|

Kargalı Köyü cevizle kalkınacak

Büyükşehir Belediyesi, Gebze İlçesi Kargalı Köyü'ne kırsal kalkınmayı sağlamak amacı ile çalışma başlattı. Büyükşehir Belediyesi, TEMA Kocaeli Şubesi ve Honda Türkiye A.Ş ile ortaklaşa yapılan çalışma ile köyün çevresi Chandler ve Pedro türü ceviz fidanları ile kaplandı.

Davut Şahin
00:00 - 15/11/2011 Salı
Güncelleme: 17:08 - 15/11/2011 Salı
Yeni Şafak
Kargalı Köyü cevizle kalkınacak
Kargalı Köyü cevizle kalkınacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli'deki tüm köylerde bilinçli tarımı geliştirmek amacı ile çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefliği tarafından yürütülen çalışmalar bu kez Gebze İlçesi Kargalı Köyü'nde sürdü. TEMA Kocaeli Şubesi ve Honda Türkiye A.Ş ile ortaklaşa yapılan çalışmada, köy tüzel kişiliği arazisine ceviz fidanları dikildi. Çalışma ile hem çevre sağlığına hem de köyde yaşayan vatandaşların ekonomisine katkı sağlanması amaçlandı. Kargalı Köyü'ndeki fidan dikimi için öncelikle toprağın verimliliği ve uygunluğu için bilimsel çalışma yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi ve Veteriner hekimlerince tahlil ettirilen toprağın dikim için uygun olup olmayacağı belirlendi. Bunun için toprağın organik madde durumu, PH'ı, tuzluluğu, kireç oranı, bitki besin elementleri olan Azot, Fosfor ve Potasyumca toprağın ne durumda olduğu anlaşıldı.


EKONOMİK KATKI SAĞLAYACAK

Bölgeye geç donların olduğu bölgelere tavsiye edilen ve çok verimli bir tür olan Chandler ile tozlayıcı özelliği olan Pedro çeşidi ceviz fidanları dikildi. 100 yıl yaşayabilen ve meyvesi ile ağacının kerestesinden yararlanabilen ceviz ağaçları hastalıklara karşı dayanıklı olması özelliğiyle de avantaj sağlamakta. 60 yaşındaki ceviz bahçesindeki kereste gelirinin arsa gelirini aştığı düşünülürse köyde yaşayan vatandaşların uzun vadede ekonomik katkı sağlayacak. Kargalı Köyü Muhtarımız Basri Güneş yapılan çalışmadan çok memnun olduklarını kaydederek, "Köyümüze gelir kaynağı sağlayacak olan ceviz fidanlarına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi ve Veteriner hekimlerinin teknik desteğiyle çok iyi bakacağız" ifadelerini kullandı.


CEVİZİN FAYDALARI

Ceviz B ve D vitaminlerince çok zengin olup, A,C ve E vitaminleride içermektedir. Cevizin bileşiminde yüzde 59-74 yağ, yüzde 12-24 protoin, yüzde 1-2 Mineral Maddeler yüzde 5-10 Selüloz içermektedir. Ceviz yağ ve protein yönünden badem ve fındıktan daha zengindir. Kalori yönünden fındığa eşit bademden daha iyidir. Ayrıca ceviz doymamış yağ asitleri ihtiva ettiğinden insan sağlığını tehdit eden kolesterol birikimlerini engellemekte, damar sertliğine karşı büyük fayda sağlamaktadır.


13 yıl önce