|
Sivil toplum tepki veriyor

Diğer basın-yayın kuruluşları bildik sarhoş sürücü görüntüleri yayınlayadursun biz, araç sürücülerini alkole teşvik eden yeni Kanun''a dikkatleri çekmeye devam ediyoruz. Kanun''u uygulayacak Tekel Genel Müdürlüğü''nün bağlı bulunduğu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen''in Özel Kalem Müdürü''ne ifade ettiğim gibi, Akaryakıt istasyonlarında alkollü içki satışını resmileştiren yeni kanun metnini ve bilgileri gerekli yerlere faksladım.

Bu doğrultuda, Yetkililerin alkol kullanımını yasal olarak teşvik edip trafik terörüne yeşil ışık yakan tutumlarına karşı sivil toplum kuruluşları cephesinde tepkiler artıyor. Müstakil Tüketiciler Birliği''nin açıklamasından sonra son haberler de, Ankara''nın sonunda sivil toplumdan yükselen sesleri duymak zorunda kalacağını gösteriyor.

Yeşilay Cemiyeti''nin basın açıklaması da, 4619 Sayılı Kanun''un 3''üncü maddesinin vurguladığımız gibi "%5''in altında alkol içeren özel sektör biralarının akaryakıt istasyonlarında satışına ruhsat vererek, trafik cinayetlerini birilerinin (?) lehine kitabına uydurmanın öteki adı" olduğunu doğruluyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Kayseri Şubesi, yürürlüğe giren İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun trafik facialarına yol açacak maddesinin değiştirilmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

Basın açıklaması şöyle: "Son zamanlarda alınan birtakım kararlar Yeşilay Cemiyeti mensubu olarak bizleri ve kamu vicdanını derinden yaralamıştır. ispirto ve ispirtolu içecekler hakkındaki kanunda yapılan değişiklikle AKARYAKIT İSTASYONLARINDA ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI SERBEST HALE GETİRİLMİŞTİR. Nasıl bir mantık,düşünce ve maksatla bu kanun değişikliği yapılmıştır anlamak çok zor. Kayseri Yeşilay Şubesi olarak, bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine müracaat edebilecek Meclis siyasi parti grupları başta olmak üzere tüm mercileri göreve davet ediyoruz."

Afyonlu şoförlerden destek

Sivil toplum tepkileri yalnızca tüketicinin korunması ve trafik terörünün önlenmesi yönünde faaliyet gösteren kuruluşlardan gelmiyor. Şoförler de akaryakıt istasyonlarında alkollü içki satışına karşı. Bolvadin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ekrem Kelekçi imzasıyla gelen bir faks mesajı aynen şöyle:

"Tüketici Köşenizi hergün okumaktayım. Tüketici sorunlarının çözümü yolunda çalışmalarınız için teşekkür ederim. Son günlerde akaryakıt istasyonlarında alkollü içki satışı konusundaki yanlış uygulamanın sona erdirilmesi yönünde ısrarınıza yürekten katılıyorum. Kazalarda alkol kullanımının payı oldukça yüksektir. Alkol kullanmıyorum, 38 yıllık şoförüm ve hiç ölümlü kazaya karışmadım..."

Faksını aldıktan sonra Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı''nı telefonla aradım.

Sayın Başkan bu görüşmemizde yazılarımıza desteklerinin yazıyla kalmayacağını ifade ederken, ayrıca Bolvadin Taşıyıcılar Anonim Şirketi Ortaklarına ait Boltaş A.Ş.''nin Bolvadin çıkışındaki akaryakıt istasyonunda kesinlikle alkollü içki satışı yapılmadığını, bu konuda kararlı tutumlarının süreceğini belirtti.

Afyon-Bolvadin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı''yla görüşmelerimizde akaryakıt istasyonlarında yaşanan diğer tüketici hakkı ihlalleri konusu da gündeme geldi. Bunlar da sırası geldikçe köşemizde yer bulacak.

Pokemon=Tehlikeli oyun

Müstakil Tüketiciler Birliği "Pokemon"la ilgili raporunu duyurmuş, çocuklarımız üzerinde oynanan tehlikeli oyun anlamına gelen Pokemon sorununa hassasiyetin oluşması için destek vermiştik. Çizgi filmle televizyondan evlere giren, cipslerin içine yerleştirilen tasolarıyla tüketim canavarına dönüşerek, anne-babaların korkulu rüyası haline gelen sorun yetkililerin gündeminde. Milli Eğitim Bakanlığı Pokemon''un yayından kaldırılması gerektiğine karar verdi. Müstakil Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.

Çocuklarımız üzerinde oyunlar son!

Müstakil Tüketiciler Birliği''ne, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı''ndan pokemonla ilgli olarak gönderilen yazıda şöyle denildiği bilridildi: "Adı geçen oyunun, çocuklarımızın eğitim ve öğretimini engelleyen, onları yanlış alışkanlık ve eylemlere yönelten bir yayın olduğu gerekçesiyle yayından kaldırılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır." Şimdi bu konuda başta RTÜK olmak üzere ilgili tüm kuruluşların harekete geçmesi ve bu oyuna ilişkin endüstriyel faaliyetlerin durdurulması gerekiyor.

23 yıl önce
Sivil toplum tepki veriyor
O haritayı biz çizeceğiz, bunu kafanıza sokun!
1600 TL maaşı sözleşmeli personel gerçekten beğenmedi mi?
Oy’un içinde oyun!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?