|
Millî bağımsızlık

2017 yılında, zamanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın temel atma töreninde şöyle demişti: “Bugün, Türkiye’yi enerjide ve enerji teknolojilerinde dışa bağımlılıktan kurtarma hedefiyle yola çıktığımız Millî Enerji ve Maden Politikası’nın çok önemli bir idealini, çok önemli bir stratejisini hayata geçirdiğimiz gün.”

Avrupa ve Ortadoğu’daki ‘tek entegre güneş paneli fabrikası’ olan ve dün Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan tesis, 400 milyon dolar yatırım ile kurulmuş. 1400 kişiye istihdam sağlayacak fabrika, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahipmiş.

Tesiste, Türkiye’de yeni ve verimli teknolojilerin geliştirilmesi için 100 mühendisin çalışacağı bir de AR-GE Merkezi kurulacak. Ar-Ge Merkezi’ne 10 yılda yaklaşık 90 milyon dolar kaynak aktarılması planlanıyor.

Fabrikada üretilecek paneller ilk aşamada, 1 milyar dolar yatırım ile hayata geçirilecek Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali’nde kullanılacak. Burası faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik üretimindeki güneş enerjisinin payı da yüzde 20 artacakmış.

Hem Ankara Sanayi Bölgesi’nde üretilecek güneş panelleri hem de Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde üretilecek elektrik ile cari açığın kapatılmasına yıllık 400 milyon dolar katkı sağlanması planlanıyor.

Türkiye, 10 yıl içinde güneş enerjisinde 10 bin megavata çıkma kararı aldı. Temiz enerji üretimiyle her bir kilovat saatte 500 gram fosil karbondioksit emisyonu engellenecek. Bin megavatlık güce sahip yenilebilir enerji santrali ile her yıl 1,5 milyon ton fosil ve karbondioksit salınımı da engellenecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Twitter hesabından açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin Millî Enerji ve Maden Politikası’yla yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz 24 Mayıs’ta yüzde 90’a ulaşmış. Elektrik enerjisinde yerli kaynak oranı 2013 yılında yüzde 42,1 iken 2019 yılında bu oran yüzde 64,1’e yükseldi. Yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi ise 2017 yılında yüzde 29,64 iken geçen yıl yüzde 48’e ulaştı.

Bilindiği üzere, Millî Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde açılan ihalelerin şartnamelerine göre, üretimde kullanılacak malzemenin ‘yerli olması’ gerekiyor. Santrallerde kullanılacak güneş modüllerinin yerlilik oranı ise en az yüzde 70 olmalı ve bu modüller Türkiye’de kurulu fabrikalardan veya serbest bölgeler dışındaki imalatçılardan tedarik edilmeli. Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, “Güneş modülleri ve modül üretiminde kullanılan hücrede aranan yerlilik oranının yan sanayinin gelişimini hızlandıracağını” söylüyor.

Biliyorsunuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin ifadesiyle “kadrolu baykuşlar” Bakan Albayrak’ın etrafını sarmış, yalan, iftira, karalama ile onu yıpratmaya çalışıyorlar. İnsana sorarlar: “Bu da mı gol değil?!” diye… “Albayrak’ın şahsını hedef alıyormuş gibi yapıp asıl yıpratmaya çalıştığınızın millî ekonomimizin, dolayısıyla millî bağımsızlığımız olduğunu anlamıyor muyuz sanıyorsunuz? diye de…

Bir yandan dış kaynaklı ‘dolar operasyonları’nı, sınır ötesi operasyonların maliyetlerini, doğal afetlerin ve dünyanın çivisini yerinden oynatan pandeminin ağır ekonomik sonuçlarını bertaraf etmeye çalışırken diğer yandan Türkiye’yi hedeflerine ulaştırmak için dev adımlar atmak hiç de kolay bir iş değil…

Bunun karşısında uyduruk siyasi gündemlerin oyuncağı olmuş “kadrolu baykuşların”, şeamet tellallarının saldırıları olsa olsa hainlik alameti olur… Bugüne kadar benzer saldırıları yapanların hiçbirini tarih affetmedi. Bundan sonra da affetmez; bu da böyle biline…

#Türkiye
#Avrupa
#Ortadoğu
#Milli Bağımsızlık
4 yıl önce
Millî bağımsızlık
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset