|
Üreticiler sorumluluklarının bilincinde mi?

Kahramanmaraşlı Okurumuz Ahmet Arık, ülke genelinde yaygın bir marka olan Polaris ürünlerinden bir terlik satın almış. Terlik bir ay içinde tüylenince Tüketicimiz, terliği satın aldığı yer olan İlksan Ltd. Şirketi''nin mağazasına başvurmuş. Okurumuz bundan sonra gelişen olayları şu sözlerle özetliyor: "Ürünü satın aldığım firmaya gittiğimde, sandaleti alarak Polaris firmasına gönderdiler. Firma ise, kullanım hatası diyerek sandaleti aynen iade etti."

Tüketicimiz, bize gönderdiği faks mesajında şöyle soruyor;

1-Terlikte kullanım hatası nasıl olur? 2- Öyle olsa bile 21 günde bir terlik nasıl bozulur?

Etiketlerde neler yazmalı?

Bu amaçla Polaris Terlik San. Tic. A.Ş. adlı Firmayı aradığımızda yetkili olduğu bildirilen Nurgül Adım''la görüştük. Nurgül Adım, Anadolu''ya satış konusunda ise toptancılarla çalışma yöntemini benimsediklerini, adı geçen mağaza ile bayilik anlaşmalarının olmadığını belirtti. Sayın Adım''a, ürünün üzerindeki etikette üretici ya da ithalatçı firma adı ve adres-telefon gibi bilgilerini bulundurup bulundurmadıklarını sordum.

Aldığım cevap şaşırtıcı; Nurgül Adım, böyle bir ibareyi ürün etiketlerine yazmadıklarını, onun yerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeleri doğrultusunda sadece ürün özelliği ve markanın etikette yer aldığını belirtti.

Oysa 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''un etiketle ilgili 12''inci maddesi ve ilgili yönetmelik gayet açık; etikette bulunması zorunlu hususlar şunlardır; Malın üretim yeri, cinsi ve satış fiyatı. Satış fiyatını perakendecinin yazması doğal, ancak malın üretim yeri ve cinsi konusunda en iyi bilgiyi sadece yasal olarak değil, pratikte de üreticinin vermesi gerekir.

Ayıplı malla ilgili mağduriyetlerde satıcı, bayi, acenta, üretici, tüketiciye karşı müteselsilen sorumludurlar. Yani Üretici firma, olası sorunlarda müşterek bir sorumlulukla etkin bir çözüm süreci imkanı sunmak zorunda. Müşteri memnuniyeti ancak böyle sağlanabilir.

Marka olmak kolay değil

Polaris Firmasının tüketiciye yönelik hizmet sunan bir biriminin olup olmadığı yolundaki soruma tatminkar bir cevap alamadım. Daha çok halkla ilişkiler ve reklamdan sorumlu olduğu anlaşılan Nurgül Adım, şirketin internetteki adresinden ve reklamlarından söz etti. Bu iletişim yöntemlerine harcanan önemli paraların yanında üretici firmaya ulaşım için etikete iliştirilecek bilgilerin maliyetinin adı bile olmaz. Üstelik böylece yasal bir zorunluluk da yerine getirilmiş, marka imajı sarsılmamış olacaktır.

Nurgül Adım, bir hafta içinde tatile çıkmayı planladığını, eğer vakit bulursa tüketiciyi aramayı kabul edebileceğini söyleyince müşterilerine nasıl ulaşabileceklerini anlattım. Ancak Yetkili Ahmet Arık için bu şartlarda en emin yolun ürünü firmaya ödemeli olarak göndermek olduğunu belirtti. Tüketicime, bunu yaparken, vakit kaybı olmasın ve elinde başvuru yaptığına dair bir belge olsun diye Noter aracılığıyla ihtarname göndermesini de öneriyorum. Sorun mutabakat sağlanarak ya da yasal yoldan çözülünceye kadar takibimizde.

23 yıl önce
Üreticiler sorumluluklarının bilincinde mi?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset