|

İktidarın yolu ‘Öz Elif’ten geçti

Gerçek Hayat, 1970’lerde Ankara Demetevler’de Mehmet Zaid Kotku Hoca, Necmettin Erbakan, Recai Kutan gibi isimler öncülüğünde kurulan Öz Elif Sitesi’nin hikâyesini sitenin 32 yıllık kapıcısı Mehmet Emin Ateş’e sordu. Kurulduğu senelerden itibaren birçok siyasetçinin yuvası olan site, aslında bugünkü iktidarın tasavvuf, ilahiyat, teknoloji, siyaset, sanat, medrese ve enstitü merkeziydi.

Yeni Şafak
10:27 - 4/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 18:02 - 2/01/2016 Cumartesi
Gerçek Hayat
Gündem
Gündem

Mehmet Emin Ateş'le gerçekleştirdiği söyleşide, Öz Elif Sitesi'nin 70'li yıllarda dindar insanlar için “kurtarılmış bölge” işlevi gördüğünü belirten Yasemin Asan, inançlarını özgürce yaşayıp, çocuklarını istediği gibi yetiştirmek isteyenlerin yaşamak için ilk tercihi olan sitenin sakinlerinin bugünün önde gelen isimlerinden oluştuğunu söylüyor.



Başkentin “ünlü” sitesi


Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, merhum Esat Coşan Hoca'nın cemaatinin mensupları, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, eski Kültür Bakanı şimdinin Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik'in yolu da bu siteden geçti. Yıllarca Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yapan milletvekili Mücahit Arslan, Kanal 7'nin en üst düzey yöneticisi Zekeriya Karaman ile eski RTÜK Başkanı Zahit Akman, RP'nin ünlü ismi Hasan Hüseyin Ceylan da bu sitenin sakinleri arasına isimlerini yazdırdı.



Sitenin kızlarının ismi Elif


1983 senesinde ailesiyle birlikte Kars'tan Ankara'ya gelen Emin Amca, 32 yıldır apartman görevlisi olarak sitede hizmet veriyor. Siteyi çok sevdiği için kızına Elif adını vermiş ancak bu durum sadece kendine has bir durum değil. Sitede ikamet eden birçok aile kızına Elif adını vermiş.



Erbakan Hoca siteye sık gelirdi


Geçmiş dönemde sitede oturanların Erbakan Hoca'ya yakın insanlar olduğunu, şimdilerde ise büyük çoğunluğunun Erdoğan'a yakın olduğunu ifade eden Emin Amca, Erbakan Hoca'yı gördüğünü gözleri ışıldayarak anlatıyor.





Âlimlerle aynı safta namaz kılardım


Sitede merhum Mehmet Emin Er, merhum müftü Mehmet Erikel, merhum Esat Coşan Hoca gibi çok önemli âlimlerin oturduğunu anlatan Emin Amca onlarla aynı safta namaz kıldığını söyleyerek “O günler çok güzel günlerdi” diye ekliyor.



Mehmet Görmez 3. blokta oturuyordu


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve eşi Hatice Hanım'ın 3. blokta oturduğunu anlatan Emin Amca, Görmez ailesinin çok mütevazı ve güler yüzlü olduğunu ifade ediyor. Emin Amca, Görmez için “Onun gibi iyi bir insanın bu göreve gelmesine çok mutlu oldum. Ara sıra siteye geldiği de olur” diyor.





Mücahit Arslan çok sıcakkanlı


Mehmet Emin Amca Türk siyasetinin önemli isimlerinden olan Ankara Milletvekili Mücahit Arslan isminde hususen duruyor ve Arslan'ın çok sıcakkanlı bir insan olduğunu, kendisini her gördüğünde halini-hatırını sorduğunu ifade ediyor. Emin Amca Mücahit Arslan'ı şöyle anlatıyor: “Çok iyi birisiydi. Ailesi de çok iyiydi. Burada ailesi birlikte oturuyorlardı. Her gördüğünde hal-hatır sorardı. Kucaklaşarak sorardı hatırımızı. Çok sıcak insandı.”



