|
Yazılarımız kanun değiştirecek

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nın elime geçer geçmez duyurduğum yazısını bugün büyüteçe almak istiyorum.

Tüketiciyi aldatanlara yönelik cezaların açıklandığı bu günlerde, 4077 Sayılı Kanun''da öngörülen rakamların yıldan yıla azalışı nedeniyle yaptırımların caydırıcılığını kaybetmesi sorununu gündeme getirmiştik. Türk Ceza Kanunu''nda yapılan ve tuhaftır ki asıl amacı genel olarak cezaların caydırıcılığını artırmak olan bir değişiklikten sonra yaşanan sorunu çok yönlü olarak ele alarak, yetkilileri bu yanlışın düzeltilmesi yönünde göreve çağırmıştık. Çağrılarımız Tüketici Kanunu''nun takibinden sorumlu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nı harekete geçirdi. Bakanlığın Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü''nden gelen cevapta "Yasalar Tüketiciyi Gereği Gibi Koruyor Mu?" ve "Tüketici Kanunu Gözden Geçirilsin" başlıklı yazılarımızın incelendiği ve altını çizdiğimiz hususların, yasa çalışmalarında yararlanılmak üzere not edildiği bildiriliyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı A.Kenan Tanrıkulu ve Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş''ın bu tutumu tüketici haklarının hayata geçmesi bakımından umut verici. Genel Müdür Pektaş''ın Bakan Adına gönderdiği cevapta da belirttiği gibi halen uygulanan cezalar yasaldır. Ancak bir uygulamanın yasal olması hukuka, adalete uygun olduğu anlamına gelmez. Nitekim kendilerinin çizdiği tablo da incelendiğinde, genel olarak tüketiciyi istismar edenlere yönelik yaptırımların rakamında 1998 yılından bu yana bir azalış eğilimi olduğu açıkça gözlenmektedir. Bu değişim aynı anda birçok kanunda bulunan ceza hükümlerini günün ekonomik koşullarına uygun seviyeye getirme amacıyla yapılmıştır. Ama tüketici kanununun özel olarak değerlendirilmesi gerektiği de bir gerçek.

Yeni Şafak''a ''Yılın Gazetesi Ödülü''

Tüketici haklarının hayata geçmesi yolunda gazetemizin yaptığı çalışmalar kamuoyunun takdirini topluyor. Yetkililer sizlerden gelen şikayetler doğrultusunda hazırladığımız yazılarımızı adeta ihbar kabul ederek, sorunların çözümü için harekete geçiyor. Köşemiz, şikayetleri birebir çözmenin yanısıra, yönetenleri halkın çıkarlarının korunması için yönlendiriyor. Yazılarımızın birinci hedefi tüketicilerinin sesini ilgililere duyurmaktır. Bunun yanısıra, üretici-satıcı ve tüketici arasındaki iletişimsizliğe çare olan yazılarımız, haklar ve sorumluluklar çerçevesinde barış ortamı oluşturarak ülke ekonomisini arzulanan seviyeye yükseltmeyi hedefliyor.

Yeni Şafak''ın tüketicilerden aldığı "2000 Yılının Gazetesi Ödülü", Türkiye''nin en ciddi tüketici köşesinin yayınlandığı gazetesi olduğunun altını çizdi.

Müstakil Tüketiciler Birliği Derneği, tüketiciler adına bu ödülü; Yeni Şafak Gazetesi''nin tüketici haklarının savunulmasında ve insan hakları genel ekseni etrafında toplumun bilgilendirilmesi için yaptığı yayınların yanısıra, hak arama bilincini yaygınlaştırması ve Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi''nde yer alan bilgilenme hakkının kullanılmasında objektif habercilik anlayışı nedeniyle verdi. Yılın Gazetesi Ödülü''nün sahibi gazetemiz yönetimiyle birlikte, hakları konusunda duyarlı değerli Yeni Şafak okurlarıdır.

Sürücülere alkol teşviki!

Alkollü araç sürücülerinin ekranlara yansıyan traji-komik görüntüleri, "alkollüyken araç kullanmayın" tavsiyesinin yetersizliğini sergiliyor. Alkol kullanımı yasaklansın diyemeyiz. Ancak yetkililerin, akaryakıt istasyonlarında içki satışının mantığını açıklaması gerekiyor. Uzmanlar özellikle alkol bağımlısı sürücülerin benzin alırken "uzak kalmaları gereken görsel uyaranlarla karşılaşmaları"nın bilimsel gerçeklerle çeliştiğini vurguluyorlar. Benzin istasyonlarının marketlerinde içkilerin işinin ne olduğunu, ruhsat denetimi yönünden yetkili belediyelere, İçişleri Bakanlığı''na, Ulaştırma Bakanlığı''na ve akaryakıt dağıtım firmalarına sormaya devam ediyoruz.

Tüketici ''yola devam'' dedi

Müstakil Tüketiciler Birliği''nin kongresi vardı. Geçmiş dönem yöneticilerinin faaliyetleri ibra edilirken, Derneğin yeni yönetimi seçimle belirlendi. Toplantıda tüketiciler her ilde bir şube oluşturulmasını, diğer ülke tüketicileriyle iletişim için adım atılmasını, tüketici kütüphanesi, test laboratuvarı ve tüketici hakları okulu kurulmasını istediler. Toplantının, Tüketiciye saygı ödüllerinin takdim bölümünde Yenişafak Gazetesinin yanısıra, geçtiğimiz yılın diğer en iyileri de kamuoyuna tanıtıldı. Bu isimler, Yılın tüketicisi Hamit İskender''in yanısıra Hamidiye Kaynak Suları A.Ş., Kanal 7''den Ayşe Böhürler, Bayrampaşa Belediyesi, Marmara FM ve Zaman Gazetesi Muhabiri Fatih Uğur''dan oluşuyor.

23 yıl önce
Yazılarımız kanun değiştirecek
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti