|
Pazarlamacıdan alışveriş sorun oluyor

Mehmet Can Güneş''in posta yoluyla elimize ulaşan şikayeti, artarak devam eden kapıdan satış sorunlarından birine işaret ediyor. Yasal haklarımızı hatırlamamız açısından sorunu büyüteçe almak istiyorum.

Sayın Güneş Den-Paş Aktif Satış Organizasyonu isimli firmadan tencere seti satın almış. Sanırım tüketicimizi, bu tür satışların alışıldık taktiği haline gelen "ürün yanında hediye" vaadi etkilemiş. Oysa sözleşme incelendiğinde aslında hediye olan fırının satış fiyatının da ödemeye dahil edildiği anlaşılıyor.

Sözleşmeyi incelediğimde gözüme çarpan bir başka husus da cayma hakkıyla ilgili. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''un Kapıdan Satışlarla İlgili 8''ince maddesi tüketiciye cayma hakkını açık ve net olarak bildirmeyi öngörüyor. Oysa bu husus sözleşmede üstü kapalı olarak sadece "4077 Sayılı Tüketici Yasasının 7-8 ve 9. maddeleri aynen uygulanmaktadır. " İbaresiyle geçiştirilmiş. Kanun şöyle diyor;

"Madde-9. Kapıdan satışlarda satıcı, hazırladığı sözleşme, fatura veya tesellüm makbuzu ile birlikte en az 12 punto siyah koyu harflerle yazılmış ''Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin yedi gün içerisinde malı reddederek alım-satım işleminden cayma hakkının var olduğunu ve cayma ihbarının satıcıya bildirimi tarihinden itibaren on gün içinde de tüketicinin vermiş olduğu bedelin, kıymetli evrakın ve tüketiciyi bu hukuki işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgenin satıcı tarafından iade edileceği''ni bildiren bir belgeyi; sahip olduğu hakların kendisine anlatıldığını, cayma hakkını açıklayan belgenin kendisine teslim edilip satıcının açık adresinin bildirilmiş olduğunu beyan eden ve tüketici tarafından da imzalanmış olan bir tutanak karşılığında tüketiciye vermekle yükümlüdür.

Satıcının bu belgeyi ibraz edememesi ya da ibraz etmemesi halinde, satıcının bu belgede belirtilmiş olan borçlarını yerine getirmemiş olduğu kabul edilir."

Kapıdan satışta hak arama

Alışverişleriniz sırasında yaşadığınız sorunlarınızla ilgili şikayetleriniz, genel olarak bilinmesi gerekli hususların köşemizden yansımasına vesile oluyor.

Van''dan gönderdiği mektupla sorununu bizimle paylaşan Mehmet Can Güneş''in şikayetini büyüteçe alırken, kapınıza gelerek satış yapanların yaşattığı mağduriyetlerin çözümü için hak arama yolunu anlatmak doğru olacak. Tüketicimiz pazarlamacıdan alışveriş yüzünden yaşadığı mağduriyet konusunda Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görevli Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde dava açtığını belirtiyor.

Bu doğru bir davranış. Ancak ilk önce yapılması gereken başka bir şey var. Şöyle ki; ürünün fiyatı belli bir değerin altında ise öncelikle başvurulması gereken merci Tüketici Sorunları Hakem Heyetleridir.

İllerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri, ilçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde kurulan ve konunun uzmanı çeşitli kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan hakem heyetlerinin kararları mahkemede tüketici lehine delil olarak kullanılabiliyor.

Doğrudan mahkemeye gitmek için ürün bedeliyle ilgili alt sınır 2000 yılı için 118 milyon TL. idi. Bu rakam daha önce köşemizde duyurduğumuz gibi bu sene 290 milyon liraya yükseldi. Okurumuzun vakit kaybetmeden hakem heyetine başvurması, aynı durumdaki tüketicilerin de bu yolu izlemesi gerekiyor. Tüketicimize hak arama sürecinde birebir görüşme yoluyla rehberlik ve danışmanlık hizmetimiz sürecek.

Aç gözünü Türkiyem

Yılbaşı hediyelerini sevmem. Geçen yıl ömürden gitti. Bunun kutlanacak nesi var ki. Ayrıca son zamanlarda ön plana çıkan hediyeler tüketim çılgınlığının, israfın öbür adı. Ancak 2000''in takvim yılını tarihe gömerken aldığım bir hediye istisna teşkil etti. Ankara Ticaret Odası''nın olaylı takvimlerinden bana da bir tane gönderilmiş. Beni özellikle Ekim Ayına denk düşen şu mesaj etkiledi; Aç Gözünü Türkiye!

Her ay bir uyarı

Acelecilik ruhumda var. Ankara''lı Tüccar Okurlarımın takvimindeki mesajları vermek için ayları beklemeyeceğim. Ocak- Herşey gözümüzün önünde oluyor!, Şubat- Herşey kulağımızın dibinde oluyor!, Mart- Herşey burnumuzun dibinde oluyor!, Nisan- Çalış çalış yetmiyor!, Mayıs- Öde öde bitmiyor!, Haziran ver ver yetmiyor!. Temmuz- Zarar kapısı kapansın!, Ağustos- İsrafın önü alınsın!, Eylül- Saadet zincirleri kırılsın!...

23 yıl önce
Pazarlamacıdan alışveriş sorun oluyor
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi