|

Pas sökücü nedir

Tarihi çağlardan beri süregelen metal ile insanlığın tanışmasından sonra en önemli yapıtaşı da doğal olarak oluşan korozyonu temizlemekti

Yeni Şafak ve
18:13 - 8/11/2016 Salı
Güncelleme: 14:06 - 11/11/2016 Cuma
Diğer

Bunun için kullanılan materyallerin genel tanımına

diyebiliriz. Buna birçok Atasözünden örnek verebiliriz.

İşleyen Demir Pas tutmaz

gibi. Çok güzel deyişlerimiz vardır. İşin doğasını özetlemek bakımından en önemli atasözüdür.







Pas neden oluşur önlem alamaz mıyız sorun nedir?



Pas oluşu mu rutubet, nem, asidik, alkali veya tuzlar ile etkileşimi sonucunda üzerinde korumak için herhangi bir önlem alınmayan veya yanlış önlem alınan metal gruplarında meydana gelir.



Korozyon ve pas türleri nedir?



Pas ve korozyon türlerini aşağıda sıralayacağız öncelikle sorunun tanımını yapmak amacındayız.



Metal Genel oluşan pas türleri; Metalin tüm yüzeyini kaplar ve uzun sürede oluşur kabuklaşma baş göstermeye başlar. Üstteki Tabaka Pas koruyucu tabaka görevi görür. Kabuk altındaki metal üstteki pas ile birlikte yavaş ilerlemeye devam eder. Ağır pas türevi olarak adlandırılır. Ağır pas sökücü ürün kullanılmalıdır.



Metal bölgesel oluşan pas türleri; Rulman üzerinde oluşan paslar (rulman örnek). Genel Korozyon türüne benzemez. Rulmanın belli bir bölümünde oluşur. Bu tip pas ve korozyon türlere ayırabilir. Rulman üzerinde bir Küçük vida deliği, Rulman boşluğu veya rulmanın belirsiz bir kısımda korozyon oluşmasıdır. Dikkat edilmesi gereken bağlantı parçasından gelen veya galvanik korozyon türü olarak bilinen metallerin diğer bir metal ile bağdaşmaması sonucu oluşan belli bir kısımdaki pas oluşumuna verilen genel isimdir.



Metal çatlak korozyonu oluşumu; Metalin bir kısmında sıkım esnasında yüzeyde kılcal olarak ince bir çatlama neticesinde oluşur. Paslanma gibi pulların altında veya cıvatanın hizasında oluşan çatlak boyunca ilerleyerek metalin içten korozyona uğramasını sağlar. Buna çatlak korozyonu olarak adlandırabiliriz.



Metal boya ya da kaplama altı pas oluşumu; Bu Pas tipi en hassas pas ve korozyon tiplerindendir. Metalin boya öncesi yüzey hazırlığı yapılamaması durumunda korozyon oluşur. Veya kaplama yapılan metallerin kaplama prosesi işlemlerinde yağ alma veya pas alma gibi ön hazırlık yapılmadığı zaman karşımıza çıkan Korozyon türüdür. İstenen seviyede temizlik yapılmamış olması işlemlerin aksaması durumunda altta oluşacak genel pas türleridir.







Pas sökücü nedir sorusunun cevabı



Yukarıda anlattığım Pas ve korozyon oluşumlarının temizlenmesi için kullanılan yöntemlere kısaca pas sökücü ve pas çözücü diyebiliriz. Oksit tabakalarının temizlenmesi için başlıca yöntemler ise aşağıda sıralayarak pas çözücü türlerine açıklık getireyim.



Pas sökücü Kimyasal nedir çeşitleri nelerdir



İçerik daha çok asit bazlı malzemelerden oluşan pas sökücü türüdür. Alkali malzemelerden de üretilmesi mümkündür. Fakat genellikle piyasada iki türü bulunmaktadır. Bunlar asit bazlı pas çözücü veya pas sökücü sprey olarak daha çok temin edilmektedir. Asit bazlı pas çözücü kimyasallar su bazlıdır. Pas çözücü sprey ürünler ise yağ ve solvent bazlıdır.



