Hangisi katil

Hayreddin Karaman
Hayreddin KaramanYeni Şafak Gazete Yazarı
00:00, 23/05/2013, Perşembe • Yeni Şafak Haber Merkezi
Hangisi katil

İkinci Dünya Savaşı sırasında Stalin yönetiminin acımasız baskılarına dayanamayan bir grup Azeri Türk"ü, "öz kardeş" saydıkları Türkiye"ye sığınmaya karar verip yola çıkıyorlar (1945). Can pazarı bir kaçış yolculuğundan sonra Aras Nehri"nin üzerinde bulunan Boraltan Köprüsü"nü (Iğdır) geçiyorlar ve Türk sınır karakoluna sığınıyorlar. 146 Azeri Türk"ü kurtuluşun tarifsiz sevincini yaşıyorlar. Başka Karakol Komutanı olmak üzere Mehmetçikler, Azeri kardeşlerini bağırlarına basıyor, ekmeklerini onlarla bölüşüyor, yataklarını ikram ediyorlar. 146 soydaşın hayatlarını kurtardıklarını düşünerek onlar da mutlu oluyor.

Sevinmekte acele ettikleri kısa bir süre sonra anlaşılıyor. Zira Karakol Komutanı"nın üstlerine yazdığı mektuba gelen şifreli cevap, inanılmaz bir "kara haber"dir: "Karakolunuza sığınan Azerileri derhal Sovyet yetkililerine teslim edin!" Komutan bu işte bir yanlışlık olduğunu düşünüyor. İnsan, öldürüleceğini bile bile kardeşini düşmana teslim eder mi? Buna vicdan dayanabilir mi? Daha tafsilatlı olarak durumu bir kez daha bildiriyor, fakat gelen cevap aynıdır: "Derhal teslim edin!" "Derhal teslim edin, yoksa vatana ihanetle yargılanacaksınız."

Azerilerin lideri Karakol Komutanı"na yalvarıyor: "Bizi siz kurşuna dizin, ama Moskof"a teslim etmeyin. Öleceksek, ay yıldızlı bayrağımızın dalgalandığı Anadolu topraklarında ölelim."

Komutan ağlıyor, askerler ağlıyor, Azeriler ağlıyor... Ankara"daki yöneticiler ise, Stalin"le aralarında bir pürüz olmaması için soydaşlarını kurban etmeye çoktan karar vermişlerdir. "Milli Şef" İsmet İnönü şöyle buyurmuştur: "Sovyetler Birliği ile aramızda bir pürüz istemiyorum. Bir daha böyle küçük meselelerle beni meşgul etmeyin."

Çaresiz kalan Karakol Komutanı, "Bizi siz kurşuna dizin" diye yalvararak ağlayan 146 Azeri"yi gözyaşları içinde Kızılordu görevlilerine teslim ediyor.

Boraltan Köprüsü"nün bir ucu Türk toprağında, bir ucu Sovyet toprağındadır. Azeri kafilesi, Boraltan Köprüsü"nü yarıladıkları sırada, karşıdan yaylım ateşe tutuluyorlar. Buna rağmen, çoğunun son sözleri, "Yaşasın Türkiye" oluyor. Hepsi ölüyor.

Bu 146 insanı ölüme gönderen mi katil, yoksa:

Kendi vatandaşını suçlu masum ayırmadan, çoluk çocuk demeden öldüren, kendi insanının üzerine, düşmana atılmayan bombalar atan, kan deryası içinde mutlu nutuklar atarak dünyaya meydan okuyan Esed"den kaçarak Türkiye"ye sığınan yüzbinlere kucak açan, milyar liralar harcayarak onların ihtiyaçlarını karşılayan, Suriye"de adil bir düzen kurulsun diye gece gündüz diplomatik her yolu deneyen Erdoğan ve ekibi mi katil!?

İnsan bir şey söylemeden önce siciline baksa çoğu kez ağzını açamaz.

Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026