|
Almanya seçimleri neden önemli?

Yarın Almanya’da genel seçimler var. Önemli mi? Evet, çok önemli. Bizim için ekonomik açıdan da önemli mi? Evet, çok önemli.

Türkiye’nin toplam ihracatı Ağustos sonu itibarıyla, geçen yıla oranla yüzde 37 artışla 140 milyar 237 milyon dolar oldu. Bunun içinde dünyada ve Avrupa’da en çok ihracat yaptığımız ülke olan Almanya, yüzde 8,6‘lık paya sahip… Yani, 12 milyar 407 milyon dolar… Önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 27 artmış…

Almanya seçimleri bizim için siyasi açıdan da önemli mi? Evet, çok önemli. Avrupa Birliği serüvenimizde Almanya’nın alacağı siyasi pozisyon bizim yol haritamızı da belirleyen en önemli unsurlardan biri olacak. Göç sorunu ile Almanya’da yaşayan milyonlarca Türk’ün meseleleri iç içe geçmiş durumda…

Peki, Almanya’daki seçimlerin sonucuyla ne kadar ilgileniyoruz? İlginç ama neredeyse “hiç” denecek kadar az… Bakın analog ve sosyal medyamıza, göreceksiniz; ya da görmeyeceksiniz…

Önce bir-iki bilgi… Almanya seçimlerinde, dar bölge sistemi uygulanıyor. Yani herkes kendi bölgesinden bir aday seçiyor… İkinci oyu da tercih ettiği partiye atıyor… Seçim sonucunda, önce dar bölge sonuçlarına bakılacak. Sonra da partilerin aldığı oy oranlarına. Amaç, partilerin aldıkları oy oranında mecliste temsil edilmeleri. Eğer bir partinin sandalye sayısı bu oranın altında kalıyorsa partilerin daha önce verdikleri listelerdeki yedek adaylar arasından ek parlamenterler belirlenecek. Bu ek milletvekili adaylarına, Almanca “Überhang- und Ausgleichsmandate” (Geçiş ve dengeleme adayı) deniyor.

Parlamentoda sandalye sayısı, ek parlamenterler hariç 589… Siyasi partilerin oy oranları sonucunda meclise kaç sandalye ekleneceği Pazartesi günü belirlenecek. Ancak analistler tarihteki en yüksek sandalye sayısına ulaşılmasını bekliyorlar.

resmî sitesinde çok sayıda anketin ortalaması alınarak aşağıdaki grafik hazırlanmış. Kolay anlaşılması için renkleri de izah edelim. Siyah: Hristiyan Demokrat Birliği ve Hristiyan Sosyal Birliği. Yeşil: Yeşiller. Kırmızı: Sosyal Demokrat Parti. Sarı: Özgür Demokrasi Partisi. Mavi: Almanya için Alternatif. Mor: Sol Parti (Die Linke). Gri: Diğerleri. Buna göre yıllar bazında partilerin oylarında şöyle bir değişimin olduğu gözleniyor:

Bu ortalama anket sonuçlarına göre kaçınılmaz olan koalisyon için resmî sitede şu seçenekler belirlenmiş:


Jamaika Koalisyon denmesinin nedeni grafikteki renklerin Jamaika bayrağındakiler gibi olması. Uzmanlar, en kuvvetli olasılığın Ampelkoalition, yani “Ampul koalisyonu” olduğunu belirtiyorlar. Bu koalisyonun aynı zamanda Türkiye’nin gelecek tasarımı ve Almanya-Türkiye ilişkileri için en olumlu siyasi yapıyı oluşturacağı iddia ediliyor. Pazar akşamı heyecanla televizyon karşısında olacağız.

#​ Jamaika Koalisyon
#Almanya
#Seçim
#Yeşiller
#Sosyal Demokrat Parti
#Özgür Demokrasi Partisi
3 yıl önce
Almanya seçimleri neden önemli?
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?