Konsantre pas sökücü nedir



Asit veya alkali bazda olabilir. Daha çok endüstriyel ve sanayi alanında kullanılmaktadır. Metaller için kullanımlarında geri dönüşüm oranı çok yükselmekte ve birim metal fiyat maliyetini çok düşürmektedir. Daha çok su ile seyreltilerek kullanım koşuluna göre hazırlanan ürünlerdir konsantre pas çözücü.



Pas sökücü Sprey nedir



Genellikle saha veya mobil ekiplerin kullandığı sıkışmış cıvata somun veya anahtar gibi malzemelerin açılmasında daha çok kullanılan solvent ve yağ bazlı bir üründür pas çözücü sprey. Gıda alanında kullanımları çok kısıtlıdır. Gıda uyumluluğu genellikle yoktur bu nedenle dikkat edilmelidir.



Alkali pas sökücü nedir



Genellikle sıcak ve daldırma olarak kullanılan pas sökücü türüdür. Soğuk kullanımı da vardır fakat çok stabil kullanım imkanı soğuk olarak sunmaz. Bu nedenle belli ısılarda ve belli standartlarda kullanım imkanı sunar tamamen sistem ürünüdür. Alkali bazlı pas çözücü Genel hammaddesi yüksek alkali kimyasallardır.



Pas sökücü çeşidi Kumlama nedir



Genellikle Ağır sanayide kullanılan bir yöntemdir. Düşük çeperli veya ince saçlarda genellikle kullanımı tavsiye edilmez. Fakat gelişen endüstride oldukça yaygın kullanımı vardır. Özellikle parça üretimi sonrası hızlı temizlik istenen seri parçalarda sıkça kullanımına rastlanmaktadır.



Pas sökücü ICEBLASTING nedir



Kuru buz ile yapılan uygulamadır. Yüksek hacimli büyük parçalarda büyük sistemler ile yapılabilir. Küçük sistemler için çok stabil değildir. Sadece açıkta metal ve temizlik amaçlı sürekli kullanım yapılacak ise tercih ediliyor. Tek başına pas sökmek için çok tercih edilen bir yöntem değildir. Genel komplike kullanımlarda daha çok karşımıza çıkar.



Pas sökücü Lazer nedir



Daha çok yeni olan sistem bazı operasyona dayalı işlerde kullanımı vardır. Oto tamir sanayinde kullanım örnekleri görülmektedir. Dünyada daha büyük servisler veya fabrikalar tarafından çok sık kullanılan veya tercih edilen bir yapıya kavuşmamıştır. Hızlı gelişecek bir sektör olarak göze batmaktadır. Bazı güvenlik endişeleri yayılması önündeki en büyük engel olarak görülmektedir.



Pas sökücü fiyatları



Genellikle çözüm odaklı değil de fiyat odaklı bir ürün arayışındaysanız çözüme ulaşmanız oldukça zordur. İşiniz yarım kaldı başka bir ürüne ihtiyacınız var ise fiyat önemli olsun. Doğru ürün fiyatı doğru kalite kıstası ile mümkündür.



Pas sökücü fiyatları ortalama 5.00 tl ile başlayım ambalaj ve kaliteye doğru orantılı olarak 120 Euro arasında Pas çözücü fiyatları değişmektedir.



Fiyat aralığı kullanacağınız ürünün kullanım alanı ve özelliğine doğru orantılı olarak artacak veya düşecektir. Pas sökücü sprey fiyatı üründe 200 ml Kampanyalı olarak 3.00 tl ye kadar bulunmaktadır. Ortalama kalitelerde ise Basınçlı kutu maliyetinin 1 Euro olduğunu düşünürseniz maliyeti kendiniz hesaplayın. Bu nedenle bilinen ürünler veya test ettiğiniz ürünleri alma eğilimde olun.



Pas sökücü alırken nelere dikkat edilir.



Konsantre Pas sökücü alırken Kesinlikle Tse onaylı msds yazıcıları tarafından yazılan msds veya sds leri inceleyin. Firmadan Pas çözücü ile ilgili mutlaka belge alın. Msds ve sds lerin altında onaylı msds veya sds yazıcılarının Tse numarası ve telefon bilgileri olacaktır. Gerektiğinde risk tayini için başvurabilirsiniz.



Kaynak:



#kimya
#pas
#sökücü
7 yıl önce