Hakan Fidan kız kardeşine gelirdi


Geçmişte sitede oturmuş kişileri televizyondan takip ettiğini belirtiyor ve onları iyi yerlerde gördükçe çok mutlu olduğunu söylüyor Emin Amca. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın kız kardeşinin de öğrencilikte burada oturduğunu anlatıyor. Fidan da onu ziyarete gidip gelirmiş.



Herkesin çocuğunu tanırdım


Emin Amca sitenin eski günlerinin çok daha hareketli olduğunu söylerken her bir evdeki çocukları da tanıdığının altını çiziyor. Emin Amca'nın gönlünde hepsinin ayrı bir yeri var.



Öğrenciler hoca olarak geri dönüyorlar


Birçok vakfın ve HAK-Yol Vakfı'nın yurdunda kalan öğrencilerin şimdilerde din adamı, doktor, hukukçu, akademisyen olarak tekrar gelip o günleri yâd ettiklerini belirtiyor.





Sitenin tadına doyamıyoruz


Elif Sitesi'nde komşulukların halen devam ettiğini anlatan Emin Amca “Buradan çok insan gelip geçti. Onların hepsi de güzel insanlardı. Emekliyim ama çalışıyorum. Herkese karşı güler yüzlüyüm küçüklere küçük, büyüklere büyük gibi davranıyorum. Tatlı dille konuşarak her şey halledilir. Burası çok güzel bir sitedir. Çalıştık yorulduk ama bu sitenin tadına doyamıyoruz” diyor.



Televizyonda görünce dua ediyorum


Sitede oturanlardan hoca, üniversite hocası, milletvekili çıktığını belirten Emin Amca, eskiden burada oturanları televizyonda görünce çok mutlu olduğunu söylüyor. Emin Amca, “Onlara her daim dua ediyorum. Allah yollarını açık etsin” diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili olarak “Ben Erdoğan'ı çok seviyorum. Onun arkasındayız. Allah onu başımızdan eksik etmesin. Ahmet Davutoğlu da onun gibi çok iyi insan. Her namazda onlar duamda” diyor.



O ruh korunuyor


Emin Amca, “Eskiden de şimdi de başım sıkışsa, darda kalsam herhangi birinin ziline bassam 'Bana yardım edin' desem herkes hemen ellerinden gelenin fazlasını yapar. Bir şeye ihtiyaç olduğunda site sakinleri sana canlarını feda eder. Burada dostluklar hala çok güzel ve canlı. O güzel ruh burada halen korunuyor” diye anlatıyor.



Burası bir tutku


Mehmet Emin Amca, “İnsanlar Büyükşehir'e geldiğinde alışmaları zor olurdu. Elif Sitesi muhafazakâr ve samimi insanların oturduğu bir yerdi. Bu yüzden bu şehre uyum sağlamak hem benim için hem de ailem için kolay oldu. Bu sitede herkes aynı ailenin bir parçası gibi diğerini kendinden görürdü. Burada insanlar kardeş gibiler” diyor. Bazı sakinlerin taşındıklarını ancak siteyi çok özledikleri için geri döndüklerini anlatan Emin Amca, Elif Sitesi ile ilgili son olarak şunları söylüyor: “Burası bir tutku”



Yolu siteden geçenler…


Mahmut Esad Coşan Hocaefendi, Fikri Işık, Numan Kurtulmuş, Kemalettin Özdemir, Mehmet Erikel, Hilmi Güler, Ömer Çelik, Mücahit Arslan, Fehim Adak, Mehmet Kahraman, Recai Kutan, Cevat Ayhan, Mustafa Gök, Emrullah İşler, Zekeriya Karaman, Hasan Hüseyin Ceylan, Mehmet Görmez, Ömer Lütfi Zararsız, Özkul Eren, gibi isimlerin ve daha ismini yazamadığımız binlerce kişinin yolu Öz Elif Sitesi'nden geçmiş.




#iktidar
#Öz Elif Sitesi
#Necmettin Erbakan
#​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#​Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Hakan Fidan
#​Ankara
#Demetevler
8 yıl önce