|
Yasal alkol canavarı yollarda

Uyarılarımıza rağmen trafikte alkol kullanımını körükleyecek kanun hızla hayata geçiriliyor. Biralar akaryakıt istasyonlarında bundan böyle yasal olarak boy gösterecek.

4619 Sayılı Kanun''un 3''üncü maddesi trafik cinayetlerini birilerinin (?) lehine kitabına uydurmanın öteki adıdır.

İspirto ve ispirtolu içkiler İnhisarı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''un çelişik maddesi kahvehane türü yerlerde alkollü içki satışını tamamen engellerken alkolün zararını kabul ediyor, fakat öte yandan özel sektör biralarını akaryakıt istasyonlarında resmen sattırıp trafik terörüne yeşil ışık yakıyor.

Kanunun Cumhurbaşkanı''ndan onay alıp Resmi Gazete''de yayınlandığı geçtiğimiz Cumartesi gününden itibaren şahsen ben mücadele başlattım.

Basın-yayın kuruluşlarında görevli meslektaşlarımı haberdar ettim, milletvekillerini aradım, gönüllü ve resmi kuruluş yetkilileriyle görüştüm.

Birileri harekete geçinceye kadar bu mücadele sürecek. Bu arada son gelişmeleri duyurmak istiyorum;

Müstakil Tüketiciler Birliği yazılarımızdan sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Bu bir cinayettir. Kanuna göre bundan böyle akaryakıt istasyonlarında %5''den düşük alkol içeren bira türü içecekler rahatlıkla satılabilecektir. Ancak bu içeceklerin bünyeye göre az ya da çok miktarda alınması sürüş yeteneğini etkileyecek sarhoşluğa yol açmaktadır. Trafik canavarının yollardaki kan izi temizlenemezken, benzincilerde alkollü içeceklerin satılması resmen bu ülke insanının canıyla oynamaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi''ne sesleniyor ve soruyoruz; ''Benzincide içki satılır mı?'' Bu yasa maddesi, Anayasa''da güvence altına alınmış yaşama hakkını açıkça ihlal demektir.

Siyasi parti temsilcileri bu yasa hükmünün iptali için bir an önce Anayasa Mahkemesine gitmelidir."

Tüketici sesini yükseltiyor

Alışverişler konusunda köşemize faks ya da internet yoluyla gönderdiğiniz şikayetlerin çözümü için çalışmalarımız, öncelik sırası dahilinde sürüyor.

Bu arada, büyüteçe aldığımız sorunu, trafikte alkol tehdidini azdıracak yasal teşvikte geri adım atılıncaya kadar takip etmemiz gerekiyor.

Sorunun boyutları tüketici hakları açısından düşündürücü. Mesela istasyon sahiplerinin ve akaryakıt dağıtım firmalarının bu tavrı, alkollü içki satılan yerlerden alışveriş yapmama prensipleri olan tüketiciler için bir dayatmadır. Araba kullananlar market raflarında bu içeceklerin dizili olduğu akaryakıt istasyonlarından mecburen alışveriş yapmaktadır. Asıl acı olan şu; halkın oylarıyla işbaşına gelenler uyarılarımıza rağmen kanunu bu haliyle yayınlatarak dayatmaya ortak oldular.

Konu şimdi birçok platformda tartışılıyor.

Aynı zamanda trafikçi olan okurum Ahmet Şener Yıldız, gazetedeki yazılarımızı kopyalayıp, üyesi olduğu 3 bin kişilik çeşitli email gruplarına internet yoluyla gönderdiğini bildirirken bu vesileyle aldığı bir mesajda yazılı olanları bizimle paylaşıyor. Avukat Cenk Akduman''ın gönderdiği mesajdaki tepkisi şöyle;

"Mevcut düzenleme yasalara, hukuka ve ''Devlet vatandaşlarının vücut sağlığını korumakla yükümlüdür" gibi temel prensipler içeren Anayasamız''a aykırıdır." Av. Akduman, olayın faillerinin bu yanlıştan dönmelerini beklemenin iyimserlik olacağı görüşünde. Akduman ayrıca meslek yaşamlarında karşılacakları ilk davada bu konuda atılım yapmayı görev bileceklerini vurguluyor.

Gönüllü trafik örgütlerine çağrı

Trafikte alkol kullanımına teşvike yeşil ışık yakan yasanın birilerinin can ve mal güvenliğine kastetmeden değişmesi için mesajlarımız sürüyor. Trafik Gönüllüleri Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İ. Hamit Hancı''nın açıklamasını duyurmuştuk. Görüşlerini merak ettiğimiz başka kuruluşlar da var; Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Trafik Canavarına Dur Derneği, Türkiye Trafik Canavarını Yok Etme Vakfı, Trafik Kazaları ve Yardım Vakfı ve İstanbul Trafik Vakfı bunlardan birkaçı.

Yetkililer duyuyor mu?

Özel sektör biralarını akaryakıt istasyonlarının raflarına dizecek kanunun trafik terörüne davetiye çıkarmaması için göreve çağırdığımız milletvekillerinin yanısıra bizzat görüştüğüm mercilerin başında Rüştü Kazım Yücelen''in temsil ettiği Devlet Bakanlığı geliyor. Bakan''ın Özel Kalem Müdürü Yılmaz Adıgüzel, aradıktan sonra kendisine yazılarımızı, ilgili kanunun eleştirdiğimiz maddesini içeren tüm bilgileri faksladım. Şimdi bu yönde gelişmeleri bekliyor, atılacak ciddi adımları bu köşeden duyuracağıma dair söz veriyorum.

23 yıl önce
Yasal alkol canavarı yollarda
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle