|

Osmanlı’nın mirası geçim kaynağı oldu

Osmanlı’da değerli süs eşyaları arasında sayılan, padişah kızlarının çeyizlerini süsleyen mis meyve sabunlarının üretimi, Edirne'de açılan kurslarla arttı. Meslek edinen kadınlardan Deha Serpecik, “Kazandığımız parayla çocuklarımızın okul harçlığını çıkarıyoruz. Genç kızlarımız da çeyiz parası biriktiriyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 16/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:11 - 15/02/2015 Pazar
AA
Osmanlı’da önemli süs eşyaları arasında sayılan ve padişahların yabancı devlet adamlarına gönderdiği hediyelerin arasına konulduğu bilinen mis meyve sabunları, kadınların geçim kaynağı oldu. Edirne’nin yerel el sanatları arasında yer alan ve geçmişi 19. yüzyıla dayanan mis meyve sabunları, yok olmaya başladığı sırada, çeşitli kurumların desteğiyle Halk Eğitim Merkezinin açtığı kurslar sayesinde yeniden canlandı. Kurslarda mis meyve sabunu yapımını öğrenen kadınlar, atölyelerde iş buluyor ya da evinde üretim yaparak para kazanıyor. Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Sibel Zaralı, mis sabunlarının Edirne’ye özgü bir el sanatı olduğunu söyledi. 

KULLANILAN BOYALAR ZARARSIZ

Beyaz kalıp sabunların önce rendelenip hamur hale getirilene kadar yoğurulduğunu daha sonra elle meyve şekli verilerek bir hafta kurumaya bırakıldığını belirten Zaralı,  “Sabunlar, zararsız gıda boyalarıyla boyanarak satışa hazır hale getiriliyor. Bu eğitimler sonrasında kadınlar ya atölyelerde ya da evlerinde üretim yapmaya başladı. Böylelikle bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Sabunlar iç piyasada hediyelik olarak satılıyor. Bazen yurt dışına da gönderiliyor” dedi.

GENÇ KIZLARA ÇEYİZ PARASI

Kursiyerlerden Deha Serpecik ise yıllardır mis sabunu ürettiğini ve kazandığı paranın geçimine destek olduğunu ifade etti. “Kazancımızla çocuklarımızın okul harçlığını çıkarıyoruz. Genç kızlarımız da çeyiz parası biriktiriyor” diyen Serpecik, sabunun evlere ferahlık verdiğini kaydetti.

Mis sabun gerçeğini andırıyor

Osmanlı’da değerli süs eşyaları arasında sayılan, padişah kızlarının çeyizlerini süsleyen mis meyve sabunları, elma, armut, üzüm, şeftali, muz, çilek, kayısı, portakal, karpuz dilimi, ayva, incir, erik gibi meyve ve sebzelerin şeklinde üretiliyor. Geçmişte temizlik için de kullanılan sabunlar, günümüzde daha çok süs eşyası olarak değerlendiriliyor. Koku vermesi için odalara, salonlara ya da dolaplara da yerleştirilen sabunlar, hediyelik eşyalar arasında da önemli yer tutuyor. Üretilen sabunlar, gerçek meyve ve sebzelerden güçlükle ayrılıyor.

#Osmanlı
#Edirne
#Deha Serpecik
9 yıl önce