|

Türk-İslam geleneğinin Amerika'daki izi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla 2 Nisan'da açılacak olan ABD'nin ilk Türk İslam kuruluşu "Amerika Diyanet Merkezi"ni Gerçek Hayat mercek altına aldı. Merkezin en önemli hedefi ise İslamofobiyle oluşan önyargıları kırmak.

Yeni Şafak
12:00 - 25/03/2016 Cuma
Güncelleme: 12:07 - 25/03/2016 Cuma
Gerçek Hayat

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın işbirliği sonucu ortaya çıkan Türk-Amerikan Kültür Merkezi, Washington'da 60 dönümlü bir araziye inşa edilmesiyle dünyanın en büyük külliyesi sıfatını taşıyor.



20 yıllık hayal


Washington'a 30 km uzaklıktaki Lanham eyaletinde bulunan külliyenin kökleri aslında 1993 yılına dayanıyor. Yehova Şahitleri'nden alınan araziye ilk olarak bir mescit inşası ile başlayan hayal, 20 yıl sonra külliyeye dönüştürülmüştü. Külliye ihtiyacının oluşmasında ise bölgede yaşayan yoğun Müslüman nüfus etkili olmuştu.



Ardından 2008'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında aldığı bilgiler doğrultusunda kültürel-sanatsal organizasyonların tertiplenebileceği bir merkezin açılması yönünde talimat vermesi ile külliyenin hayata geçirilmesi planlanmıştı.





Maliyeti 100 milyon TL


Proje çalışmalarının tamamlanması ile 2013 Mayıs ayında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez 'in bulunduğu temel atma töreni dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılı ile gerçekleşmişti. Birçok hayırseverin de yardımı ile iki buçuk senede bitirilen külliyenin maliyeti ise 100 milyon TL olarak belirlendi.





Türk kültürünün tüm izlerini taşıyor


Türk-Amerikan Kültür Merkezi; klasik Osmanlı mimari tarzındaki camiyi, Selçuklu izlerini taşıyan araştırma enstitüsünü, atölyeler içeren bir kültür merkezini ve 10 adet Türk evinden oluşan bir mahalleyi kapsıyor. Ayrıca bir cemiyet merkezi olacak şekilde konferans salonu, kütüphane, Türk mutfağına yer veren restoran, kahve evi ve çeşitli dükkânları da içinde barındırıyor. Hamam, Medeniyet Tarih Müzesi açık spor ve piknik alanları Osmanlı çeşmeleri ile yaşam merkezi haline getiriliyor.











#Gerçek Hayat Dergisi
#ABD
#Maryland Cami
#Külliye
#​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
8 yıl önce