ABD’den soykırımcıya dev mühimmat paketi: 40 bin bomba için 2,8 milyar dolarlık plan

11:37, 16/09/2026, Çarşamba
DHA
ABD’den soykırımcıya dev mühimmat paketi: 40 bin bomba için 2,8 milyar dolarlık plan
ABD'den İsrail'e 2,8 milyar dolarlık bomba satışı planı

ABD yönetiminin, İsrail'e yaklaşık 1 tonluk bombaları da içeren 2,8 milyar dolar değerinde yeni bir silah satış paketi hazırlığında olduğu bildirildi.

ABD yönetiminin, İsrail'e son yılların en büyük tekil ağır mühimmat satışını gerçekleştirmeye hazırlandığı aktarıldı. ABD basınında yer alan ve ismini açıklamak istemeyen bir ABD'li yetkiliye dayandırılan haberlere göre, 2,8 milyar dolar değerindeki paket kapsamında İsrail'e her biri yaklaşık 1 ton ağırlığında 40 bin adet bomba sağlanmasının planlandığı kaydedildi. Bu paketin 20 bin adet MK-84 ve 20 bin adet BLU-117 tipi bombayı içerdiği, ayrıca satılacak mühimmat arasında 20 bin adet I-2000 Penetrator (sığınak delici) savaş başlığının da yer aldığı ifade edildi.

'Gazze ve Lübnan'da yüzlerce kez kullanıldı'

Batı askeri envanterindeki en yıkıcı mühimmatlar arasında gösterilen MK-84'lerin, patlama anında yüzlerce metre uzağa metal parçaları fırlatabildiği, metal ve kalın betonu delip geçerek toprakta büyük çukurlar oluşturduğu hatırlatıldı. İsrail'in yaklaşık 1 tonluk bombaları Gazze ve Lübnan'da yüzlerce kez kullandığı ve bu durumun can kayıplarının artmasında önemli rol oynadığı vurgulandı.

'Satış ABD fonlarıyla finanse ediliyor'

Söz konusu işlem satış olarak nitelendirilse de finansmanın 'Yabancı Askeri Finansman' (FMF) mekanizması aracılığıyla sağlandığı, bu doğrultuda ABD'nin sağladığı fonların İsrail tarafından silah alımında kullanıldığı belirtildi. Onay bekleyen satış paketine ilişkin Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İşleri Komitesi liderlerine gayriresmi bilgilendirme yapıldığı ve Beyaz Saray'ın satışın onaylanması için komite liderlerine baskı yaptığı öne sürüldü.

ABD 'yüzde 90’ını yok ettik' demişti: İran füze üretimine başladı
Dünya
ABD 'yüzde 90’ını yok ettik' demişti: İran füze üretimine başladı
AB’nin kalbine adeta nükleer bomba düştü. AB, Alman-Fransız ekseni çökmüştür. Aşırı sağ değil, Alman halkının güç arayışı bu. Rehin alınmış rejimler, rehin alınmış liderler. İki dünya savaşı da bu şekilde başladı.
AB’nin kalbine adeta nükleer bomba düştü. AB, Alman-Fransız ekseni çökmüştür. Aşırı sağ değil, Alman halkının güç arayışı bu. Rehin alınmış rejimler, rehin alınmış liderler. İki dünya savaşı da bu şekilde başladı.
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Huckabee'den dikkat çeken çıkış: Batı Şeria’daki İsrail saldırılarını ‘terörizm’ olarak niteledi
Dünya
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Huckabee'den dikkat çeken çıkış: Batı Şeria’daki İsrail saldırılarını ‘terörizm’ olarak niteledi

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026