|

Diyanet'ten Gazze'ye 9 cami

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Filistin Gazze şeridinde İsrail saldırıları sonrası yıkılan 9 caminin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Yeni Şafak
18:08 - 2/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:10 - 2/12/2015 Çarşamba
IHA
Gündem
Gündem

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Hasan Kamil Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkan'ı Mehmet Görmez'in selamını da getirdiğini söyledi.



Cami ve mescidlerin önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bizim gönüllerimizin birleştiği, kalplerimizin buluştuğu, Rasulullah (sa) Medine'de inşa ettiği mescitten sonra dünyanın her tarafında yayılan mabetlerimizdir, kalplerimizin cem olduğu yerdir. 78 milyon Türk halkının selamlarını getirdik. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, geçen yılki ziyaretinde vadettiği burada yıkılan camilerin yapımını başlatmak için geldik. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dünyanın her yerinde mescitler inşa ediyoruz. Amerika'da, Rusya'da Orta Asya'da, Balkanlarda, ama Gazze, camilerin inşasının ayrı bir anlamı ve önemi var. Çünkü Gazze'de bizi seven kardeşlerimiz, mağdur ve mazlum kardeşlerimiz var. Onlarla beraber olmak, onların yıkılan camilerini inşa etmek Başkan'ımızın vaadiydi. Biz bu vaadi gerçekleştirmek için buradayız. İlk kez Gazze'ye geliyoruz. Çok mutluyuz. Miraç mucizesinin gerçekleştiği bu mekanlarda sizlerle birlikte olmak bizlere ayrı bir mutluluk veriyor. Burada atacağımız cami temellerinin kardeşliğimizin devamına Gazze'nin hürriyetine kavuşmasına, Filistin halkının hürriyete kavuşmasına vesile olmasını diliyoruz. Duamız bu bölgede, barış içerisinde insanların bir arada yaşamasını yönündedir" diye konuştu.





İsrail saldırılarından yıkılan 9 caminin yeniden imar edilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çalışma başlatıldığını hatırlatan Yılmaz, temelini attıkları Ez Züheyr Camii, Bedir Camii, Hamza Camii, Buhari Camii, Hasan El Benna Camii, Safa Camii, Muslim Camii, Sultan Abdulhamid Camii, Tevhid Camii'nin yapımının bir yıl içinde tamamlanacağını kaydetti.



Yılmaz, "9 cami projesi için 4 milyon 357 bin dolar ödenek ayırdık, inşaatların temellerinin atılması için ilk etapta 1 milyon 247 bin dolar ulaştıracağız” dedi.



Filistin Din İşleri ve Vakıflar Bakanı Gazze Vekili Hasan Essayfi de Türkiye'nin geçmişteki medeniyet ve tarihinin gereğini yerine getirdiğini belirterek daha önce verilen sözlerin tutulduğunu söyledi. Essayfi, Türkiye'nin cami yapımı için sadece bütçeyi gönderip işi yaptırmadığını vurgulayarak, heyetin temel atmaya gelerek kendilerini onurlandırdıklarını ifade etti. Essayfi, "Gazze'deki nesil, camiler yıkık da olsa, çamur dahi olsa ibadetlerini sürdüren bir nesildir. Camilerimizi yıksalar da sokaklarda her yerde namazımızı kılacağız, ibadetlerimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.



Konuşmaların ardından İmam Buhari Cami'nin temeli atıldı.



Törene, Büyakelçi Mustafa Sarnıç, TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkan'ı Mazhar Bilgin, TDV Genel Müdür Yardımcısı Yasin Uğraş ve çok sayıda Gazzeli katıldı.


#tdv
#gazze
#cami
8 yıl önce