|

İYİ Parti'den istifa eden Ağıralioğlu: Çocuklarımızın katillerinden medet ummayacağız

HDP ile ittifaka ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz ederek İYİ Parti'den istifa eden Yavuz Ağıralioğlu Meclis'te yaptığı basın açıklamasında "Susmam yönünde telkinler aldım. Masa ilk gerçek toplantısında çöktü. Süreç 'devleti yönetiriz' iddiasını gölgeledi." dedi. Ağıralioğlu "Çocuklarımızın katillerinden medet ummayacağız" diyerek istifasına giden süreci anlattı.

14:03 - 29/03/2023 Çarşamba
Güncelleme: 16:40 - 29/03/2023 Çarşamba
Diğer
Yavuz Ağıralioğlu
Yavuz Ağıralioğlu

İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP ile ilgili çıkışının arkasında olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan Kılıçdaroğlu'na oy vermeyeceğini açıklamasının ardından İYİ Parti'den istifa etmişti.

İYİ Parti'ye istifasını sunan İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu TBMM'de konuyla ilgili açıklamada bulundu.

İşte Ağıralioğlu'nun açıklamaları;

Bugün benim için zor bir gün. Siyasi bir mesuliyeti konuştum her zaman. Süreçlerle ilgili itirazlarım oldu. Geçen hafta irademizi beyan ettim. Şehit ailelerinden dua, kandilden Pensilvanya'dan beddua aldım. Dualar şerefim, beddualar mücadelemdir benim.

Geçen haftaki basın toplantısındaki itirazlarım, benim siyasi olarak millete verdiğim sözlerdi. Ben milletimin beni bildiği, sevdiği yerde beni bulsunlar diye kalbimi bu hatta hizaladım.



Siyasi mücadelem içinde partim ve partimin aidiyet duyduğu bu pakt içindeki pozisyonum partime yük olmaya başlamıştı. İstifam böyle bir duyguyu barındırıyor. Cumhurbaşkanlığı ortak adaylığı iradesine imza atmadım, partimin oldu bitti ile karşı karşıya bırakılıp, emeklerin 3 5 günde heba edilmesine itiraz ettim. Dayatmayı kabul edilemez bulduğumu ifade ettim. Adaylığa da başvurmadım. Benim için erdemli olan buydu. Erdemli ve zorunlu olan kısmı şurasıdır, açıklamalarımla partimin mutabık kaldığı siyasi zemini gölgeler haline geldim.

"Siyasete devam edeceğim"

İtirazlarıma, partimin rencide edilmesine, emeklerinin 3-5 günlük süreçte heba edilmesine itiraz ettim. Dayatmayı kabul edilemez bulduğumu ifade ettim. Milletvekilliği adaylığına da başvurmadım. Benim için erdemli olan buydu.

Zorunlu hale geldi istifa. Parti yetkililerine yük haline geldim. Kuralsız, ahlaksız, ilkesiz kazanmaktansa, doğruluktan kaybetmeyi seçtim. İYİ Parti'yle siyasi birlikteliğimi nihayete erdiriyorum. Siyasete devam edeceğim.

Bize dayatılan, bu dayatmanın akabinde memleketin en müstesna makamlarının şantaja maruz kaldığı gerçeğinin beni mecbur ettiği kararı verdim.

İyi Parti ile olan siyasi beraberliğimi nihayete erdiriyorum. Nihayete erdirdiğim şey, İyi Parti'nin kırmızı çizgisi olarak bildiğim şeyler. Kem söz etmem, arkadaşlarımdır. Haklarını ihlal etmem ama onlara kudret dilerim.

Ben köprüyü geçmek için bir yanlışa dayı diyecek adam değilim. Kuralsız, ahlaksız, ilkesiz, ölçüsüz kazanmaktansa; mertlikle kaybetmeyi yeğleyen siyasi dili önceledim.

"Görev değişikliklerini basından öğrendim"

Görev değişikliklerinden sonra aldığım tutumlar ortadadır. 3-4 kere görev değişikliğine maruz kaldım, bazılarının haberini basından öğrendim. Ben basından görev değişikliğimi öğrendiğim iki seferde, kendimi çok değersiz hissettim.

Genel Başkandan pazartesi günü randevu istedim. Böyle bir hassasiyet taşıyordum. Nihayetinde yol beraberliğimiz oldu. Görevleri yaparken de milletimizi utandırmadığımı, partililere yük olmadığımı düşünüyorum. Hiçbir mevkide ne milletimin ne partideki arkadaşlarımın utancı olmadım. Elimden geldiği kadar her şeyin en iyisini yapmaya çalıştım.

"Çocuklarımızın katillerinden bir şey ummayacağız"

Mücadelede edeceğiz ama yenmek için devlet millet düşmanlarına tevessül etmeyeceğiz. Çocuklarımızın katillerinden bir şey ummayacağız. Devletini uluslararası organizasyonlara şikayet etmeye kodlanmış FETÖ benzeri organizasyonların tazyiklerine maruz kalacak bütün boşlukları kapatacağız. Benim için zorunlu bir erdem olan istifa mekanizmasını bu şekilde ifade etmek zorundayım. Ben de onlara yük olmadığım için istifa ediyorum. Siyasi değerlendirmelerim olacaktır.

'Kılıçdaroğlu Alevi olduğu için karşı çıkmıyorum"

Kim diyorsa ki Yavuz Ağıralioğlu, Kılıçdaroğlu'na Alevi, HDP'ye de Kürt olduğu için karşı çıkıyor, namussuzdur.

Bana başka partilerden ne teklif oldu ne de bir istişare. Seçim sonuçlarından sonra yeni zeminler, yeni yolları daha sağlıklı düşünürüz.

Hakkı hakkıma karışmış, benden yana hakkının olduğunu düşünen herkese hakkım helaldir. Alın terlerimiz birbirine karıştı. Kıymetli hayaller kurduk, emekler verdik. Omuz omuza olduğum ve her birini çok sevdiğim İyi Parti ailesine, gösterdikleri sevgiye sonsuz teşekkür ediyorum. Onların hayallerine sadakat göstermek Türk milletine borcumuzdur. Ama siyaset sıkıştığı zamanlarda yol ayrımına bizi getiren şey, sözümüzle daha önce kendimizi bağladıklarımızdır. Saygısızlık saymasınlar.

"Memleket önceleyen bir siyasi ahlak ile yürümek zorundayız"

İYİ Parti'den hüzünle ayrılıyorum. Gerçekten üzüntü ile ayrılıyorum. Bütün arkadaşlarıma söyledim, bazen kayırlı ayrılmak kolay olurmuş. Bizim için partilerimiz de vardır ama bundan sonra yaşımız belli bir hadde vardığı için devletimiz daha çok var siyaseti önemlidir. Bizim partimiz de olacaktır ama bizim partilerimizin üstünde bir devletin varlığı esas olacaktır. Parti önceleyen değil devlet önceleyen, siyasi mücadele önceleyen değil memleket önceleyen bir siyasi ahlak ile yürümek zorundayız.

Bu siyasetin, ilkesizliğine sebep olan şey oyu bile olmaz partilerin, henüz seçimde sandığa girmemiş partilerin, hatta siyasi programında kabul edilemez madde olan partilerin kazanmak uğruna siyasi ittifaklara dahil olduğu bir ilkesizlik alanı, siyaseti de itibarsız hale getirmektedir. Çözecek olduğunuz problemlerin iktidarını hile ile kazanırsanız, millete ilkesizlikle hizmet imkanı yakalamış oluyorsunuz. İlk ve en mühim borcumuz, siyaseti bu bölücülüğün şantaj hedefi haline getiren yüzde 50+1 matematiğini değiştirmektir.

"Seçim sonucu mücadele alanımızın çerçevesini belirleyecek"

Cumhurbaşkanlığı makamını bir şantajın hedefi haline getiren, bize mahkumsunuz duygusu ile bizimle müzakere edeceksiniz imkanını şımarıklıkla birleştirip bir takım maddeleri Türk hükümetine, TBMM'ye dayatan bu münasebetsizliğin önüne geçecek olan bizleriz.

Bu seçim, ciddi siyasi temizlik yapacak bir seçimdir. Seçimin sonuçlarında milletimiz neyi destekleyecek, neyi sevecek, neyi cezalandıracak, kimin kiminle oturmasından muzdarip olduğunu belli edecek. Bunları göreceğimiz bir seçim sonucu, bizim mücadele alanımızın da çerçevesini belirleyecek.

"Susmam yönünde telkinler aldım"

Bana siyaseten şöyle telkinlerde bulundu arkadaşlarımız. Dediler ki biraz beklemek lazım. Benim hissiyatım şudur:; Şimdi susayım da kongre sürecinde konuşayım şeklindedir. Ben bu şekilde yapmayacağımı genel başkana söylemiştim. Masa ilk gerçek toplantısında çöktü. Süreç 'devleti yönetiriz' iddiasını gölgeledi.

"Başka bir partiden teklif almadım"

Ağıralioğlu, konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Partinizden sizi ikna etmeye çalışanlar oldu mu? Başka partiden teklif aldınız mı?" sorusuna Ağıralioğlu, bazı arkadaşlarının kendisine telkinlerde bulunduğunu, başka bir partiden teklif almadığını anlattı.

Ağıralioğlu, "Seçime 2 ay kala parti değiştirmenin sözün itibarına çok zarar verdiğine inanıyorum. Benim böyle bir gündemim yok." dedi.

