|
Tüketiciler çatısında baz istemiyor

Şehir içinde yaşam mekanlarında sayıları her geçen gün artan cep telefonu baz istasyonları konusunda yurdun her tarafından gelen haberler tüketicilerin ciddi anlamda rahatsız olduğunu ortaya koyuyor. Bu sorunla ilgili köşemize gelen elektronik posta mesajlarından biri de Selahattin Kılıçlar isimli okurumuza ait. Sayın Kılıçlar baz istasyonuyla nasıl mücadele edeceğini soruyor.

Baz istasyonu sorunuyla ilgili en sistemli çalışma, 13 Ocak''ta ikinci olağan kongresini gerçekleştirecek olan Müstakil Tüketiciler Birliği''nce yürütülüyor. Derneğin internette yer alan www.tuketiciler.org adresinde önemli bilgiler içeren bir link mevcut. Son olarak Dernek Merkezinden yapılan açıklamada, "Sağımda, solumda, önümde, arkamda, TEPEMDE baz istasyonu is-te-mi-yo-rum!" sloganıyla, alınan mücadele kararı kamuoyuna duyurulmuştu. Dernek Araştırma Komisyonlarının "Baz İstasyonları/Çatıdaki Ölüm" başlığıyla hazırladığı çok yönlü rapor da ses getirdi.

Müstakil Tüketiciler Birliği, hem İstanbul Tüketici Mahkemelerinin yetki alanı içinde bulunan baz istasyonlarının tespiti ile bunların faaliyetlerinin durdurulması ve sökülmesi için, hem de Ulaştırma Bakanlığı tarafından 4 Ağustos 2000 tarihinde çıkarılan Baz İstasyonları Yönetmeliğinin iptali için yargıya başvurdu.

Daha detaylı bilgilerin www.tuketiciler.org adresinden internet yoluyla edinilmesi mümkün. Dernek Başkanı Avukat Bülent Deniz bu problemin çözümü için tüketicilerin tek tek dava açmalarının mevcut yönetmelik nedeniyle bir bakıma boş bir çaba olduğunu hatırlatıyor ve bunun yerine, başlattıkları imza kampanyasına katılımı öneriyor. Başkan Deniz 300-400 bin imzanın bile sorunun Meclis gündeminde tartışılması için yeterli olabileceğini, ancak 1 milyon imzayı Şubat Ayı''nda Meclis''e sunmayı hedeflediklerini bildiriyor.

Sayın Kılıçlar''a Derneğin 612 19 70 numaralı telefonundan Salı veya Çarşamba günü Züleyha Hanım''ı aramasını, buradan alacağı bilgiyle mahallesinde şikayetçilerin imzalarını toplayarak Derneğe uğramasını öneriyorum.

Esnaflar vergilerini tükenmeden ödesin

İstanbul Gaziosmanpaşa Küçükköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası''ndan köşemize ulaşan bir faks mesajını aynen ilgililerin dikkatine sunuyorum;

Oda Başkanı Yüksel Kaya, Gaziosmanpaşa''da 30 bin dolayında esnafın, vergilerini zamanında ve ödeyebilmek için bir vergi dairesi talep ettiklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirtiyor. Girişimlerden sonra Gaziosmanpaşa Belediyesi''nin Esnaflar için modern bir bina hibe ettiğini, dönemin İl Defterdarının da sorunun çözümü için onay verdiğini, ancak Defterdarlık yönetimde yapılan değişiklikten sonra başa dönüldüğü bildiriliyor.

Küçükköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yüksel Kaya "Sebebini bilmediğimiz engeller yüzünden esnafımız yollarda ve kuyruklarda çile çekiyor. Oysa 1999 yılının Ocak ayında yeni vergi dairemiz hizmete başlamış olacaktı" diyor.

Biz de aynen duyuruyor ve konuyu esnafımızın ve ülke kaynaklarımızın daha fazla tükenmemesi için takibe aldığımızı bildiriyoruz.

Cumartesi günü Kadırga''da buluşalım

Müstakil Tüketiciler Birliği''nin 13 Ocak'' Cumartesi günü, 3 bini aşkın resmi kayıtlı üye ve dernek gönüllülerini bir araya getirecek kongresi sivil toplum hareketi açısından önemli olduğu için tekrar hatırlatıyorum. Dernek yetkilileri toplantının tam bir şenlik havasında geçmesi için hazırlıklarını tamamlarken, tahminlerin üstünde bir katılım beklendiğini bildiriyorlar. Tüketicilerin, kendilerini temsil eden Derneğin bir yıllık çalışmasını test edebileceği ve yeni dönem yöneticilerini oylarıyla belirleyecekleri kongre 13 Ocak 2001 Saat 11.00''de Kadırga Kültür Merkezi''nde gerçekleşecek. Adres: Kadırga Liman Cad. No:82 Eminönü İstanbul.

Bilinçli tüketici için tasarruf önemli

Bugün tasarrufla ilgili şu ipuçlarını düşünelim: Bulaşıkları makinaya koymadan önce soğuk suda çalkalayınız. Makinayı tam olarak dolunca çalıştırınız. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapınız. Bulaşıklar için maksimum 60 derece su sıcaklığı yeterlidir. Makine çalışırken mümkünse aşırı su kullanmayınız. Çamaşır makinalarını da tam doluyken çalıştırınız. Sıcak su yerine ılık su kullanınız. Çünkü elektrik enerjisinin yüzde 90''ı suyu ısıtmada harcanır. 30-40 derece en uygun sıcaklıktır. Doğru program seçiniz. Aşırı kurutma hem israf hem de çamaşırın yıpranması demektir. Aşırı köpüren deterjan kullanmayınız.

23 yıl önce
Tüketiciler çatısında baz istemiyor
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler