|
İpek yolu barış yoludur

İpek yolu dünya ticaretinde Doğu ile Batı arısında barış köprüsü olmuştur. İnsanlığın tarihi, ticaretin tarihidir. İster Doğu''da, isterse Batı''da olsun, bütün şehirler ticaret yolları üzerine kurulmuş, hepsi ticaretin ayak izlerinden doğmuştur. Dünyanın her yerinde ticeret, hem kültürel, hem de ekonomik canlılığın ana kaynağıdır. Ticeretin olduğu yerde, savaş olmayacağı için, ticaret yollarında girişimciler bayraklarını korkuya kapılmadan taşımışlardır.

*

Bütün dünyanın bildiği en eski ve en canlı ticaret yolu, İpek Yolu''dur. İpek Yolu Pekin''den Roma''ya kadar Asya ve Avrupa''nın önde gelen, belli başlı şehirlerini birbirine bağlamıştır. Bu yüzden, medeniyetlerin tarihinde İpek Yolu''nun vazgeçilmez bir yeri ve önemi vardır. Yüzyıllarca İpek Yolu''nun güvenliğini sağlayan Türkler, İstanbul odak noktası olmak üzere, Anadolu ve çevresini bir medeniyet ve kültür merkezi haline getirmişlerdir.

*

Ticaretin binbir renkli çiçeği, İpek Yolu''nun üzerine bir tesbihin taneleri gibi dizilen şehirlerde açmıştır. Asya ve Avrupa ekseninde yer alan şehirlerden, gökteki yıldızların sayısınca, ticaretle uğraşan girişimciler çıkmıştır. Onlar ürettikleri ürün, hizmet ve bilgilerle toplumların kültürel dokularıyla birlikte ekonomik yapılarına da yeni boyutlar kazandırmışlardır. Çünkü, ticatette gelen yıllarını geçen yıllarından daha verimli kılmasını bilenler, bütün boyutlarıyla hayatı zenginleştirirler.

*

Ticarette küçük bir iyilik gibi, küçük bir kötülük de hiçbir zaman karşılıksız kalmaz. bu yüzden, yaptıkları yeniliklerle, ticareti sürekli yeniden yapılandıranlar, başkalarına zarar vermek için değil, yarar sağlamak için yarışırlar. Ticarette şans oyunlarında olduğu gibi, “kazan ya da kaybet” stratejisi geçerlidir. Ticaret iki taraf da kazanırsa ticaret olur.

*

Ticaretin dönüştürücü gücünün bilincinde olan Türkler, İpek Yolu''nu baştan aşağı kervansaraylarla donatmışlardır. Kervansaraylar, bugünün limanları, havaalanları, demiryolu istasyonları ve şehirlerarası otobüs terminalleri gibi geçmişte ticaretin candamarlarını oluşturmuşlardır. Bunun için, Asya''nın içlerinden Avrupa''nın içlerine kadar İpek Yolu''nun üzerine binlerce kervansaray inşa edilmiştir. Kervansaraylar, ülkelerin hayat kaynaklarını oluşturmuşlardır.

*

İpek Yolu''nun kervansarayları çok boyutlu bir fonksiyona sahiptirler. Onlar büyük pazar yeri olma yanında bir kale görevi de yüklenmişlerdir. Kervansarayların çevreleri, üretim ve satış yerleriyle, bugünün “Organize Sanayi Bölgeleri” olmuşlardır. Kervansaraylar yeni yüzyılın otellerinden daha çok fuarlarına benzerler.

*

İpek Yolu''nda girişimcilerin bir kervansaraydan bir kervansaraya gitmeleri, ülkelerin ekonomileri için en büyük yenilik ve en sağlıklı kazanç kaynağıdır.

*

Kervansaraysız ekonomi güçsüz, ekonomisiz kervansaray etkisiz olur.

*

Yolda kervansarayları izleyenler, ticarette yanılmazlar.

*

Ticaretin yolu, barışın yoludur.

14 yıl önce
İpek yolu barış yoludur
Kara dinlilerle milletin savaşı
Dün Atatürk’ü zehirleyenler bugün Türkiye’ye savaş açtı
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…