"Ülkeyi toparlayacak olanların Türk milliyetçileri olduğuna inanıyorum"

Ağıralioğlu, parti kurup kurmayacağına yönelik bir soruya, "Türk milliyetçileri bu seçimi ilk defa değil ama son defa birbirlerinin yakasını, paçasını tutarak, çekerek geçiriyorlar. Bundan sonraki süreçte memleketini, milletini ayağa kaldırmak mecburiyetinde olan, mesuliyetinde olan, ülkeyi toparlayacak olanların Türk milliyetçileri olduğuna inanıyorum. Onun bir siyasi mesuliyet olarak bir iradeye dönüşeceğini düşünüyorum." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi cumhurbaşkanı adayını destekleyeceği sorulan Ağıralioğlu, "Ben, milletin vekiliydim artık asil oldum, millet oldum. Şimdi cumhurbaşkanı namzetlerinin bize ne vadettiklerini dinleyeceğim. Onlar içerisinde ben kime oy vermeyeceğimi söyledim. Kime oy vereceğime şimdi karar vereceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Ağıralioğlu, 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçime ilişkin değerlendirmesi istenince, "Süreç çok dinamik bir süreç. Bu sürecin içerisinde hiç kimsenin rahat olmadığını düşünüyorum. Siyaseten bugün muhalefetin elini kuvvetlendiren şey, muhalefetin kapasitesinden çok iktidarın maharetsizliğidir. İktidar ekonomiyi bu kadar dar boğaza sokmamış olsaydı muhalefet yürüyemezdi." ifadelerini kullandı.

Ağıralioğlu, "Hükümetin rakibi muhalefet değil. Hükümetin rakibi enflasyon, doların kontrol edilemez yüksekliği, gençlerin umutsuzluğu, adaletin itimat edilecek liman haline getirilemeyişi." dedi.

"Bu vedanın üstüne 'pazarlık yapmaya geldi' gölgesi düşürmeye heves etmek nedir?"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmesinin neden iptal olduğunun sorulması üzerine Ağıralioğlu, "Pazartesi günü Genel Başkan'dan randevu talep ettim. Sonrasında televizyonda bir programda bizim bu görüşmemizle ilgili kendi arkadaşlarımın bana itibar suikastı yapmaya heves ettiklerini gördüm. 'Yavuz Ağıralioğlu bir şey istemeye geliyor, kendisine verilmeyince itiraz edecek' falan gibi ucuz hevesin içine düştüklerini gördüm. Televizyondaki program moderatörüne 'Ben, Genel Başkanla vedalaşmaya gideceğim, bir pazarlığa gitmiyorum' mesaj olarak yazdım. Genel Başkan benden duysun istedim. Kıymetli bir beraberliğimiz oldu. Bize kıymetli görevler verildi." ifadelerini kullandı.

Arkadaşlarının bu hevesinden rencide olduğunu söyleyen Ağıralioğlu, "Bu vedanın üstüne 'pazarlık yapmaya geldi' gölgesi düşürmeye heves etmek nedir?" diye sordu.

Ağıralioğlu, randevuyu pazartesi günü istediğini, Akşener'in "Şu an yoğunum, bugün haber vereceğim size" diye kendisini aradığını, daha sonra çarşamba gününe randevu verildiğini söyledi.

Ağıralioğlu, "Yerini sağlamlaştırmak için herkes bana istediğini söyleyebilir. Bari arkadaşlarıma bunca zamandır yük oldum, seçim sathında arkadaşlarıma böyle bir faydam olsun." dedi.

"Türk milletinin hizmetini görme iddiası, hiçbir terör örgütünün gölgesinde kalmamalıdır"

İYİ Partideki herkesin kendisi gibi düşündüğünü söyleyen Ağıralioğlu, "Ama herkes benim gibi diyemiyordur. Diyemeyenlere soracaksınız, niçin diyemiyorsunuz diye." şeklinde konuştu.

Millet İttifakı'nın hizmetine talip olduğu milletin, milletler sahnesinin en şerefli milleti olduğunu belirten Ağıralioğlu, "Türk milletinin hizmetini görme iddiası, hiçbir terör örgütünün gölgesinde kalmamalıdır." görüşünü paylaştı.

Ağıralioğlu, "İYİ Parti bu hassasiyetlerine uygun davranmak zorunda olduğu bir girdaba düşmüştür. Bu girdaptan çıkmak İYİ Partinin Türk milletine, devletine, MHP'den ayrılırken söylediği siyasi çerçeveye karşı borcudur." değerlendirmesinde bulundu.

"Yarın 'bire razıyız, beşe gerek yok' da dersiniz"

Altılı Masa'nın kurulma sürecini anlatan Ağıralioğlu, "Masa ilk defa müşahhas bir gündemle toplandı ve çöktü." dedi.

Ağıralioğlu, "Devlet yönetiminde de bu tür tıkanmalar, istikrarsızlık olur mu?" şeklinde haklı bir soru sordurduğunu anlatarak, "Bu tür işler, beni kararsız hale getirdiğine göre seçmeni kesin kararsız hale getiriyor." ifadelerini kullandı.

Masada "Beşe razıyız, altıya gerek yok" denilen kriz yaşandığını kaydeden Ağıralioğlu, "Beşe razıyız, altıya gerek yok' dediğinizde, yarın 'bire razıyız, beşe gerek yok' da dersiniz." dedi.

Siyasetin kendisi için bir kariyer alanı olmadığını vurgulayan Ağıralioğlu, "İYİ Partinin hissesine masanın hukukunu korumak için devamlı fedakarlık düştü, o fedakarlığın kefareti de benim." değerlendirmesinde bulundu.

Ağıralioğlu'nun istifa dilekçesi

#Yavuz Ağıralioğlu
#İYİ Parti
#İstifa
1 yıl önce