithalatına soruşturma
Fed Başkanı Powell: Orta Doğu'daki gelişmelerin ekonomik etkileri belirsiz
Ekonomi
Fed Başkanı Powell: Orta Doğu'daki gelişmelerin ekonomik etkileri belirsiz

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026