|

İklim değişikliği afetleri tetikledi

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği nedeniyle aşırı hava koşullarının sebep olduğu doğal afetlerin 2018’de 62 milyon kişiyi etkilediğini açıkladı. Yayınlanan raporda, son dört yılın, en sıcak dönem olduğu kaydedildi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/03/2019 Pazar
Güncelleme: 03:01 - 31/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
44 sayfalık rapor 2018’de 35 milyon insanın sellerden, 9 milyon insanın kuraklıktan ve buna bağlı gıda kıtlığından etkilendiği tespitinde bulunuyor.
44 sayfalık rapor 2018’de 35 milyon insanın sellerden, 9 milyon insanın kuraklıktan ve buna bağlı gıda kıtlığından etkilendiği tespitinde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü, 2018 yılında 62 milyon insanın aşırı hava koşullarından etkilendiğini 2 milyon kişinin göç etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Örgütün yayınladığı yıllık küresel iklim durumu raporunda, iklim değişikliğinin etklilerinin arttığı vurgulandı. Raporda, dünya sıcaklık ortalamasının sanayi devrinden bu yana 1 derece arttığı belirtilirken son dört yıl kayıtlara geçen en sıcak dönem olduğu ifade edildi.

SELLER VE KURAKLIK VURDU

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, iklim değişikliği temelli felaketlerde artış olduğunu belirterek, 1998 yılından bu yana toplam 4,5 milyar insanın aşırı hava koşullarından mağdur olduğunu söyledi.

Rapora göre, 2018 yılında 35 milyon kişi sellerden, 9 milyon kişi ise kuraklıktan etkilenirken, Avrupa, ABD ve Japonya’da sıcak hava dalgası ile orman yangınlarına bağlı bin 600’den fazla ölüm yaşandı.

  • Mozambik’te kolera tehdidi
  • İklim değişikliği temelli felaketlerin son örneği olarak Idai Kasırgası ve sonrasında selin vurduğu Mozambik’te, kolera tehdidi yaşanıyor. Ülkede, kolera salgınına yakalananların sayısının 139’a çıktığı bildirildi. Ülke genelinin kolera tehdidi altında olduğu, önlem olarak 900 bin kolera aşısının yapılacağı açıklanmıştı. Öte yandan, felaketzedelere ulaştırılmak üzere Türkiye’den insani yardım malzemeleri yüklenen 2’nci kargo uçağının da ülkeye ulaştığı bildirildi.
#BM
5 yıl önce