|
29 Ekim sınavı

Hani hep iddia ediyorlar ya; “İnsanları geriyor geriyorsunuz, husumeti artıyorsunuz, düşmanlığı körüklüyorsunuz” diye… Bu Cumhuriyet Bayramı bir fırsattı. Onun için dikkatle izlemeye çalıştık. Bakalım toplumu dikine kesmesi gereken ve herkesi her türlü siyasi görüşten ari şekilde bir araya getirmesi gereken bu bayramda kim nasıl tavır alacak.

HDP beklendiği gibi Türkiye halkları, evrensel hukuk, demokratik anayasa gibi ‘kilit mesaj’larla Cumhuriyet’in banisi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan, kendi ideolojik hedefleri doğrultusunda gereken açıklamayı yaptı: “98 yılı geride bırakan Cumhuriyet gerçekliği, bir kez daha toplumsal barışını tesis etmiş ve çoğulcu toplum yapısına uygun demokratik cumhuriyet hedefinin güncelliğine işaret etmektedir. Demokratik Cumhuriyeti gerçekleştirmek hepimizin görevidir. Demokratik Anayasa, özgür yurttaş ve evrensel hukuk temelinde Cumhuriyeti demokratikleştirme mücadelesi sözünü, tüm Türkiye halkları ile bir kez daha paylaşıyoruz.”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı’nın mesajının aşağı yukarı özü itibarıyla HDP ile buluşmasına da şaşırmadık. HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ve HDP Milletvekili İmam Taşçıer’in çağrısına uyarak tezkereye ‘hayır’ diyen ana muhalefet partisi lideri Kılıçdaroğlu’nun söylemi tarihte yerini alacaktır:

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milletimizin, bin bir emek ve fedakârlık ile kurduğu Cumhuriyet, ‘Bilhassa kimsesizlerin kimsesi’ olmak üzere inşa edilmiş, egemen güçlere karşı kazanılan zaferlerin ardından, milletimizin hiçbir ferdi öksüz kalmamıştır.

Günümüzde, ekonomik ve siyasi bir buhranın içerisinde bulunan ülkemizin, yine aynı ilkeye, sıkı sıkıya bağlanması şarttır. Milletimizin kara kışı atlatabilmesi için, Cumhuriyet’in en temel değerlerinden biri olan ‘Sosyal Devlet’e ihtiyaç ne kadar fazla ise, mevcut iktidarın uygulama ihtimali de o kadar azdır. Bu nedenle, kalbinde millet ve Cumhuriyet sevdası taşıyan bizlerin ilk hedefi, aç ve açıkta tek bir kişi kalmayacak şekilde halkımızı kucaklayarak, kara kışı atlatmaktır. Ardından yapılacak ilk seçimde millet iradesi tecelli edecek, Cumhuriyet, ‘Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti’ ilkesi temelinde, tüm kurumları ile tesis edilecek. İşte o büyük gün geldiğinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetleri aşmak üzere, Cumhuriyet’i demokrasi ile taçlandıracağız. Milletimize söz verdik, başaracağız!”

Dikkatli gözlerden kaçmamıştır. Ülkemizin ekonomik ve siyasi buhran içinde olduğu abartısının içine düşmek ve böylece ‘Batılı güçlerin’ ülkemize saldırılarına çanak tutmak, Atatürk’ün ‘karakterimdir’ dediği millî bağımsızlıktan tek bir söz etmemek, vatanın bölünmez bütünlüğüne değinmemek, herhâlde Atatürk’ün kemiklerini sızlatmıştır.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin mesajları ise ilkeli ve yaklaşık aynı çizgide.

Akşener: “Biz, Cumhuriyetimizi sokaklardan, okullardan, insanlarımızın neşesinden tanırız… Cumhuriyetimizin 98. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü ve istiklâl kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”

Bahçeli: “Büyük Türk milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı yürekten kutluyorum Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kurucu kahramanlarımıza, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Anıtkabir özel defterine şunları yazmış: “Aziz Atatürk, Cumhuriyetimizin 98’inci yıl dönümüne kavuşmanın gururunu yaşadığımız bu müstesna günde zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı ve kahraman şehitlerimizi bir kez daha şükranla yad ediyoruz. Şehitlerimizin canları pahasına bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizi her alanda güçlendirmek, itibarını artırmak ve dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri yapmak için gece gündüz çalışıyoruz. Tüm insanlığın koronavirüs salgını sebebiyle ciddi krizlerle boğuştuğu bir dönemde, Türkiye ihracat, istihdam, üretim ve yatırım alanlarında elde ettiği başarılarla kalkınma yolculuğunu sürdürmektedir. Şanlı tarihi zaferlerle dolu kahraman bir milletin mensupları olarak, Cumhuriyetimizi 2023 hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız. Ruhun şad olsun.”

Partiler bu Cumhuriyet Bayramı’nda da siyasi iletişim boyutunda sınav verdiler. Kimin geçip, kimin sınıfta kaldığına millî irade karar verecektir.

Not:
Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla Prof. Hasan Uçarsu tarafından bestelenen, librettosu Halit Refiğ’in ‘Koca Sinan’ adlı senaryosundan yararlanılarak Bertan Rona tarafından yazılan opera ile kapılarını yeniden kültür dünyasına açan Atatürk Kültür Merkezi, hayırlı olsun.
#Cumhuriyet Bayramı
#Türkiye
#HDP
#Hasan Uçarsu
2 yıl önce
29 Ekim sınavı
Dezenformasyonla mücadelenin hukuki ve toplumsal boyutu
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir