|
‘Eller havaya’ günleri yaklaşırken…

İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’den oluşan Birleşik Krallık’ta, Kovid-19 vaka sayısı bir gün içerisinde yüzde 40 artarak 16 bin 135’e ulaşmış. Bölgede toplam 41 kişide Delta Plus varyantı görülmüş. Üstelik, İngiltere’de birinci doz aşıyı olan yetişkinlerin oranı yüzde 80,1’in, iki dozu da olanların oranı yüzde 58,2’nin üzerindeymiş…

Halkının yüzde 57’sini aşılayan İsrail de 4. dalganın yaşanmasından endişeli… Vaka sayılarındaki artış şimdilik ‘hafif’ seyretse de İsrail Başbakanı Naftali Bennett, bu durumu “salgında yeni dalga” olarak değerlendirdiklerini ve virüsün Delta varyantından kaynaklandığını açıklamış. Vatandaşlardan zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmamalarını istenmiş. Kapalı mekânlarda maske takma zorunluluğu yeniden uygulanacakmış.

Fransa’da Hükûmet Sözcüsü Gabriel Attal, ülkede Delta varyantının görülme oranının, geçen haftaya göre hızla artarak yüzde 9 ila 10’a çıktığını söylemiş.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Kovid-19’un Delta varyantının kendilerini endişelendirdiğini dile getirmiş.

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Ulukbek Maripov, ülkede Kovid-19 vakalarının yeniden artışa geçmesi nedeniyle yeni dalgaya karşı “bireysel sorumluluk alınması” uyarısında bulunmuş.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’daki 14 ülkede Delta varyantının tespit edildiğini bildirmiş; DSÖ, geçen hafta da Afrika’da vaka sayılarının son 1 haftada yüzde 30 arttığını açıklamıştı.

Delta, Delta Plus derken bir de Lambda varyantı çıkmış… Bu yeni mutasyon, Brezilya, Arjantin ve Şili’nin de aralarında bulunduğu 29 ülkede görülmüş… DSÖ Viral Hastalıklar Uzmanı Dr. Jairo Méndez-Rico, Deutche Welle’ye şu açıklamayı yapmış: “Şimdiye kadar Lambda varyantının daha agresif olduğuna dair bir kanıt yok. Daha yüksek bir enfeksiyon oranı olasılığı olmasına rağmen, Gama veya Delta varyantları ile karşılaştırmak için henüz yeterince güvenilir çalışmalarımız bulunmuyor.”

Kovid-19 verilerinin derlendiği worldometers internet sitesine göre; dünyadaki toplam vaka sayısı 181 milyona, iyileşen sayısı da 166 milyona yaklaşmış durumda… 4 milyona yakın insan da bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmiş…

Yukarıdaki ülkelerin aşılama konusunda geri kalmadıkları aşikâr. Buna rağmen tablo hiç de aydınlık değil. Biz ise geceden sabaha kadar müzik açıp pistlerde tıkış tıkış ‘eller havaya’ dans etmememiz engelleniyor diye ‘özel hayata müdahale’ tartışması açıyoruz.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Perşembe günü bir TV programında dedi ki: “Aynen grip aşısında olduğu gibi her yıl ortaya çıkan mutasyonlara karşı etkili aşılar geliştirilecek. Biz de bu aşıları bir süre daha olmaya ve sosyal mesafe, maske ve hijyen önlemlerini almaya devam edeceğiz.”

Hükûmet aslında risk aldı. Açılma sonucu vaka sayısı hızla artar, bir kez daha sıkı bir kapanma kararı alınırsa bunun siyasi bedeli hayli ağır olur. Hükûmet burada aşı konusunu başarıyla çözmenin yanısıra bizlerin geçmişten ders alarak daha dikkatli olacağımız varsayımından yola çıkıyor. Yani sabahlara kadar ‘partileyelim’ diye yasakları kaldırmıyor.

Allah encamımızı hayreylesin…

#Koronavirüs
#Delta
#Varyant
3 yıl önce
‘Eller havaya’ günleri yaklaşırken…
Türkiye’nin asıl gündemi nedir?
Biz ‘Ramazan’ımızın ne zaman başlayacağını nasıl öğreneceğiz?
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı