|

Çin'den Doğu Türkistanlılara yeni zulüm

Doğu Türkistanlılara yönelik ağır baskı ve zulüm uygulayan Çin yönetimi, yeni bir uygulama ile Uygurluları asimile etmeye çalışıyor. "Eşleştir-Aile ol" şeklinde bir uygulama başlayan Çin, Doğu Türkistanlı her ailenin yanına bir Çinliyi ev ferdi gibi dahil ederek 'aile' kavramını yok etmeyi amaçlıyor. Çinlilerin bu uygulamasından Türkistanlılar oldukça rahatsız: "Evimizde bir yabancı istemiyoruz"

Yeni Şafak
13:30 - 5/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:42 - 5/12/2018 Çarşamba
Diğer
Doğu Türkistan'da yaşan Müslümanlar, Çin yönetimi tarafından zulme uğruyor.
Doğu Türkistan'da yaşan Müslümanlar, Çin yönetimi tarafından zulme uğruyor.

Pekin yönetimi, aşırılıkla itham ettiği Uygurluları kontrol altına almak için “Eşleştir Aile Ol” ismiyle bir program başlattı. Uygur ailelerinin evlerine getirilen Çinlilerin, evin bir ferdi gibi oldukları programla Uygur Müslümanlarının tamamen asimile edilmesi ve Doğu Türkistanlı ailelerin temel değerlerinden olan aile kurumunun yok edilmesi hedefleniyor.

İngiltere'nin Newcastle Üniversitesinde etnografi uzmanı olan Joanne Smith Finley, “Çin, Uygurların kimliklerini koruyabildikleri son alanı da ellerinden alıyor” diyor.



İbadet etmek yasak

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre, Doğu Türkistan’ın Urumçi kentinde yaşayan 23 yaşındaki Abdülahir Yunus, “Onlar dua edemezler” dedi. “Evde dua etmek, hatta bir Kuran olmak bile bütün aileyi tehlikeye atabilir.” ifadelerini kullandı.

Yunus, “Amaçları Uygurları asimile etmektir” diyor. “Çinliler, onlar gibi yemek yememizi, onlar gibi uyumamızı ve onlar gibi giyinmemizi istiyorlar.” diye de ekliyor.

Yunus'un ailesi ve ağabeyinin gözaltına alınmasından sonra sadece Yunus'un kayınbiraderi ve beş yaşındaki erkek kardeşi evde kaldı. 2018'in başlarında, Çin devletinin gönderdiği bir Çinli, tam zamanlı olarak onlarla kalmaya başladı.

İğrenç bir uygulama!

Uygurlar, kadın akrabaları ve çocukları ile aynı çatı altında yaşayan erkek ziyaretçilerin olduğunu düşündüklerinde tahammüllerinin kalmadığını belirtiyorlar. Özellikle inançlarına aykırı bir uygulama olan yabancı erkeklerin evlerinde kalmasını “iğrenç” olarak tanımlıyorlar.



Kaynak: AP
#Uygur Müslümanları
#Doğu Türkistan
#Çin
5 yıl önce