|
Kudüs özgür olana kadar..

Tarihe not düşülecek anlar vardır. Günlük değil; gelecekte geri dönüp, o tarihte ne olmuş diye baktığımızda anlam kazanan anlardır bunlar. "Kim ne demiş, kim ne anlamış" diye sorduğumuzda, değer ifade eden notlardır. Çoğu zaman gündelik tarafgirliğimiz yüzünden gerçek anlamda kavrayamadığımız gelişmelerdir…

Filistin"in Birleşmiş Milletler"de "gözlemci üye" olması böyle bir şeydir. Bir halkın, ruhuyla, zihniyle, etiyle, kemiğiyle onlarca yıldır verdiği, önderlerini, evlatlarını toprağa gömdüğü, en ağır bedelleri ödediği bir mücadelede sevindiği andır.

Birleşmiş Milletler gibi, galiplerin yönettiği, güya bütün ulusları temsil ettiği iddia edilen bir kurumun bile, o halkın azmine "hayır" diyemediği, dize geldiği, adaleti teslim etmek zorunda olduğu andır.

Uluslararası sistemin en üst düzeyde imtiyaz tanıdığı, koruduğu, bütün uluslararası sınırlamalardan ve ahlaki değerlerden muaf tuttuğu yeryüzünün şımarık çocuklarının yapayalnız kaldığı andır.

"Gözlemci üye" olmak hala BM üyesi olamamaktır, biliyoruz. Ancak bugüne kadar bütün platformlardan uzak tutulan, millet kabul edilmeyen, haydut, terörist muamelesi gören, oysa insanlığın önünde diz çöktürecek bir kutlu mücadele veren Filistin halkının direnerek, ölerek, özgürlüğünü ele alabileceğinin bir göstergesidir bu.

"Hayır" diyenlere bakın! Dünya sistemini ayakta tutan Amerika, Filistin halkını on yıllardır kıyıma uğratan İsrail ve yeryüzünün ücra köşelerinde birilerine yaranarak varolmaya çalışan küçük köyler.. Kimi garnizon ülke, kimi askeri üs kimi sömürge.. Kendisi olamayanlar yani..

Tarih yapan her ülke Filistin halkını yanında oldu. Geleceğin dünyasını kuracak her millet onlara destek verdi. Bundan sonra vermeye de devam edecek.

Çünkü tarih değişti. Öncelikler değişti. Dokunulmazlar değişiyor. Küresel sistem, siyaset, ekonomi değişiyor. İkinci Dünya Savaşı"ndan bu yana dünyayı yönetenler güçlerini kaybediyor. Yine güçlü olacaklar belki ama asla tek başlarına olamayacaklar.

Yeni aktörler, yeni oyuncular, yeni ülkeler artık bu gücü sınırlıyor. Eskinin dünya düzenine umut bağlayanların sayısı hızla azalıyor. Zenginlik dağılıyor, sermaye dağılıyor, güç dağılıyor.

Yeni siyasi başkentler, yeni ekonomik başkentler oluşuyor. En önemlisi de, küresel iklim değişiyor. İklim değişikliği ile güçler haritası değişiyor. Ezilenler, çevrede tutulanlar merkeze geliyor, gücü paylaşıyor, varolan sistemi inatla sorguluyor hatta meydan okuyor.

BM"deki Filistin oylaması bu büyük dönüşümün en önemli göstergelerinden biri. ABD"nin İsrail"i koruma stratejisi çok ağır bir yara aldı. İsrail"le birlikte olduğu sürece kendisi de yalnızlaşacak, bu ortaya çıktı.

O eski günler yok artık. Başkentlere birer telefon ederek hizaya sokulduğu, "İsrail"i destekleyeceksiniz" dendiği anda akan suların durduğu günler yok. Bunu yapan ABD bile olsa, hiçbir kıtada karşılık bulmuyor.

Türkiye, Filistin"in özgürlük mücadelesine destek veren öncü ülke oldu. Artık Filistin davası Türkiye"nin davası. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu"nun BM"deki oylamaya dönük çabaları, kutlamalardaki görüntüler, kutlayan ilk liderin Başbakan Tayyip Erdoğan oluşu, Ankara"nın başkentleri harekete geçirme girişimleri bu gerçeğin kanıtı.

Türk-İsrail eksenini inşa edip bölgeyi İsrail adına hizaya çekmeye çalışanlar nerede? Türkiye"yi kaybeden İsrail, neleri kaybettiğini acaba görüyor mu?

Son Gazze saldırısı İsrail"in diplomatik hezimetiydi. İlk kez bölge ülkeleri Hamas"a siyasi destek verdi. Ama BM"deki oylama İsrail"in uluslararası alanda çöküşüdür. Bu çöküş, böyle de devam edecektir.

İklim değişikliğini iyi takip edelim. Yeryüzünün ağırlık merkezi değişirken, bütün ülkelerin pozisyonları yeniden belirliyor. 21. yüzyıl boyunca bu böyle devam edecek. Rüzgar tersine döndü, tarihin akışı değişti.

Öyleyse, yeni ve ezber bozan gelişmeler olacak demektir.

Filistin halkı bugün BM"de gözlemci üye oldu. Burada mı kalacak? Elbette hayır!

Kudüs özgür oluncaya kadar kimse bu büyük yürüyüşü yarıda bırakmayacak…

11 yıl önce
Kudüs özgür olana kadar..
Haydutlar ve silahlı muhaliflerle görüşme
Kuklaları oynatan Derin Kuklacılar?
‘Susadım çeşmeye varmaz olaydım’
Türkiye’yi devşirme kurtarıcılardan kurtarma mücadelesi…
Ankara’da vekâletler çekişmesi