|
Yasanın takipçisi olalım

Köşemizden yansıyan ve genel olarak hepimizi ilgilendiren sorunlarının birbiri ardına teyidi yapılan yasal önlemlerle çözülmeye başladığını duyurmuştum. Şimdi bu hakların takipçisi olmanın zamanıdır. Kazanımların sözde kalmaması için bu köşenin değerli okurlarının her birinin gerekli duyarlılığı göstereceğini biliyorum.

Birinci çağrım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nın radyo ve televizyonlarla ilgili tebliği doğrultusunda. Biliyorsunuz, bundan böyle radyo ve televizyon kuruluşları, tüketiciye kendi haklarını anlatan eğitici, aydınlatıcı ve bilgilendirici programlar hazırlamak zorunda. Yayınları takip edelim lütfen; bakalım ülkemizde yayın yapan resmi ve özel televizyon ve radyo kanalları tebliğin öngördüğü gibi haftada en az 15 dakikayı tüketici için ayırıyor mu? Yasal zorunluluğa ve kişisel uyarılara rağmen duyarsız kalınıyorsa, bu kuruluşları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü''ne yazılı olarak bizzat dilekçe teslimi ya da iadeli taahütlü mektup yoluyla şikayet edelim. Dilekçe''nin oradan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)''e gönderilmesini beklerken aynı başvuruyu oraya da yapalım. Ne denli hayatın içinde olması gerektiğini açık olan Tüketici Kanunu''nun tozlu raflardan inmesi, tüketici ve satıcıların haklarını ve sorumluluklarını bilmeleri için bu şart.

Ayrıca biliyorsunuz İstanbul, Ankara ve İzmir''de birer hakimli tüketici mahkemesi kuruldu. Artık daha rahatlıkla sizi istismar edenleri dava edebilecek, bu yolda her türlü resim ve harçtan muaf tutulacaksınız. Tüketici hakları konusunda adaletin temini için bu mahkemeleri kullanalım lütfen. Biz size rehberlik ederiz. Diğer illerdeki tüketiciler de yine şikayetlerini asliye ticaret ve asliye hukuk mahkemelerine ileterek yoğun talepleriyle yetkilileri biran önce buralarda da tüketici mahkemeleri kurmaya yönlendireceklerdir.

Şikayetleriniz doğrultusunda köşemizden yaptığımız çağrılarla yetkililerin harekete geçtiğini biliyorsunuz. Haksızlıkların yaygınlaşmaması için hak-hukuk yolunda elde edilen bütün bu kazanımların takibi de yine bizim işimizdir.

Akaryakıt istasyonlarına çağrı

Trafik terörünün baş aktörü alkollü içkilerin akaryakıt İstasyonlarında satışıyla ilgili çok yönlü araştırma dosyamız henüz kapanmadı. Şimdi, yazılarımıza rağmen pürüzlü olarak yayınlanan ve yüzde beşin altındaki alkollü bira türü içkilerin satışına izin veren Kanun''un değişmesi Meclis gündeminde.

Yazılarımızdan sonra harekete geçen DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan''ın yanısıra, Fazilet Partisi Milletvekili Sait Açba ve Büyük Birlik Partisi Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu''nun da aralarında bulunduğu siyasetçiler yazılarımızın gereğini takip ediyor.

İstanbul Tabipler Odası, Müstakil Tüketiciler Birliği, Yeşilay Cemiyeti, Bolvadin Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Trafik Gönüllüleri Derneği''nin şoförlere bira satışı yapan 4619 Numaralı Kanun''un kendi içinde bile çelişik maddesine hassasiyetleri de sürüyor.

Kanun kitaplarında tarihe malolacak ve dünyada eşi görülmemiş bir yanlışın düzeltilmesi için ısrarlıyız. Aslında akaryakıt istasyonu yetkililerinin de, yollarda yitirilen canların, ekonomik kayıpların sorumlusu olmak istemeyeceği muhakkak. Bu tür yerlerin müşterilerinin büyük bölümü yeşilaycı tüketicilerden oluşuyor.

Alkollü içki satılan yerden alışveriş yapmama prensibi olanların dayatmaya muhatap olmamak için alışverişi kesmeleri hoş olmayacaktır. Lütfen (bira dahil) alkollü içki satışı yapmayan akaryakıt dağıtım firmaları ve istasyon sahipleri kendilerini ilan etsinler. Kanun''a rağmen bira dışındaki yasal olmayan alkol satışları da bizzat benim ve bu köşenin sadık okurlarının takibinde.

23 yıl önce
Yasanın takipçisi olalım
Bazıları istemiyor diye çözüm süreci dursun mu?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü